• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #20096  autor: walczak.p
 26 wrz 2005, 14:22
Witam,
mam ważne pytanie. Nie chcę od początku istnienia mojego nowego CXT70 zepsuć baterii, więc napiszcie, czy najpierw po kupnie baterię rozładować i dopiero ładować 10 godzin, czy baterię ładować od razu po kupnie (chociaż ma ok. 50%)?
Czekam na szybckie odpowiedzi i pozdrawiam

Pozdrawiam
Piotrek

----
Siemens S6 > Nokia 3310 > Nokia 3510i > Nokia 2600 > Siemens CXT70 > Nokia 5200 > Nokia E66

#20119  autor: xlord
 26 wrz 2005, 15:26
W przypadku kazdego telefonu nalezy na poczatku uformowac baterie (choc pisza, ze jest uformowana) - tak doradza serwis.
W zwiazku z tym nalezy ze 3 pierwsze ladowania dokonac po calkowitym rozladowaniu i ladowanie powinno trwac min 2x czas podany w papierach wymagany do pelnego ladowania abterii (w przypadku siemensa podaje sie, ze calkowite naladowanie baterii trwa do 2 godz., w rzeczywistosci jest to ok. godziny) Ja swoja baterie formowalem ladujac ja przez pierwsze trzy razu ok 4-5 godzin za kazdym razem i teraz, tak uformowana bateria wytrzymuje mi do 5 dni przy oszczednym uzytkowaniu, a przy intensywnym do 3 dni, co jak na siemensa, duzy kolorowy wyswietlacz i kiepski sygnal zarowno w biurze jak i w domu, jest wynikiem bardzo zadowalajacym. :-D

Pozdrawiam

#20143  autor: adrianello
 26 wrz 2005, 16:49
Tak się właśnie zastanawiam jak to jest z formowaniem baterii. Bo słyszałem, już opinie, że L-ion i Li-Poly formowac nie trzeba, ale mimo to przy zakupie telefonu sprzedawcy informują, że trzeba uformować baterie. Wie ktos jak z tym jest tak naprawdę, oczywiśćie w przypadku w/w typów baterii.

#20145  autor: WitekT
 26 wrz 2005, 16:57
Ja pamietam o tym, co obiecałem. Z "moim" chemikiem rozmawiałem wczoraj telefonicznie i przypomniałem o sprawie. Mówił, że znalazł w sieci fajne opracowanie wyjaśniające wszystko - ma mi podesłać linka. :)

#20648  autor: xlord
 28 wrz 2005, 11:29
adrianello pisze:Tak się właśnie zastanawiam jak to jest z formowaniem baterii. Bo słyszałem, już opinie, że L-ion i Li-Poly formowac nie trzeba, ...
Wszystkie ogniwa trzeba formowac tylko Li-Ion i Li-Pol mozna potem doladowywac kiedy dusza zapragnie. Efekt pamieci wystepujacy w tego typu ogniwach jest praktycznie niezauwazalny, gdyz nie jest znaczaco wiekszy od utraty pojemnosci spowodowanej starzeniem sie ogniwa.

Pozdrawiam

#20862  autor: piotrz
 28 wrz 2005, 17:31
a ja wyczytałem w "enterze", że li pol i li-jon nie wolno rozładowywać do końca(bo to powoduje efekt starzenia), tylko trzeba doładowywać!! to prawda??? :shock:

#21089  autor: xlord
 29 wrz 2005, 08:59
To bzdura. Jedynym powszechnym ogniwem, ktorego nie mozna rozladowywac do konca jest ogniwo olowiowe zwane popularnie akumulatorem samochodowym. :)

Pozdrawiam