Oryginalny BST 43 ma tylko jedną pojemność 1000mAh,typ Li-polymer ,a napięcie
3.7 V ,jest do min.Elma ,Cedara ,Hazela ,Yari i jeszcze kilku innych z serii sagemowej więc txt,txt pro, mix walkmen itp....Z tym że niektóre zamienniki mają wyższą pojemność choć przynajmnjej napięcie się zgadza. Z tym że są w większości li-jonowe ,i nieco dziwnie mi to wygląda czy taka bateria faktycznie ma tą większą pojemność czy tylko tak pisze.No i czy baterie li-ion będą poprawnie pracować na miejsce li-polimerowej? wiem nowa
technologia itp. ponoć lepsza,ale nigdy do tej pory nie kupowałam zamiennika i nie bardzo się w tym orientuję.
A to firmy :
Cellonic (identyczne parametry z oryginałem i też li-polimerowa ) reszta ma wyższą pojemność ,napięcie jednak to samo. Cellonic(do nabycia raczej wysyłkowo )ma 24 m-ce gwarancji
Forever(poj. 1050, 6 do 12m-cy gwarancja) ,
Tellson(poj.1100) ,
Andida(poj 1450),
Blue Star(poj.1100 ,12 m-cy gwarancja),
Battery(ATX PLATINUM poj 1200),
MaXlife(poj.1200 ,12 m-cy gwarancja) ,
Maxximus(poj.1300, 6 m-cy gwarancji) ,
M-LIFE(1450,12 m-cy gwarancja)
Andida i M-life mają w zasadzie identyczne parametry różnią się tylko nazwą na baterii,i wierząc opisowi to z tej samej firmy(seiko) wyszły.
Dostępne są jeszcze tzw. oryginały jednak w lekko podejrzanie niskiej cenie(20-45zł),gdy oryginalna ze sklepu Sony kosztuje 69zł plus przesyłka.Są też dostępne używki w cenach porównywalnych do zamiennika ale to już przez neta...
Ogólnie jak mam trafić na fake to wolę od razu brać zamiennik bo jakoś nie uśmiecha mi się brać oryginału (2 sztuki) plus przesyłka mam w końcu 2 cedary do utrzymania a bateria w obu zaczyna odmawiać posłuszeństwa(4 lata funkcjonowania robi swoje) ..