• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #741694  autor: bosstonne
 19 sie 2014, 14:05
Witam. Właśnie zakupiłem lumie 630 i tutaj moje pytanie. Jak powinno wyglądać pierwsze ładowanie? Normalnie 2h do pełnego ladowania jak zawsze? Pozdawiam :)

#741742  autor: user_delete34
 19 sie 2014, 17:17
Post wygaśnie: 11.17, 15:53
Nie zjemy Cię, ALE:
Calm7 pisze:6. Nie zostawiasz pierwszych ładowń bez nadzoru (tak ze 3x).
co ma się dziać? Wielce radosny komunikat "Naładowana" minutę przed oczekiwanym czasem czy jak?
bosstonne, byle nie leżał telefon z rozładowaną baterią i jak wspomniał Calm7 - najlepiej do pełna, poza tym zasad nie ma.

#741743  autor: Niezgodna7
 19 sie 2014, 17:25
Wszyscy mnie dziobią, więc nie ma już znaczenia kto zje /czy
;- p
Post jest dla Niego, przeczyta, i wygaśnie.
*
Nie, nie chodzi o minutę wcześniej, czy później.
Napisałem wyraźnie:
BEZ NADZORU, a nie ,,sprawdzaj czy się naładowała".

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#741744  autor: user_delete34
 19 sie 2014, 17:29
Więc też jestem zainteresowany, co może się stać. Ewentualna wada ładowarki nie musi się ujawnić od razu.

#741801  autor: darek638
 19 sie 2014, 21:34
A to wszystko robimy w czasie pełni. Wskazane jest poprosić szamana Voodoo o adekwatny do powagi sytuacji obrzęd.

Nigdy więcej Play.

#742280  autor: lluukk
 21 sie 2014, 14:40
jak prikaz "ładować do pełna" ma się do:

1. podłączenia na chwilę do kompa aby coś zgrać
2. używania w aucie (np. jako nawigacji) przez nie za długi czas (podłączonej do ładowarki samochodowej)

co z tym ładowaniem do pełna ?

lluukk

#742282  autor: user_delete34
 21 sie 2014, 14:43
lluukk, na pewno nie ma się co przejmować, bo to urządzenie jest dla Ciebie a nie odwrotnie. Na stronie Apple (iPod) czytasz, że ważne, by choć raz na jakiś czas - np 2 tyg - naładować urządzenie do pełna. Poza tym możesz ładować tyle, ile uważasz. Podłączasz do komputera, odłączasz i nie myślisz o baterii.

#742294  autor: greenrs
 21 sie 2014, 15:37
Markadiusz pisze:Na stronie Apple (iPod) czytasz, że ważne, by choć raz na jakiś czas - np 2 tyg - naładować urządzenie do pełna. Poza tym możesz ładować tyle, ile uważasz.
To chyba normalne, że każdemu producentowi zależy na tym abyś sprzętu nie używał za długo. Musi dać ludziom pracę, więc dla niego korzystniejsze będzie jak za rok przyjdziesz po nową baterię albo jeszcze lepiej po nowy telefon.
Zasada jest taka: Jeśli chcesz zmieniać sprzęt co roku, rób tak jak zaleca producent. Jeśli chcesz mieć sprzęt na lata, rób tak jak pokazują własne doświadczenia!

Ja używam tak jak Calm7 i nigdy jeszcze nie zmieniałem telefonu z powodu baterii, jak i samej baterii a telefonów miałem sporo. Aktualnie posiadam Nokie 6070 (8 lat), E51 (6 lat) i N8 (3 lata). Wszystkie mają oryginalne baterie i wytrzymują tydzień na jednym ładowaniu (N8 4 dni).
Zapewne zaraz usłyszę zarzut, że jestem egoistą i nie daję zarobić biednym Chińczykom. Co ja na to poradzę, że przywiązuję się do przedmiotów, szczególnie jeśli są dobrej jakości. A Chińczycy i tak są bogaci, poza tym wyzyskują biednych robotników... :wink:

#742302  autor: thonka
 21 sie 2014, 16:07
Calm7, ekhm.
95% telefonów po naładowaniu po prostu odcina prąd więc zostawienie telefonu na dłużej pod ładowarką będzie skutkować co najwyżej doładowywaniem jeżeli poziom napięcia spadnie poniżej jakiegoś pułapu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#742303  autor: Niezgodna7
 21 sie 2014, 16:10
Thonka.
:- D
..no i..?
Czy ja mam jakieś halo do tego wyłączania po naładowaniu? Bo się pogubiłem po tym wpisie......

