• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #659215  autor: galtom
 03 wrz 2013, 07:13
Dokładnie jej dział urządzeń i usług.
Za 5.44 miliarda EURO...
Akcjonariusze Nokii chyba się ciesza - jest okazja do zrobienia kasy (nie doczytałem jeszcze jak cena akcji ma się do obecnego kursu).
Pytanie czy ta transakcja jest MS potrzebna, Nokia poki co i tak z nimi wspolpracowala.
Zobaczymy co będzie dalej!

Pozdrawiam,
Galtom

#659252  autor: user_delete34
 03 wrz 2013, 11:09
galtom pisze: Zobaczymy co będzie dalej!
Sprzedam hateceka, bo Nokia dostanie 50 bajerów więcej od HTC (czy Samsunga) z każdą jedną aktualizacją.
No i niestety, od nowych Nokii póki co będę się trzymał z dala, aż WP dorośnie. Samo IE (nieporównywalnie lepsze niż przeglądarka z Symbiana) i szybkie, sprawne działanie nie zastąpi mi jednak wszechstronności N8. Ta ostatnia jest dobra od początku, a WPkowcach póki co nawet aktualizacje nie widzę, by eliminowały braki systemowe.

#659256  autor: galtom
 03 wrz 2013, 11:31
Fajny dokument, dzieki.
Trche marketingowego belkotu jak to w takich prezentacjach ale z ideami sie zgadzam.
Natomiast fakt braku bandu dla smartfonow jest dziwny...

Osobiscie spodziewalem sie, ze skoro Nokii przez lata nie udalo sie wypracowac silnej znajomosci marki w USA to tam bedzie Microsotf Lumia a na pozostalych rynkach gdzie Nokia jest ceniona bedzie Nokia Lumia...
Zobaczymy...

Pozdrawiam,
Galtom

#659275  autor: niunius93
 03 wrz 2013, 12:03
Mam nadzieje, że kwestia 3 letniego wsparcia się nie zmieni. Może MS uda się jakoś te lumie podnieść i zrobić z nich telefony bardziej powszechne (mam taką nadzieje ) . Oby tylko po pół roku lumie nie zniknęły z rynku

#659291  autor: Xy
 03 wrz 2013, 13:02
Google przejęło Motorolę i Motka na tym dobrze nie wyszła...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#659294  autor: galtom
 03 wrz 2013, 13:06
Xy pisze:Google przejęło Motorolę i Motka na tym dobrze nie wyszła...
Nie sadze... jesli patrzec na brand (ale to tylko znaczek) to pewnie tak - ale to problem Googla. Zas akcjonariusze Motoroli, ktorzy wtedy dobili z G. targu wrecz przeciwnie. Dostali kase i pozbyli sie firmy, ktora przynosila straty.

Osobiscie spodziewalem sie, ze Google szybciej zanczie cos z Motorola robic... Widac musial tam byc niezly balagan i sprzatanie zajelo wiecej niz mysleli.
Na moje oko czeka nas niedlugo Chromebook by Motorola i kolejne Nexusy tez juz bezposrednio od Google.
Czas sie uniezalezic od sprzedazy Samsunga i zaczac zarabiac na urzadzeniach a nie tylko na reklamach w androidzie, tym bardziej, ze pare $ od kazdego sprzedanego telefonu trzeba w zebach zaniesc do M$ ;-)

Pozdrawiam,
Galtom

#659297  autor: darase
 03 wrz 2013, 13:26
Dlatego M zarabia więcej na androidzie niż na windows phone :) :) :D

eCoal i nie ma problemu :-)

#659298  autor: galtom
 03 wrz 2013, 13:28
Tylko pozazdroscic zaradnosci :-D
Jakby niepatrzec to mistrostwo swiata, ze mozna spokoje rozwijac swoj produkt a do tego zarabiac na produkcie konkurencji - chyba kazdy by tak chcial :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#659468  autor: wook
 04 wrz 2013, 07:12
skoro smartphony nie beda sygnowane Nokia to moze beda smartphony z innym systemem, moze powrot do meego?

