• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #360871  autor: metpablo
 21 wrz 2009, 05:01
Po ładowaniu telefonu poprzez oryginalną SE ładowarkę samochodową telefon zdechł. Nie chce się włączyć. Pomocy! Spróbuję z innym akumulatorem, ale póki co nie mam innego w zasięgu swych rąk.

#360885  autor: butterfly
 21 wrz 2009, 10:21
A jakieś znaki życia daje?

#360982  autor: metpablo
 21 wrz 2009, 16:38
:| Żadnych. Po podłączeniu standardowej ładowarki nic. Totalne zero. Coś nie tak było z tą ładowarką samochodową. Swego czasu w porę zauważyłem komunikat "Error. Stop charging now and contact your local support". Tym razem musiałem go przeoczyć... :cry:

#361033  autor: Marek
 21 wrz 2009, 19:38
tu masz listę telefonów z tym akumulatorem

Musisz sprawdzić czy telefon działa z innym akumulatorem, czy go ładuje, czy telefon jest wykrywany przez komputer jako pamięć przenośna. Jeżeli nie włącza się to trudno jednoznacznie stwierdzić co zawiodło, naprawa w serwisie 150zł jeżeli nie masz gwarancji. Ale jak telefon się włącza i działa komunikacja to można zaktualizować oprogramowanie żeby błąd się nie pojawiał, przed aktualizacją lepiej zrobic kopię zapasową.

Jeżeli bateria nie bedzie działać w innym telefonie to będzie jej wina, ale podczas takich błędów bateria często rozładowuje się całkowicie do zera, więc zaleciłbym ją sprawdzić ale w innym telefonie niż ten popsuty g502 aby wykluczyć awarię baterii.

#361384  autor: metpablo
 23 wrz 2009, 15:58
Po wizycie w serwisie wszystko się wyjaśniło. Padł na szczęście tylko akumulator. Po włożeniu nowego (niestety zamiennika) jest OK. Martwi mnie jedynie, że oryginalny SE akumulator poszedł do piachu przy ładowaniu go oryginalną samochodową ładowarką SE...

#361422  autor: kowcio
 23 wrz 2009, 19:45
metpablo, a telefon ile był używany? Jeśli to było jedno z początkowych ładowań, być może bateria miała wadę fabryczną- bywa.
Oczywiście jeśli masz gwarancję to telefon oddaj do serwisu, muszą wymienić baterię na nową. Okres gwarancyjny na baterię to 6 miesięcy- tak powinno być. Możesz też dać tę ładowarkę i powiedz że stało się takie coś przy ładowaniu tą ładowarką, niech ją przetestują, bo być może jest po prostu "walnięta".

Tak czy siak, masz potworne szczęście, że tylko takie coś się stało. Byłby problem, gdyby ta ładowarka spaliła płytę główną w telefonie, a to trudne nie jest.

#361447  autor: metpablo
 23 wrz 2009, 21:14
Niestety telefon pochodzi z UK i siłą rzeczy gwarancji na niego nie mam. I w istocie - używany był może 2 miesiące. Oby się okazało, że to wada fabryczna akumulatora. Będę uważał z tym zamiennikiem.