#742329  autor: thonka
 21 sie 2014, 17:42
to po co pilnować ładowania?
Calm7 pisze:6. Nie zostawiasz pierwszych ładowń bez nadzoru (tak ze 3x).

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#742350  autor: Niezgodna7
 21 sie 2014, 20:11
Thonka.
Ty nie widzisz w tym punkcie celu /sensu, a ja widzę.
Pewnie wyssałem go z palca, aby więcej miejsca na Telepolis zajęło, więc nie zwracaj na niego uwagi, ale inni użytkownicy niech mają go na uwadze.

#742356  autor: thonka
 21 sie 2014, 20:24
Pytam się jak najbardziej serio, po co?
Oświeć mnie, może przez tyle lat byłem w błędzie...

A i jeszcze jedno - baterie litowe nie lubią rozładowywania do zera. Zawsze jakieś napięcie co prawda w nich zostaje nawet po wyłączeniu urządzenia, ale raczej nie jest dobrym posunięciem czekać z ładowaniem aż do wyłączenia urządzenia.

Tak samo nie ma sensu ładować na wyłączonym telefonie. Owszem akumulator zostanie mocniej naładowany, ale nie będzie tak za każdym razem, a tylko wtedy, gdy telefon znów będzie ładowany wyłączony. Jego pojemność przez to się nie zwiększy.

#742375  autor: Niezgodna7
 21 sie 2014, 21:41
Serio?
1. Pomyliłeś trochę temat, bo Ty myślisz, że każę pilnować telefonu za
każdym razem, a chodzi tylko o pierwsze ładowania telefonu
2. Bez nadzoru - bo z nowym sprzętem nic nie wiadomo. To nie jest rada dla ajfonowców, a dla każdego, a jak dla każdego, to też dla osób które mniej wydały na sprzęt, baterię za 10zł, smart za 170zł, itp, etc
3. Sprawdza się poprawność ładowania, jak i jego koniec.

#742389  autor: user_delete34
 21 sie 2014, 22:19
Calm7 pisze:bo z nowym sprzętem nic nie wiadomo
Z używanym tym bardziej, więc powiedziałbym, że to nie argument. W takim wypadku trzeba by było pilnować za każdym razem, na odwrót Twojemu pierwszemu punktowi, więc nie inaczej jak wyssane z palca.

#742421  autor: adrian-name
 21 sie 2014, 23:43
Niedawno zauwazylem na aukcji iPad1 z informacja pisana duzymi literami, ze bateria trzyma az 7 godzin. Zaciekawilo mnie to, bo moj iPad1 z 2010 roku nadal trzyma prawie 10h. Sekretem jest zapewne sposob ladowania - zawsze rozladowuje go, az sam sie wylaczy i laduje jeszcze kilka godzin dluzej po osiagnieciu 100% baterii. Jak widac zdaje to egzamin :)

#742424  autor: user_delete34
 21 sie 2014, 23:59
adrian-name pisze:Sekretem jest
Możliwa różnica w specyfikacji, sposobie użycia, ustawieniach i zużyciu naturalnym ogniw.

#742484  autor: Niezgodna7
 22 sie 2014, 10:49
Markadiusz.
A Ty swoje... Widzisz tylko jedną stronę.
A ja po wpisie Adriana, widzę zupełnie co innego: brak spadku wydajności baterii w jego urządzeniu.

#742512  autor: mp107
 22 sie 2014, 12:09
To i ja się wypowiem. :wink:
Po pierwsze. Prawdą jest to, że to urządzenie ma się dostosować do naszych potrzeb, a nie odwrotnie.
Po drugie. Z mojego subiektywnego punktu widzenia pierwsze kilka pełnych cykli ładowania i rozładowania nowej baterii dają widoczna różnicę.
Jeżeli jest to nieprawdą to w czym zaszkodzi takie coś wykonać? Przecież żadnej różnicy nie będzie. Ale w sytuacji gdy rzeczywiście ma to jakiś wpływ na funkcjonowanie baterii to wykonanie tego przyniesie korzyść użytkownikowi.

#742526  autor: KA
 22 sie 2014, 12:44
Pewnie wielu z nas robi te "cuda" z nową baterią z przyzwyczajenia, do czego też się przyznam. Jednak wiem, że to raczej tylko psychologicznie coś mi daje, ale jednak...
W czym problem, jeśli ktoś tak robi na początku? Bateria od tego nigdy mi nie padła, choć nie czekam, aż tel się wyłączy - podłączam przy ok. 10%.
Przesądy - wiem...