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#659473  autor: galtom
 04 wrz 2013, 07:19
A kto niby nedzie je robil??? Nokia (to co z niej zostało) nie produkuje zadnych telefonow.

Pozdrawiam,
Galtom

#659645  autor: mp107
 04 wrz 2013, 20:20
O ile dobrze zrozumiałem to Nokia póki co jeszcze będzie robić tanie feature-phone'y typu 101 itp.

#659647  autor: galtom
 04 wrz 2013, 20:22
Nie, Ms ma prawo używać brandu Nokia tylko w takich urządzeniach.

Pozdrawiam,
Galtom

#659648  autor: kowcio
 04 wrz 2013, 20:28
Co się zmieni? Nic się nie zmieni w smartfonach, dalej będzie tak jak jest, zaś ja się boję tylko z tym, co się stanie z tą serią Asha. One też mają być promowane jako Asha przez MS, ale jak to będzie wyglądało? Nie kminię tego. Gdzieś czytałem, że nazwę Nokia mają mieć tylko zupełnie najprostsze modele Nokii, takie jak np. 105 czy też 100. Ale jaki to ma sens?
A to, że piszą i mówią wszędzie że to koniec Nokii, to chyba wiadomo. Jak bedą Lumie, to nie będą Nokie. Ta firma już tego chyba nie zniesie. Polecam: http://www.spidersweb.pl/2013/09/histor ... -care.html całkiem fajny artykuł i jakoś muszę przyznać, że z bólem, ale się z tym zgadzam :( kiedyś Nokia miała mega wartość, którą chyba teraz całkowicie przerzucili na siebie koreańczycy.
Nie pracowałem co prawda u Nokii, ale testowałem od 2010 praktycznie wszystkie modele i ogólnie, co nowszy to gorszy :/ pamiętam takie model jak np. N9. Telefon był świetny, świetny pomysł na system i obsługę, ale ten telefon potrafił mi się kilka razy dziennie restartować, nawet telefon leżał na stole i nagle wywalało logo Nokia. No co jak co, ale np. Android na którego tak wiele osób narzeka, czegoś takiego nie ma. W sumie większość problemów ze stabilnością Androida leży po stronie nakładek producentów, które są do bani. Obciążają telefon i działa to tragicznie. Ja jadę na CM 10.1 i jest mega przepaść w stabilności i szybkości. Porównam to nawet do tej stabilności, którą oferuje Windows Phone. Całkiem powaznie to mówię. Windows też gdyby działał z jakąś nakładką, to byłyby wieczne problemy ze stabilnością.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2013, 20:32 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#659649  autor: galtom
 04 wrz 2013, 20:30
Nie będzie już telefonow Nokii (poza tymi najprostszymi) bo to co zostało z Nokii już nie zajmuje się produkcja telefonow.
Lumie będą się nazywać... jakos ale nie Nokia Lumia....
Asha to samo.

Pozdrawiam,
Galtom

#659650  autor: kowcio
 04 wrz 2013, 20:36
Edytowałem powyższy post dopisując dalszą część. A jak widzisz te Ashy? coś się w nich zmieni? Czy nadal będą to robić? Ja się boję, że MS będzie ślepo tłukł te smartfony z WP i zapomną o koniku Nokii, jakim są zwykłe telefony. Przecież to one się dobrze sprzedają, a nie Lumie. We wszystkich rankingach sprzedaży Nokia jako Lumia ma niewielki ułamek rynku, a jak bierze się pod uwagę globalną sprzedaż nie smartfonów, a telefonów to ostro idzie w górę.
Z resztą, nie podoba mi się nazywanie smartfonami telefony z serii Asha. Chyba ktoś tam nie wie, co to smartfon. Przecież np. Nokia 301, która należy do tej serii, nie ma nic w sobie, co mają smartfony. Smartfon dla mnie to telefon pracujący pod kontrolą systemu operacyjnego - jakiejś otwartej platformy. Czyli np. Nokia E50-52 jest smartfonem, ale 301, 302 na pewno nie... Czy jestem w błędzie?
No bo jak każdy telefon, który ma przeglądarkę WWW nazwiemy smartfonem, to taka Nokia 3510i też jest smartfonem. Jakżeby inaczej?

