• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #350660  autor: smc2k
 05 sie 2009, 22:33
Chciałbym kupić telefon SE Xperia X1, ale ma simlocka na Orange. Czy zdjęcie go unieważnia gwarancję? Jeżeli tak, to czy zdejmą go w salonie Orange lub autoryzowanym serwisie SE z zachowaniem ważności gwarancji?

Nie jestem również pewien, czy gwarancja będzie ważna również dla mnie, jeżeli odkupię taki telefon? Gdzie realizuję gwarancję - w Orange, czy bezpośrednio SE? Czy Orange ma możliwość sprawdzenia faktu, że np. telefon został wzięty na firmę i gwarancja jest tylko na upoważnioną osobę z firmy?

#350671  autor: butterfly
 05 sie 2009, 23:20
Stracisz gwarancję.

#350685  autor: orson_dzi
 05 sie 2009, 23:49
smc2k pisze:Nie jestem również pewien, czy gwarancja będzie ważna również dla mnie, jeżeli odkupię taki telefon?
Bez problemu. Gwarancja jest na produkt, a nie na osobę która go kupiła ;) . Potrzebny będzie tylko dowód zakupu (dowód zakupu pierwszego właściciela oczywiście) i podbita karta gwarancyjna. Gdzie to zrealizujesz, to zależy od Ciebie. Lepiej od razu w SE, bo mniej czasu stracisz. Jak dasz telefon do Orange, to oni i tak wysyłają telefon do SE, więc z 3-4 dni na wysyłanie telefonu z miejsca na miejsce zejdzie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#350690  autor: smc2k
 06 sie 2009, 00:14
butterfly pisze:Stracisz gwrancję.
Nawet jak zgłoszę się do Orange?
orson_dzi pisze:
smc2k pisze:Nie jestem również pewien, czy gwarancja będzie ważna również dla mnie, jeżeli odkupię taki telefon?
Bez problemu. Gwarancja jest na produkt, a nie na osobę która go kupiła ;) . Potrzebny będzie tylko dowód zakupu (dowód zakupu pierwszego właściciela oczywiście) i podbita karta gwarancyjna. Gdzie to zrealizujesz, to zależy od Ciebie. Lepiej od razu w SE, bo mniej czasu stracisz. Jak dasz telefon do Orange, to oni i tak wysyłają telefon do SE, więc z 3-4 dni na wysyłanie telefonu z miejsca na miejsce zejdzie.
Czy to co powyżej napisałeś, orson_dzi, odnosi się do ewentualnej naprawy gwarancyjnej, czy zdjemowania simlocka? Jeżeli to drugie, to jaki może być orientacyjny koszt jego usunięcia?

#350692  autor: butterfly
 06 sie 2009, 00:43
Jak sie zgłosisz to nie, ale słono zabulisz.

#350694  autor: orson_dzi
 06 sie 2009, 01:01
smc2k pisze:Czy to co powyżej napisałeś, orson_dzi, odnosi się do ewentualnej naprawy gwarancyjnej, czy zdjemowania simlocka?
Do naprawy.

Simlocka zdejmiesz tylko w salonie firmowym Orange i koszt takiego luksusu, to 76.99zł. Z tego co pamiętam niezależnie od modelu.
Ale zawsze jest pocieszenie, jak poczekasz do końca umowy, to zdejmą Ci go za darmo :P .

#350697  autor: thonka
 06 sie 2009, 01:30
orson_dzi pisze:Simlocka zdejmiesz tylko w salonie firmowym Orange i koszt takiego luksusu, to 76.99zł. Z tego co pamiętam niezależnie od modelu.
Ale zawsze jest pocieszenie, jak poczekasz do końca umowy, to zdejmą Ci go za darmo
jezeli telefon byl brany na firme to niestety, ale kosztuje taka przyjemnosc 610zl przy abo firmowym.
co do drugiego - orange nawet po skonczonej umowie nie sciaga simlockow ze swoich telefonow za free...

mozna jednak sprobowac innej metody, by ominac te horredalna oplate.
wsadzic karte popa i pojsc do salonu firmowego orange tylko z gwarancja, i dowodem zakupu, ale nie pokazujac tego ostatniego. jezeli beda chcieli dowod zakupu to poprostu trzeba podziekowac.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#351038  autor: kowcio
 07 sie 2009, 22:50
orson_dzi pisze:Ale zawsze jest pocieszenie, jak poczekasz do końca umowy, to zdejmą Ci go za darmo :P .
W Orange? Od kiedy? W Plusie owszem, ale w Orange??

#351062  autor: orson_dzi
 08 sie 2009, 00:31
Oj spoko mój błąd ;) . thonka mnie już poprawił.