• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #484596  autor: BinLaden123
 25 cze 2011, 12:58
Witam, mam pewien problem, zakupiłem nowy kabel usb do fona.Podłączyłem go do kompa, sterowniki zainstalowane ale gdy naciskam żeby otworzyć dysk wymienny, to wyskakuje, że dysk jest pusty O_o.Kolejnym razem gdy zmieniam jakieś opcje w telefonie wyskakuje, że komputer nie spełnia wymagań i muszę mieć Windowsa SP 3 albo nowszy.No powiedźcie mi jak to jest żeby zgrać durne piosenki albo foty na fona to muszę system zmieniać O_o
Ostatnio zmieniony 02 lip 2011, 02:12 przez BinLaden123, łącznie zmieniany 1 raz.

#484601  autor: Marek
 25 cze 2011, 13:13
Przypadkiem nie można w ustawieniach zmienić trybu USB na pamięć masową? W starszych SE można było wybrać tryb podczas podpinania kabla, w nowszych używany jest tryb wybrany w ustawieniach.

#484608  autor: BinLaden123
 25 cze 2011, 13:30
No jest możliwość zmiany w ustawieniach, mam opcje, tryb pc/urzadz.pam.USB/urządzenia mtp itp ale to wraz nic nie daje, pojawia mi się wraz komunikat "Włóż dysk do stacji dysków I:."

#484706  autor: Marek
 25 cze 2011, 17:58
Hazel oparty na tym samym chipsecie co cedar nie robi takich problemów. Na siódemce bez problemu uruchomił się w trybie pamięci masowej (zwykłym i przesyłu multimedii MTP). Problemem cedara jest to, że jest jedynym A2 z takim złączem. To być może rozwiąże problem ze sterownikami. W trybie PC telefon próbuje zainstalować PC companion, które działa dopiero z xp sp3. Ta wersja być może zadziała z xp sp2, chociaż to pewnie błąd na stronie. Różnice pomiędzy trybem pamięci masowej a trybem przesyłu multimedii MTP to niższa prędkość w trybie MTP oraz blokada wysyłania niektórych plików dalej np. przez BT.

#484715  autor: BinLaden123
 25 cze 2011, 19:01
Hm przy kolejnym uruchomieniu włączyła mi się ta aplikacja PC companion ale co mi z tego skoro nie mogę dostać się do dysku.Hm a może to zależeć od tego, że nie mam karty pamięci w telefonie albo kabel jest marki Nokia? ;o

#484784  autor: sa
 26 cze 2011, 02:04
Bin Laden kabel od noki nie powinien być problemem ja też ten używam.Ale jak zainstalowałeś pc companion to uruchomiłeś menadżera plików w pc companion?Ja po uruchomieniu pc companion "bawię się z minutkę nim podłączę kabel z telefonem potem wybieram menadżera plików i klikam rozpocznij by się zainstalował na kompie i dopiero wtedy można pliki przenosić.Z łączeniem na kabel u mnie wolno trwa ,bo muszę średnio 2 razy kabel podłączać by złapał ale jak złapie to już jest dobrze.Samo przenoszenie plików jak i kopiowanie jest szybkie i łatwe,ale skoro masz z tym problem spróbuj na bt przyznam że nie chce mi się kabla podłączać(no chyba ze mam dużo i ciężkich plików do przesłania)a tak jest zwyczajnie szybciej.

#484885  autor: BinLaden123
 26 cze 2011, 16:42
No właśnie to tez jest dziwne, naciskam na menadżer plików PC companion i pokazuje mi się mój komputer i telefon, tylko, że w miejcu gdzie powinny być pliki z telefonu pokazują mi się drugi raz te z mojego komputera.Niby kabel łączy się z telefonem bo mam na górze komunikat 'połączony z Cedar' no ale to tak jakby go nie było wgl, nie mam karty pamięci to może być własnie to?

#484914  autor: sa
 26 cze 2011, 18:55
No nie wiem.Spróbuj inaczej odinstaluj pc companion wejdź na stronę SE znajdź Cedara i wejdź w pomoc techniczną i ściągnij pc companion jeszcze raz i zainstaluj.Następnie wybierz połączenie bt i sparuj telefon z kompem a jak to zrobisz spróbuj coś przesłać.Z tym kablem to jest ciekawe mój kosztował 10zł orginał od noki,ale ani razu nie udało mi się go podłączyć za 1 razem.Co do karty pamięci jak wejdziesz w menadżera plików to po lewej powinieneś mieć dane z kompa a po prawej telefon.To że nie masz karty pamięci to nie powinno być problemem bo pliki można przesyłać zarówno do pamięci telefonu jak i karę pamięci.Osobiście nie wiem jak to wygląda bo kartę zainstalowałam razem z kartą sim i od tamtej pory nic nie wyciągałam i prawdę mówiąc to nie powinno mieć żadnego znaczenia.Z tym że ten pc companion lubi się wieszać mnie osobiście zawiesił się w trakcie użytkowania ze dwa razy z tym że raz miałam telefon na kablu musiałam wyłączyć kompa i ponownie wszystko podłączyć telefon też dobrze po takim zabiegu wyłączyć i włączyć ponownie.Pierwszy pc companion jaki zainstalowałam miał zupełnie innego menadżera plików niż ma teraz pojawiały się po prostu dwa dyski z napisem memory card i memory telefon rzeba było otworzyć i wybrać właściwy folder a potem w kompie wejść w folder np.muzyka zaznaczyć zrobić kopiuj i wklej,teraz jest prościej i coraz bardziej jest ten program upodobniany do starego ps suite,ale tamten mi się nie wieszał za to nie chciał łączyć się z Cedarem i musiałam zmienić program.No ale od tamtej pory miałam z 5 aktualizacji tego programu a ostatnią w tym tygodniu w pełni automatycznie(tak sobie ustawiłam).Aha bym zapomniała jak wczoraj na próbę podłączyłam się kablem i w menadżer plików to przez pierwsze 2 minuty też wyglądało to jak u ciebie ale potem mineło i program wyglądał i dzałał już normalnie.I to za każdym podłączeniem bo na próbę zrobiłam to ze trzy razy więc cierpliwości trzeba do tego programu.Spróbuj jeszcze raz powoli nie nerwowo,bo ten program taki jakiś ospały jest i dość niespecjalnie stabilny i potrzebuje czasu by zaskoczyć