Napisałem w poście o pęknięciach w xperii
ale ponieważ wątek dotyczy serwisowania wkleję i tu
W grudniu 2008 zostałem szczęliwym posiadaczem topowego telefonu SonyEricsson Xperia X1 (zapłaciłem niecałe 2500 zł). Sprzęt wspaniały, spełniał moje oczekiwania. Aby w pełni wykorzystać możliwości SEX1 dokupiłem u mojego operatora pakiet internetowy ~ 60 zł/m-c (limit 1GB na urządzenie mobilne - mając stałe łącze w domu i pracy - wystarcza). Na pierwszy telefon z Windows Mobile wybrałem markę SonyEricsson (nie HTC czy inne) kierując się pozytywnymi doświadczeniami z produktami tej firmy (dotychczas korzystałem z w 880i i K800i).
22 marca stwierdziłem typowe uszkodzenie dla tego modelu telefonu pęknięcie obudowy na tylnej scianie w okolicy przycisków głosnosci oraz na niby metalowej "chromowanej" ramki/obejmy w połowie odległości pomiędzy przyciskami głośności i aparatu od strony baterii. zdięcia uszkodzeń:

podobne uszkodzenie opisywano na stronie xda
link do postu na forum xda...a o wadliwej serii czytalem i w polskich serwisach internetowych pda.pl i pdaclub.pl.
Oddałem więc telefon do autoryzowanego serwisu SE w moim miescie(adres znalazłem na stronie SE) w dniu 23.03.2009 a oni wysłali do centrum serwisowego Regenersis.(dołączyłem prośbę o wgranie języka polskiego- telefon zakupiłem w z angielskim menu).
Po kilku dniach (31.03.2009) telefonicznie dowiedziałem się, ze telefon mogę odebrac. Na miejscu w moim mieście odbierając telefon stwierdziłem, ze zgłoszone uszkodzenia nie zostały naprwione.Zostałem poinformowany, ze wymienion głosnik( X1 Ear Speaker), wgrano polsikie oprogramowanie i załoizono plombę gwarancyjną. Odmówiłem przyjęcia telefonu - nie był naprawiony.Ponownie wysłano go do Regenersis. Wiedząc juz gdzie telefon wysyłaja dzwoniłem kilkukrotnie aby nie było wątpliwości o jakie uszkodzenia chodzi, poprosiłem również aby obejrzeli również "klapkę od baterii" gdyż w szybkim tępie schodzi/sciera sie z niej farba.Zapewnono mnie telefonicznie, że wswzystkie uszkodzenia łącznie z "klapką od baterii" zostaną naprawione.
08.04.2009 pojechałem odebrać telefon. w moim SEX1 wymieniono :" Rear Bottom Housing Black"
i "x1 Battery Cover Black". Ku mojemu zdziwieniu nie wymieniono nadal tej uszkodzonej "chromowanej" ramki, a w "klapce od baterii w miejscu znaczka X1 widniało wgłębienie z jakimiś symbolami (w znanym serwisie aukcyjnym są takie klapki właśnie bez tego znaczka możecie zobaczyć....podejrzewam, ze zapomniał to przełożyć technik serwisujący telefon..)
Odesłałem ponownie, dzwoniąc do Regenersis dowiedziałem się tylko, ze nie ma części, czekają na nie i nie potrafią odpowiedzieć kiedy dotrą. Przestałem już tam dzwonić. Rozmawiam telefonicznie tylko z serwisem w moim mieście. Dziś podobno miał być do odbioru, ale na skutek jakiegoś nieporozumienia mój serwis dostał błędne informacje. Telefon nie jest zreperowany. Po 38 dniach w serwisie nikt nie potrafi odpowiedzieć kiedy dostanę X1 z powrotem.
Nie wiem czy problem wynika z tego że x1 produkuje dla SonyEricsson'a firma HTC i stąd brak części czy problem w serwisie ?? a może serwisant zgubił tę mała część klapki od baterii a to nie jest częste uszkodzenie i trzeba na to długo czekać???
Wydaje mi się, że firma powinna przysłać mi nowy aparat, i o to poprosiłem dziś telefonicznie Panią w serwisie w moim mieście - miała wysłać dziś prośbę do centrali.
Piszę aby ewentualni nabywcy Xperi X1 wiedzieli jak w naszym kraju rozwiązywany jest problem pękającej obudowy X1 (choć mam nadzieje że jest to przypadek odosobniony)
Jeśli ktoś może pomóc mi odzyskać telefon chętnie prześlę moje dane, kopie zakupu, IMEI telefonu
Pozdrawiam