• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #744893  autor: sa
 30 sie 2014, 17:50
Jak w temacie co polecacie ? jeżeli zamiennik to jakich producentów ?Oryginały są dostępne z "pewnego" źródła od 40 do 80zł z mniej pewnego od 20zł osobiście jednak baterie wolę kupić na miejscu czyli raczej będzie to zamiennik i jeżeli to jakiego brać producenta?Na co zwracać uwagę?

#744940  autor: Niezgodna7
 30 sie 2014, 20:49
Wypisz mi tych producentów zamienników, to coś wybierzemy.
Dopisz też pojemność oryginału.
Heja.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#744956  autor: sa
 30 sie 2014, 22:44
Oryginalny BST 43 ma tylko jedną pojemność 1000mAh,typ Li-polymer ,a napięcie
3.7 V ,jest do min.Elma ,Cedara ,Hazela ,Yari i jeszcze kilku innych z serii sagemowej więc txt,txt pro, mix walkmen itp....Z tym że niektóre zamienniki mają wyższą pojemność choć przynajmnjej napięcie się zgadza. Z tym że są w większości li-jonowe ,i nieco dziwnie mi to wygląda czy taka bateria faktycznie ma tą większą pojemność czy tylko tak pisze.No i czy baterie li-ion będą poprawnie pracować na miejsce li-polimerowej? wiem nowa
technologia itp. ponoć lepsza,ale nigdy do tej pory nie kupowałam zamiennika i nie bardzo się w tym orientuję.
A to firmy :
Cellonic (identyczne parametry z oryginałem i też li-polimerowa ) reszta ma wyższą pojemność ,napięcie jednak to samo. Cellonic(do nabycia raczej wysyłkowo )ma 24 m-ce gwarancji
Forever(poj. 1050, 6 do 12m-cy gwarancja) ,
Tellson(poj.1100) ,
Andida(poj 1450),
Blue Star(poj.1100 ,12 m-cy gwarancja),
Battery(ATX PLATINUM poj 1200),
MaXlife(poj.1200 ,12 m-cy gwarancja) ,
Maxximus(poj.1300, 6 m-cy gwarancji) ,
M-LIFE(1450,12 m-cy gwarancja)
Andida i M-life mają w zasadzie identyczne parametry różnią się tylko nazwą na baterii,i wierząc opisowi to z tej samej firmy(seiko) wyszły.
Dostępne są jeszcze tzw. oryginały jednak w lekko podejrzanie niskiej cenie(20-45zł),gdy oryginalna ze sklepu Sony kosztuje 69zł plus przesyłka.Są też dostępne używki w cenach porównywalnych do zamiennika ale to już przez neta...
Ogólnie jak mam trafić na fake to wolę od razu brać zamiennik bo jakoś nie uśmiecha mi się brać oryginału (2 sztuki) plus przesyłka mam w końcu 2 cedary do utrzymania a bateria w obu zaczyna odmawiać posłuszeństwa(4 lata funkcjonowania robi swoje) .. :roll:

#744959  autor: Niezgodna7
 30 sie 2014, 23:16
Spoko, nie musi być polymer.
*
Sporo się natrudziłaś z tymi bateriami
:- )
Okej. Weź tego Cellonic.
Jeśli się tego nie da - to Blue star/ Maxximus.
PS. Oryginały za 20zł - to jeszcze gorsze zamienniki
:- D

#744967  autor: dan7
 30 sie 2014, 23:39
Kupiłem niedawno Maxximusa i muszę powiedzieć że jest gorszy od dwuletniego oryginału choć ma pojemność 1850mAh a orginał 1450mAh. Z tym doświadczeniem co mam wolałbym kupić droższy orginał. Takie jest moje zdanie.

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile

#744969  autor: Niezgodna7
 30 sie 2014, 23:47
Ja ponad 2 lata temu kupowałem Maxximusa. Zapewne pogorszyła się produkcja, skoro u dan7 tak źle wypada...

#745071  autor: sa
 31 sie 2014, 14:23
Dzięki panowie co prawda jeszcze nie kupuję dopiero za 2-3 tygodnie,bo muszę poczekać na kasę i pozwiedzać pokaźną ilość punktów ze sprzętem, gsm (a jest tego trochę w mojej okolicy).A tak wiecie coś o foreverach(mnóstwo tego widzę)? słuchawki mają do d... bo nadają się tylko do słuchania(radia) ale nie rozmów, baterie też kiepskie?I czy macie może jakieś doświadczenia z firmami MaXlife, i Battery?