http://forum.android.com.pl/topic/33471 ... =comments#
1. Ja uważam, że bateria jest świetna. Wcześniej miałem S7 Edge. Różnica to niby tylko 200mAh. S7 robił mi najczęściej między 4 a 5 godzin SOT. Nokia mi wytrzymała raz osiem godzin, raz siedem od 100% do 15%. Do zera pewnie wytrzymałaby z 9 godzin. To jest oczywiście wynik z jednego dnia. Z dwóch byłby lekko gorszy, ale pobór energii w spoczynku jest też bardzo mały. Nigdy nie miałem telefonu z tak dobrą baterią. Co ciekawe, miałem przed S7 Xiaomi Mi A1 i bateria była lepsza niż w Samsungu (ale gorsza niż w Nokii), mimo mniejszej pojemności. Czysty Android chyba pomaga.
2. Podczas normalnego używania się nie grzeje. Grając w gry robi się ciepły, ale nie gorący. Przy PUBG wydaje mi się, że temperatura jest niższa niż w S7. Za to przy ładowaniu telefonu lepiej go nie używać. Jest mocno ciepły i gdy używamy ciężkich aplikacji, to wyświetla komunikat, "że przerwano szybkie ładowanie z powodu wysokiej temperatury, proszę przenieść telefon w miejsce o temperaturze pokojowej".
3. Nie używam ubranek w ogóle. Nokia nie jest wyjątkiem. Nigdy nie mam też porysowanego telefonu i tu też Nokia nie jest wyjątkiem. Samsung był mistrzem w zbieraniu odcisków palców na obudowie. W Nokii jest z tym trochę lepiej, ale też dużo mniej rzucają się w oczy. Trudno o estetyczny wygląd szklanego tyłu, z aluminium jest dużo lepiej. Mam nadzieję, że o taki brud chodzi, bo z innym nie mam doświadczeń

4. Czytnik jest szybszy niż w S7. Dziewczyna ma ajfona 7 i po krótkim teście stwierdzamy, że z ajfonem są na tym samym poziomie. Na plus dla Nokii, że jest aktywny. I w S7 i w ajfonie nie są.
Musimy mieć te same kryteria wyboru telefonu, bo ja też rozważałem Moto G6 plus. Do tego jeszcze Xiaomi Mi A2, ale ten nie wiadomo kiedy wyjdzie. GSMarena już testuje Motorolę, więc możesz poczekać na ich test i wtedy podjąć decyzję. Ja swoją podjąłem, gdy przeczytałem, że Moto dostanie tylko jedną dużą aktualizację Androida.