• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #436503  autor: tszczurowski
 19 paź 2010, 22:44
Witam,

ma problem z SE c905. Kiedy telefon jest używany potrafi zgasnąć podświetlenie ekranu. Klawiatura sie wtedy oczywiście świeci. Miał ktoś podobny problem? Ma ktoś pomysł jak go rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2010, 22:46 przez tszczurowski, łącznie zmieniany 1 raz.

#436505  autor: orson_dzi
 19 paź 2010, 22:46
Taśma.
Albo się przetarła lub coś podobnego, a w najlepszym wypadku się poluzowała w gniazdku.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#436610  autor: Marek
 20 paź 2010, 13:53
Padła taśma lcd. Czy przez słuchawkę słychać rozmówcę? Jeżeli dasz telefon do nieautoryzowanego serwisu zwróć na to uwagę. W c905 są dwie taśmy, slidera/lcd i taśma klawiszy funkcyjnych(w tym od słuchawki). Można wymienić taśmę lcd bez uszkadzania tej drugiej. W komisach lubią wsadzać podrobione taśmy lcd, na allegro podróba kosztuje 5zł a oryginał 25. Od komisu zależy czy wymienią sprawną taśmę klwiszy funkcyjnych gratis na podróbę.

tak wygląda oryginalna taśma
podróba

#436728  autor: tszczurowski
 20 paź 2010, 21:55
Jesteś po prostu jasnowidzem. Dziś rano padł mi głośnik. Musiałem rozmawiać przez słuchawki. Sugerujesz, żebym zamówił dwie taśmy i oddał do serwisu do wymiany?

#436753  autor: Marek
 21 paź 2010, 00:19
To już kwestia dogadania się z pracownikiem komisu. Jeżeli zamontuje oryginalne części to można tam zanieść telefon. Jednak nie każdy serwisant może dać sobie radę z c905. Podrobione taśmy mogą uszkodzić płytę główną, taśmę klawiszy funkcyjnych można regenerować, jednak nie wiem do końca z jakim skutkiem. Jeżeli zamówisz taśmy to zwróć uwagę, aby pod klawisz C został włożony kawałek gąbki, w nowszych egzemplarzach jest fabrycznie taki patent na taśmie. Klawisz C ma zbyt duży skok i uszkadza taśmę, dlatego trzeba coś tam podłożyć. Jeżeli poznasz już ceny taśm to dodam, że w autoryzowanych serwisach usługa serwisowa kosztuje 80zł, aby komis nie zażyczył sobie jakiejś dużej kwoty. W autoryzowanych serwisach dają 3 miesiące gwarancji. Nie wiem ile mogą kosztować taśmy w autoryzowanym serwisie, nie miałem ich okazji o to spytać bo mój c905 nadal sprawuje się dobrze.