• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #779878  autor: Sason
 22 sty 2015, 16:51
Witam,
Ostatnio mam problem ze swoją Xperią S (LT26i).
Jakiś czas temu zaczęła dużo szybciej zużywać baterię, od tego czasu jest coraz gorzej. Próbowałem zmieniać system (wgrywałem custom ROMy), sprawdzałem na czystym systemie, zawsze to samo, niezależnie od poziomu "zaśmiecenia" aplikacjami.
Najdziwniejsze jet to, że poziom naładowania baterii potrafi skoczyć z 30%(na początku, teraz nawet z 60) na 1%... Czasami od razu się wyłącza, rzadziej potrafi trzymać na tym 1% jeszcze parę godzin. Bateria rozładowuje się niezależnie od użytkowania (wiadomo, podczas użytkowania jest szybciej, ale spada zawsze... Nawet w nocy potrafi stracić 20-30%).
Jak myślicie, co można z tym zrobić? Czy to na pewno jest wina baterii? Jeśli tak, powinna wystarczyć jej wymiana. Ale czy nie ma możliwości, że to coś innego? Jakieś zwarcie albo coś? Nie znam się, dlatego pytam, gdyż nie chcę wydawać kasy na baterię, jeżeli to nie ona.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
 #779943  autor: Niezgodna7
 22 sty 2015, 21:36
Raczej bateria.
Może znasz kogoś z taką samą, to pożycz.
 #779954  autor: Sason
 22 sty 2015, 22:27
No właśnie nie znam... Zresztą nie jestem pewien, czy by się zgodził pożyczyć samą baterię (teoretycznie jest niewymienialna, trzeba rozkręcać, a ludzie się tego boją), a że nie jest to wina telefonu (znaczy modelu - LT26i) wiem (a przynajmniej wyczytałem w internecie, zresztą te skoki nie były by chyba zbyt lubiane i byłoby o tym głośno).
Właśnie wydaje mi się, że to bateria i chciałem po prostu kupić nową i wymienić (myślałem nawet o kupieniu takiej 2600mAh zamiast standardowego 1700mAh).
Chciałbym się tylko najpierw zorientować jakie istnieją jeszcze możliwe usterki oprócz samej baterii.
 #779961  autor: Niezgodna7
 22 sty 2015, 22:46
No to pokombinuj jeszcze trochę. Naładuj, włącz grę (pierw mało wymagającą) - moitoruj wykres wskaźnika zużycia energii, (aż padnie fon) Powinno to być płynne, pod ostrym kątem w dół. Taka zjeżdżalnia
;- )
A bateria? Kup takiej samej mAh. Więcej mAh niż norma - to bajki.
Niestety, trudno trafić oryginalną /dobrą baterię, ale to już inny problem.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #780094  autor: Sason
 23 sty 2015, 18:52
No z grami próbowałem... Bateria schodzi, nie powiem. Najszybciej mija pierwsze ok. 10-20%, potem chwilę dłużej, a przy 60 (jeszcze niedawno ciągnął do 30) wyskakuje komunikat o słabej baterii i się wyłącza. Czasami tylko trzyma jeszcze parę godzin na jednym procencie... A czasem jak się wyłączy (1%) i włączę go, to ma 30%... Próbowałem niby kalibratorem coś robić, ale jest to samo :(
Na pewno większa pojemność jest fikcją? Bo bądź co bądź te 1700mAh to niewiele( nie zauważyłem tego jak wybierałem telefon :/)... Ale jeśli to rzeczywiście nie ma najmniejszej racji bycia, to nie warto... Cena ok. 2 razy większa.
 #780109  autor: Niezgodna7
 23 sty 2015, 20:03
Jeśli bateria jest takich samych wymiarów co oryginalna sony, a ma 2700mAh - tak, na 100% jest to fikcja.
Jedynie baterie rozszeżone + specjalna klapka są OK (mają inne gabaryty).
Zamienniki - koszt 25zł. Niestety, zamiennik to zamiennik, nigdy nie będzie tak dobry co org.

#780116  autor: Sason
 23 sty 2015, 20:51
Niestety jestem raczej zmuszony do kupienia zamiennika, bo z tą już nie idzie za bardzo wytrzymać.
Oryginalnej raczej nie kupię, a na gwarancję też nie oddam - zgubiłem paragon, zresztą i tak pewnie już za późno (Niby 2 lata, ale na baterię tylko rok).

Czyli, że czegoś takiego nie warto w ogóle kupować (Mówię o produkcie, nie o danej stronie):
http://www.amazon.com/2800mAh-Capacity- ... B00MX933KK?

Do LT26i chyba nie ma rozszerzonej (rozmiarowo) baterii :(
W takim razie jest może coś na co szczególnie trzeba by zwrócić uwagę przy kupnie nowej baterii?
 #780125  autor: Niezgodna7
 23 sty 2015, 21:20
Tak, taka psu na budę, szukaj w granicach Sony mAh:
Blue line.
Exlusive line.

#780130  autor: Sason
 23 sty 2015, 21:50
Ok, dzięki ;)
Coś czułem, że to bujda :D
Widziałem jakieś Blue Line na allegro, to jeszcze poszperam.
Wielkie dzięki za pomoc :)