Mam rozpiskę wyjść (tzw. pinout) pop-portu i zastanawiam się nad tym, czy
OUTL- i
OUTR- to tzw.
masa sygnałowa, czy może sygnały audio mają wzmacniacze mostkowe

Moje pytanie łączy się z chęcią zrobienia wyjścia
stereo na mini-jack'a 3,5mm, który -jak wiadomo, ma tylko 2 styki sygnałowe i wspólną masę.
Niestety spotykane na Allegro przejściówki 3,5mm są monofoniczne

-sam dałem się na taką nabrać

a nie dam kilkadziesiąt zł za oryginał Nokii.
Jeśli ktoś zna odpowiedź na moje pytanie to proszę o jej wyartykułowanie na forum, w przeciwnym razie będę musiał...

pogłówkować
[ Dodano: 2006-08-02, 20:30 ]
Tego się obawiałem

Żadnego odzewu...
Ale poradziłem sobie z tym problemem i nieskromnie uważam się za mini-eksperta w tej dziedzinie
A zatem:
Większość dostępnych na Allegro zestawów HDS-3 jest MONOFONICZNA

co wynika z braku (w nich) procesorka odpowiedzialnego za to, by telefon widział ten zestaw jako stereofoniczny. Nie wystarczą dwie słuchaweczki żeby było stereo. Połączenie na stałe nóżki 3 i 4 we wtyczce Pop-port to dla telefonu tylko informacja, że został podłączony niezidentyfikowany, monofoniczny zestaw słuchawkowy. Do pracy w stereo potrzebny jest sygnał z owego procesorka.
Druga kwestia:
Niestety wyjścia audio są ... mostkowe

Każdy elektronik wie, że to oznacza problemy gdy chcemy zrobić dobrą przejściówkę, szczególnie przy asymetrycznym zasilaniu (a z takim mamy do czynienia w telefonie). Problem polega na podłączeniu ... masy, której ... po prostu nie ma. Tzn. jest, ale na innym stałym potencjale i w momencie rozpoczynania i kończenia odtwarzania utworu lub jakiegoś innego dźwięku, powstają bardzo głośne trzaski spowodowane przeładowaniem kondensatorów. Aby tego uniknąć, należy "utworzyć" masę. Jak? Hmm. Metod jest parę, ale ja "pokażę" najtańszą; Do wszystkich 4 wyjść (L+, L-, R+, R-) podłączamy rezystorki o wartościach np. 33ohm'y, a ich drugie końcówki łączymy razem i w ten sposób powstaje potencjał masy mało wrażliwy na opisane wcześniej "trzaski" przed i po odtwarzanym dźwięku. Ta metoda ma wadę -wymaga obciążenia o dość dużej rezystancji, a zatem raczej odpada podłączanie słuchawek niskoomowych, ale jest wystarczająca, gdy chcemy zastosować taką przejściówkę by podać sygnał na wzmacniacz (np. w samochodzie).
Jeśli kogoś interesuje ten temat to podaję maila
[email protected]
Jeśli wydaje Ci się, że wiesz wszystko, to masz rację -wydaje Ci się!