• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Siemens, BenQ i BenQ Siemens oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #28807  autor: mol
 04 lis 2005, 19:32
W moim Siemensie znalazłem ostatnio opcje <szybkie wyszukiwanie sieci> kliknałem na pomoc i tam pisze, że gdy ta opcja jest włączona to czas czuwania wydłuża się.
Czy to prawda??

#29015  autor: Irek
 06 lis 2005, 14:38
Tak bo w momencie, gdy telefon zgubi sieć automatycznie zacznie ją wyszukiwać. Ręczne wyszukiwanie sieci wiąrze się z wiekszym wykorzystaniem akumulatora. Im słabszy sygnał sieci tym większe zużycie baterii.

NIE CZYTAĆ POMYŁKA
Ostatnio zmieniony 06 lis 2005, 14:54 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

"And one more thing..."

#29018  autor: Klusek
 06 lis 2005, 14:49
Właśnie, że nie prawda :D To jest błąd w tłumaczeniu niepoprawiony przez Siemensa od jakiegoś już czasu :oops: Przełącz sobie na agielski i zobaczysz, że jest napisane coś zupełnie odwrotnego :)
Na stronie 94 rozszerzonej instrukcji (dostępnej na stronie Siemensa) przy pozycji "Szybkość Wyszukiwania" widnieje wpis "Przy włączonej funkcji rejestracja w sieci następuje w krótszym przedziale czasu (w ten sposób czas czuwania skraca się)"
Ponieważ w internecie można znaleźć informacje wręcz odwrotne już spieszę z wytłumaczeniem tego zjawiska.
Użytkowany przez nas aparat (każdy) nie może funkcjonować bez stacji bazowej (BTS). BTS to nie tylko nadajnik i odbiornik sygnałów wysyłanych i nadawanych przez nasz telefon. BTS jest bardzo precyzyjnym i rozbudowanym narzędziem pracy sieci GSM/DCS (900/1800MHz). Do zadań BTS-a należy również sterowanie układem nadawczo-odbiorczym naszego telefonu. Ponieważ może się to wydać skomplikowane opiszę ten proces na przykładzie.
Opis rozpocznę w chwili zalogowania się naszego aparatu do sieci.
Transmisja wygląda następująco:

* Telefon włącza się i wywołuje najbliższy dostępny BTS
* BTS odpowiada podając parametry sieci (pomijam logowanie, autoryzację PIN-u, identyfikację karty SIM i IMEI aparatu)
* Telefon otrzymuje od BTS-a parametry niezbędne do pracy i wysyła pakiet kontrolny
* BTS odbiera pakiet kontrolny, przelicza moc sygnału nadawczego telefonu i wysyła polecenie korekty nadajnika.
* Telefon odbiera polecenie, dokonuje korekty i wysyła sygnał kontrolny do BTS-a
* BTS otrzymuje sygnał kontrolny i porównuje go z przygotowanym wzorcem. Jeśli nie ma potrzeby dokonania korekty to zachowuje te parametry w pamięci. Po około 20 sekundach (zależy od konfiguracji sieci, ilości BTS-ów, komórek, pikokomórek, wygenerowanego ruchu, ustawienia aparatu) telefon ponownie wysyła sygnał kontrolny do BTS-a.

Zmieniając szybkość wyszukiwania sieci powodujemy zwiększenie lub zmniejszanie odstępu pomiędzy wysłanymi pakietami kontrolnymi. Sytuacja ta powoduje, że aparat częściej lub rzadziej komunikuje się z BTS-em. Przyspieszenie wyszukiwania powoduje zwiększenie częstotliwości wysyłania pakietów kontrolnych, a co za tym idzie zwiększenie zużycia baterii. W przypadku intensywnego przemieszczania się (zmiany chcarakterystyki pracy aparatu) korekty dokonywane są tak często, że można zauważyć przyspieszone zużycie baterii. Zjawisko jest bardzo łatwe do zaobserwowania w czasie podróży. Osoba korzystająca z aparatu w jednym miejscu (nie przemieszczająca się) uzyska zdecydowanie dłuższy czas czuwania.
Teks pozwoliłem sobie skopiować ze strony http://www.flo.dmkproject.net/ mam nadzieję, że autor nie będzie miał do nie pretensji.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2005, 14:56 przez Klusek, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Obrazek

#29021  autor: Irek
 06 lis 2005, 14:51
Klusek pisze:Właśnie, że nie prawda :D
Każdy jest omylny. Ja też. :oops:

"And one more thing..."

#29065  autor: mol
 06 lis 2005, 19:32
No właśnie stąd moje pytanie ponieważ ustawiłem język na angielski i tak mi sie zdawało, że to tłumaczenie jest błędne :-)