• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #776614  autor: Koczkodan
 09 sty 2015, 12:50
Witam, zakupiłem tą xperię i dzisiaj przyszła nie powiem ładna jest ale co mnie co mnie martwi to
-Telefon wygląda że Niemieckiej dystrybucji bo ma Witchtige informationen,Sony Kurzanleitung
-Nie widzę karty gwarancyjnej chociaż paragon jest z numerem imai który się zgadza.
Czy telefon z tej dystrybucji ma w Polsce gwarancję? Co z kartą gwarancyjną bo chyba powinna być taka karta Garantiekarte czy jakoś tak chyba że się mylę
 #776639  autor: Xy
 09 sty 2015, 13:44
Koczkodan pisze:Czy telefon z tej dystrybucji ma w Polsce gwarancję?
Jeżeli został kupiony w jakimś kraju Unii Europejskiej to na całym jej terytorium obowiązuje gwarancja.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #776644  autor: sebaa
 09 sty 2015, 14:00
Najprawdopodobniej nie masz gwarancji. Sam stałem przed takim dylematem i po uzyskaniu informacji od Sony, żeby respektowali gwarancje, musisz mieć wypełnioną kartę gwarancyjną + do tego potwierdzenie zakupu. I tu jest problem, bo potwierdzenie zakupu musi być w formie paragonu fiskalnego (23% VAT) lub faktury (23%VAT). Wszelkie faktury 0%, faktury marża itp nie są honorowane.

Nie oznacza to, że nie masz gwarancji. Gwarancje (najprawdopodobniej) masz, tyle że nie będzie ona świadczona przez autoryzowany serwis Sony, a przez samego sprzedającego. Po prostu w razie "W" będziesz musiał odesłać telefon do sprzedającego, a on coś z tym musi zrobić. O ile powiedzmy za ten rok sprzedający będzie istniał i będzie chciał naprawić telefon. Niestety niższa cena zawsze jest czymś okupiona.
Xy pisze:
Jeżeli został kupiony w jakimś kraju Unii Europejskiej to na całym jej terytorium obowiązuje gwarancja.
Niestety ale kolega bzdury pisze.
 #776647  autor: Koczkodan
 09 sty 2015, 14:58
sebaa pisze:Najprawdopodobniej nie masz gwarancji. Sam stałem przed takim dylematem i po uzyskaniu informacji od Sony, żeby respektowali gwarancje, musisz mieć wypełnioną kartę gwarancyjną + do tego potwierdzenie zakupu. I tu jest problem, bo potwierdzenie zakupu musi być w formie paragonu fiskalnego (23% VAT) lub faktury (23%VAT). Wszelkie faktury 0%, faktury marża itp nie są honorowane.

Nie oznacza to, że nie masz gwarancji. Gwarancje (najprawdopodobniej) masz, tyle że nie będzie ona świadczona przez autoryzowany serwis Sony, a przez samego sprzedającego. Po prostu w razie "W" będziesz musiał odesłać telefon do sprzedającego, a on coś z tym musi zrobić. O ile powiedzmy za ten rok sprzedający będzie istniał i będzie chciał naprawić telefon. Niestety niższa cena zawsze jest czymś okupiona.
Xy pisze:
Mam paragon z 23%VAT i Sony podobno w nowych telefonach nie daje karty gwarancyjnej z tego co się dowiedziałem od sprzedawcy i że wystarczy dowód zakupu z 23% czy to paragon czy faktura,
bardziej mnie martwi to że jest z zagranicznej dystrybucji gdzie SONY POLSKA odpisała że telefony z UE posiadają gwarancję w Polsce a Sony mobile PL odpisało że nie ma takiej gwarancji. Jak coś najprędzej będę gwarancję i tak realizował przez sklep z dopiskiem że towar niezgodny z umową ale mam nadzieję że nie będzie ona potrzebna
 #776656  autor: sebaa
 09 sty 2015, 15:20
Moja Z3C jest z połowy listopada i jak najbardziej mam kartę gwarancyjną. Z tymi dystrybucjami jest tak, że mogą Ci uznać gwarancje, ale pewności nie ma. Identycznie jak z rootem. Jedni wysyłają zrootowany telefon na nieoryginalnym sofcie i nikt nie robi problemów, a innym to nie przechodzi. O ile dobrze pamiętam, to dobry przykład masz z LG G2 32 GB. Telefonu oficjalnie nie ma w polskiej dystrybucji, i po mimo że można go bez problemu kupić, możesz mieć karty gwarancyjne, FV 23%, to autoryzowany serwis nie przyjmie go na naprawę gwarancyjną. Mimo, że wersje 16 GB bez problemu obsługuje.

Jedynie Apple nie patrzy na wersje/kraj pochodzenia i naprawiają jak leci.
 #776671  autor: Koczkodan
 09 sty 2015, 16:32
sebaa pisze:Moja Z3C jest z połowy listopada i jak najbardziej mam kartę gwarancyjną. Z tymi dystrybucjami jest tak, że mogą Ci uznać gwarancje, ale pewności nie ma. Identycznie jak z rootem. Jedni wysyłają zrootowany telefon na nieoryginalnym sofcie i nikt nie robi problemów, a innym to nie przechodzi. O ile dobrze pamiętam, to dobry przykład masz z LG G2 32 GB. Telefonu oficjalnie nie ma w polskiej dystrybucji, i po mimo że można go bez problemu kupić, możesz mieć karty gwarancyjne, FV 23%, to autoryzowany serwis nie przyjmie go na naprawę gwarancyjną. Mimo, że wersje 16 GB bez problemu obsługuje.

Jedynie Apple nie patrzy na wersje/kraj pochodzenia i naprawiają jak leci.
Ale xperie z3 compact trafiła do Polski a LG G2 32GB nie trafiła i dlatego nie chcą przyjmować. A telefon nie kupiłem z allegro tylko z pewnej firmy z CENEO gdzie zaważyły też Opinie itp.
 #776672  autor: Koczkodan
 09 sty 2015, 16:36
W sumie to tak wygląda z tym LG G2 w wersji 32GB jak z samochodami. Są modele które trafiają tylko za granicę i tylko tam w autoryzowanym serwisie można naprawić a w innym kraju już nie
 #776680  autor: Xy
 09 sty 2015, 17:04
sebaa pisze:
Xy pisze:
Mogę wiedzieć w którym miejscu te bzdury?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #776857  autor: Koczkodan
 10 sty 2015, 15:38
Xy on ma rację Sony napisało że nie realizuje gwarancji telefonów z zagranicy nawet jak jest kupiony w PL i posiada się dowód zakupu