Skoro ma powstać dział z opiniami użytkowników telefonów to ja opisze mojego C65.
Telefon ma 17 miesięcy choć ze mną jest nieco krócej, bo 15 miechów
Kupiłem go w komisie jako używanego z simlockiem na Ideę co mnie bardzo martwiło. Ściągnięcie sim-locka z niego jeszcze wtedy nie było możliwe a jeśli już to 100zł... psss

W grudniu 2004 roku czyli ok 3,5 miecha po zakupie ściągnąłem blokadę za 50zł ale mniejsza oto.
W opakowaniu znalazły się:
2 instrukcje obsługi: 1 po polsku a 2 w 3 językach obcych
ładowarka
bateria
telefon
kluczyk do obudowy
kartę gwarancyjną
Obudowa
Z zewnątrz telefon ma ślady użytkowania... mniejsze lub większe ale są. Wyświeltacz ma ryski ale nie jest on bardzo podatny na zadrapanie- zresztą tak jak cała odbudowa. Na jej kropusie (to takie białe) są ubytki plastiku, bo to spadł, a to sie gdzieś otarł- nie przeszkadza to w normalnym użytkowaniu choć kogoś może razić.
Joystick- na początku byłem załamany tą formą sterowania ale się przyzwyczaiłem i nie jest źle, niestety jego precyzyjność nie jest idealna, a ok 2 miechów temu złuszczyła się z niego prawie cała farba (została tylko po bokach). Stwierdziłem że zaczne się tym martwić przy sprzedaży. Aha zapomniałem dodać że to ten plastikowy z początków produkcji w silikonie sprawdza się tragicznie.
Klawiatura jest bardzo udana- żadnych zadrapań, rys czy ubytków. Niestety klawisze- 2, 5 oraz ten funkcyjny do internetu to nieporozumienie. Pisząc SMS-a zamiast 2 łatwo mozna wcisnąć ten do łączenia z przeglądarką naszczęście u mnie wejście do WAP-u przez ten przycisk jest możliwe dopiero bo jego dłuższym wcisnięciu mimo to przeszkadza on(w pokrowcu trudno jest utrafić w te dwójkę

...), 5 jest troche za wąska ale da się przeżyć, żaden z przycisków
nie wykazuje tendencji do odpadania. Klapka baterii troche się trzęsie

W miejscu kluczyka do ściągania obudowy robią się nieestetyczne chrosty po kilkakrtonym jego użyciu, po zdemontowaniu ozdobnego plastiku (:P) co jest średnio trudne szybko wpada kurz i co jakiś czas trzeba przetrzeć ekran od środka jednak z tym nie ma problemu. Aha zapomniałem dodać, iż srebrny pasek ozdobny (ten od góry obudowy do klawki) troche się odkleja ale trzeba go odgiąć, by to się stało- po za tym nic nie lata i nie przeszkadza. Z tyłu znajduje się aparat i wielka dziura na zestaw głośnomówiący.
Na dole trochę skrzypi ale to nie zbyt przeskadza, a głośnik jest zrobiony z fajnej siateczki z doskonałym wzorkiem :)Niestety wzór obudowy jest już nudny...
Soft / Menu
Menu C65 jest wyjątkowo przyjemne dla oka. Można się po nim poruszać wciskając odpowiednie numery na klawiaturze od 1 do 9. Może dalsza obsługa dla początkujących nie jest zbyt prosta to po paru dniach czy tygodniach bez problemu się można przyzwyczaić.
Soft jak to soft w Siemensach sprawiał troche problemów m.in. powodując wyłączanie się ale temu zaradzą nowsze oprogramowania lub... poutykanie między baterie a szczeliny fona kawałki papieru- mało estetyczne ale jakże skuteczne

W standardzie telefon oferuje wiele dzwonków, animacji, tapet, motywów itp. Jedne ciekawsze od drugich- jako, że sa one stanadrowe nie mozemy narzekać

Obrazki, tapety nic ciekawego jak dla mnie ale fajną funkcją są motywy bądź wzory wyglądu. (te ostatnie zmieniają tylko kolor menu,podmenu i obrazu w stanie czuwania, a te pierwsze powodują zmianę dzownków i tapet

