• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #665098  autor: maniek89
 30 wrz 2013, 18:14
No więc tak :) Bateria w mojej e72 po 1,5 roku trzyma juz krótko ze względu na intensywne wykorzystanie telefonu. Ok 2 dni użytkowania to jednak trochę mało. Tak jak kiedyś pisałem postanowiłem kupić na allegro baterię BP-4L - cena była atrakcyjna ok 25 zł i egzemplarz wygłądał na oryginalny. Czy ktos może potwierdzić na podstawie zdjęć czy tak rzeczywiście jest? Na stronie nokii można było kiedyś wpisac numer seryjny baterii i sprawdzić czy jest oryginalna. Teraz każą badac kropki na hologramie. I na tym egzemplarzu rzeczywiście są. Hologram jest trójwymiarowy i widac kropki. Dodam że bateria siedzi odrobinę sztywniej niż stara (stara miała lekki luz ale nie wypadała - być może przez zużycie zmieniła lekko kształt? W sumie wygląda normalnie.) Bateria przyszła w idealnie zgrzanej folii i w zasadzie to tyle - nie było tekturowego opakowania z logiem producenta. Dlatego mam pytanie - czy to oryginał, który mogę spokojnie użytkować w telefonie czy odpuścić?

Zdjęcia zakupionej baterii:
Jest to Li-Polymer 1500mAh - w moim egzemplarzu był to Li-ion

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Galeria zdjęć na aukcje

#665106  autor: wook
 30 wrz 2013, 19:06
li-poli są lepsze od li-ion, osoby mające oba typy w E52 wypowiadały się i Li-Poli trzymały lepiej. Co do orginalności, ciężko stwierdzić może zadzwoń na jakąś infolinie nokii lub napisz do nich na facebooku pytanie o numer seryjny baterii. Ja ze 2-lata temu kupiłem na allegro baterie do E65 za 10 PLN z wysyłką prosto z chin, chologram był w porządku ale trzymała identycznie jak ta co miałem w fonie (jak się okazało puźniej krótki czas pracy na bateri był spowodowany jakimś zwarciem na które pomogła kompiel w wanience ultradźwiękowej). Ja bym sprawdził jakie daje parametry miernikiem i porównał do tej co masz teraz.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#665112  autor: drcox
 30 wrz 2013, 19:32
Aktualnie podróbki baterii do Nokii czy Sony Ericssonów są już tak spapugowane, że bez jakichś analiz hologramów, numerów seryjnych czy kontaktowania się z producentem praktycznie nie da się tego stwierdzić. Oryginalne baterie kosztują w autoryzowanych punktach serwisowych lub marketach typu Media Markt około 80zł. Wątpliwe jest, że coś co jest prawie 4 razy tańsze jest oryginalne.

#665113  autor: maniek89
 30 wrz 2013, 19:42
wook pisze:li-poli są lepsze od li-ion, osoby mające oba typy w E52 wypowiadały się i Li-Poli trzymały lepiej. Co do orginalności, ciężko stwierdzić może zadzwoń na jakąś infolinie nokii lub napisz do nich na facebooku pytanie o numer seryjny baterii.
Faktycznie. O tym nie pomyślałem!
wook pisze:krótki czas pracy na bateri był spowodowany jakimś zwarciem na które pomogła kompiel w wanience ultradźwiękowej).
No ja boję sie w sumie jej użytkować żeby nie zaszkodzić telefonowi. Czekam na dalsze sugestie ;)

#665132  autor: Niezgodna7
 30 wrz 2013, 21:03
Na moich bateriach, hologram ma 3 kropki po lewej stronie, pod NOKIA, a na górze 4 po prawej, ŃOKIA.
Włączałeś ją? Działa?

#665156  autor: wook
 30 wrz 2013, 23:09
maniek89 pisze:
wook pisze:krótki czas pracy na bateri był spowodowany jakimś zwarciem na które pomogła kompiel w wanience ultradźwiękowej).
No ja boję sie w sumie jej użytkować żeby nie zaszkodzić telefonowi. Czekam na dalsze sugestie ;)
zwarcie było w fonie (pewnie różnica 55 stopni celcjusza skropliła wode, bo używałem fona w temperaturze -35 (ekran zmieniał treść ponad 2s bo chyba troche zgęstniały ciekłe kryształy) i +20 (w autobusie i potem w szkole) i jeszcze wpadł w śnieg) i prąd uciekał, baterie były sprawne. Moje fony nie mają łatwo.

[ Dodano: 2013-09-30, 23:11 ]
drcox pisze:Aktualnie podróbki baterii do Nokii czy Sony Ericssonów są już tak spapugowane, że bez jakichś analiz hologramów, numerów seryjnych czy kontaktowania się z producentem praktycznie nie da się tego stwierdzić.
Nokia ma nawet niektóre baterie fabrycznie bez hologramów np. BL-4D występuje w takiej wersji.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#665163  autor: maniek89
 01 paź 2013, 01:12
Calm7, tak dziala. No tu te kropki sa ale doliczyc sie ich nie moge :) ogolnie kiedys na stronie nokii byla zakladka gdzie wpisywalo sie numer baterii i bylo wiadomo z czym mamy do czynienia. Teraz niestety tego nie widze ...