) Można sobie wedle humoru lub kaprysu je ustawić i cieszyć nimi oko
Aparat / IrDA / Wyświetlacz
Z tyłu obudowy znajduje się
aparat wykonany w technice CIF... brzmi xtra ale taki nie jest. Robi zdjęcia
średniej jakości i rodzielczości (maxymalna to 352x288). Ma 3 krotny zoom przy czym na ostatnim zbliżeniu jest bardzo nieciekawy obraz. Mozna regulować balans bieli choć nie wie po co, bo to w zasadzie nic nie daje. Można się ''bawić'' także jasnością fotki. Zdjęcia często wychodzą niebieskie lub szare a przy złym oświetleniu tj. np. w domu wychodzą pomarańczowe... do teraz nie udało mi się określić najlepszego oświetlenia. Może
flesh który można dokupić jest dobrym dodatkiem

Zapomniałe dodać że zdjęcia można robić w 3 rozdzielczościach. Premium (największa), średnia (niby gorsza jakośc ale jakoś tego nie widać) i Tapeta specjalnie pod zrobienie tła
IrDA to rewelacyjne urządzenie do przesyłania danych. Można za free ciągnąć od kumpli dzwonki, tapety a także wysłać coś z kompa lub do niego. Podczerwień działa z Siemensami większością SonyEricssonów i z wąskim gronem Nokii. Z innymi nie próbowałem. Jej port znajduje się po lewej stronie obudowy patrząc od strony klawki i wyświetlacza.
Ekran ma 65 tysięcy kolorów i może tego nie widać na pierwszy rzut oka ale jest to pewnego rodzaju komfort. Jego rozdzielczość max. to 130x130... mało. Mimo wszystko jest przyjemny dla oka

Jako tapety mogą nam słuzyć zawarte w telefonie obrazki, te ściągniete przez nas, fotki zrobione przez nas, moze go nie być wcale ale może nim być także- oszczędzanie energii czy jeden z dwóch zegarów-czytelny elektroniczny i nieco mniej dokładny analogowy.
Parę
zdjęć:

(największy zoom)
Dodatki
Miłymi dodatkami są:
Budzik który jest już standardem w każdym telefonie w możliwością wybrania w które dni ma grać oraz jaka melodia ma Cię budzić- jest to o tyle miłe że nie musisz wstawać przy jakimś okropnym standarowym dźwięku.
Organizer- przekłada się na kalendarz, notatnik itp. Jest całkiem prosty w obsłudze, nie robi problemów i w zasadzie działa bez zarzutu. Tu również można sobie wybrać melodię która ma przypominać o czymś ważnym.
W
książce telefonicznej można przypisać 4 numry do jednego zapisu, a także jakiś obrazek który będzie się pojawiał gdy będzie dzwoniła dana osoba, e-mail czy adres tego człowieka.
Jak coś mi się przypomni to dopiszę.
Użytkowanie
Irytujące może być
wyłączanie się telefonu. Ale temu można zaradzić poprzez nowy soft tak jak pisałem wyżej. Gdy zaakceptujemy niefortunne klawisze 2 i ten z dostępem do netu możemy się cieszyć z dość taniego ale dobrze wyposażonego telefonu. Wszędzie można do niego dostać mnóstwo akcesorii poprawiających
wygląd i komfort użytkowania. Bateria trzyma do 3 dni chyba ze się go wcalenie używa ale nie sprawdzałem ile wtedy wytrzymuje. Telefon dobrze lezy w dłoni, a na klawiszach numerycznych można przypisać nie tylko numery telefonów osób ale także funkcje do których chcemy mieć szybki dostęp. Tak samo można zrobic z klawiszami na których są kropki i jakoś z tym co ma dostęp do internetu ale nie rozgryzałem tego. Do menu wchodzi się wciskając dżojstik, klawiaturę się blokuje łatwo, a klawiszem * szybkim ruchem wyłącza się wszystkie dźwięki.
Tak jak w poprzednim dziale tak i tu jak mi się coś przypomni to dopiszę.
Mam nadzieję, że te wypociny nie pójdą na marne.
ZA WSZELKIE LITERÓWKI CZY ORTY BARDZO PRZEPRASZAM