#659654  autor: galtom
 04 wrz 2013, 20:57
Przypuszczam, ze do czasu większej reorganizacji jakiś czas będą tłukli to co teraz + to co się miało pojawić (ostatnie projekty Nokii).
Nie wiem jak duzy to kłopot zarzadzac projektami, przygotowaniem i produkcjia oraz sprzedaza.
Nie wiem tez jak jest skonstruowana umowa.
Ale przypuszczam, ze Ms może chcieć się tego pozbyć ze swojej mobilnej części bo zupełnie im nie pasuje i nie jest potrzebne.
Albo sprzedadzą to jakiemuś chińskiemu producentowi/Samsungowi/lg, itd.. kto także jest na tej części rynku.
ALbo mocno ogranicza ilość modeli i tak je zmienia by konsumeci w krajach rozwijających się, gdzie takie telefony sa najpopularniejsze powoli wchodzili w ekosystem Ms licząc, ze kiedyś będą przynoscic dodatkowe dochody.
Na pewno nie będzie za rok tak jak dziś.
Bardziej sadze, ze telefony bezfunkcyjne zostaną odsprzedane a role budeztowek w portfolio Ms zastapia Ashe tylko zmodyfikowane pod kontem usług Ms.
Taki odpowiednik Bady Samsunga... to może być nawet jakies wcielenie (jadro, itd.) Windows (dla ułatwienia pracy programistow Ms zajmujących się usługami) ale na pewno nie będzie wygladac jak WP/Windows.
Może wykorzystają czesc pomyslow/projektów KIN'a, który jako Asha może się sprzeda?

Mowi się tez, ze Ms rozwaza przejecie BB.

Pozdrawiam,
Galtom

#659745  autor: sa
 05 wrz 2013, 07:26
Z tego co wiem nokia 301 to chyba nie asha? ale skoro sprzedali dział smartfonów i telefonów oraz marki-nazwy lumia i asha to albo zaczną produkować nowe telefony bez nazw innych niż sama numeracja albo zrobią to co Ericsson czyli skupią się na budowie sieci i urządzeń do transmisji danych, a to jest jak koniec producenta telefonów jakim była nokia... :|Dla mnie to zła nowina bo teraz jak będę chciała kupić telefon to mam bardzo zamknięty wybór albo szajsung, lg lub chińszczyzna typu alcatel...no są jeszcze smarty ale ja nie potrzebuję czegoś takiego :| ,a podobno mamy demokrację i powinien być wybór... Przerabiałam już samsunga e1200 i wiem że telefony tego typu jednak nie są dla mnie :? ...

#659746  autor: galtom
 05 wrz 2013, 07:37
sa pisze:Z tego co wiem nokia 301 to chyba nie asha? ale skoro sprzedali dział smartfonów i telefonów oraz marki-nazwy lumia i asha to albo zaczną produkować nowe telefony bez nazw innych niż sama numeracja albo zrobią to co Ericsson czyli skupią się na budowie sieci i urządzeń do transmisji danych, a to jest jak koniec producenta telefonów jakim była nokia... :|
Nie bedzie (Nokia) produkować telefonow bo nie ma dzialu zajmującego się telefonami!!!!!
MS, jeśli będzie produkowal takie tanie telefoniki, może brandowac je jako Nokie. Kropka.
Nokia (to co z niej zostało) to dzialy nowych technoligi i sieci , wlasnie jak Ericsson.
Telefonow już nie produkują.

Pozdrawiam,
Galtom

#659931  autor: Artur051
 05 wrz 2013, 22:54
galtom pisze:Nie bedzie (Nokia) produkować telefonow bo nie ma dzialu zajmującego się telefonami!!!!!
MS, jeśli będzie produkowal takie tanie telefoniki, może brandowac je jako Nokie. Kropka.
Nokia (to co z niej zostało) to dzialy nowych technoligi i sieci , wlasnie jak Ericsson.
Telefonow już nie produkują.
Wg umowy z MS, co już było wałkowane na niejednym portalu jeden punkt umowy brzmi:

Nokia zobowiązuje się do nieprodukowania smartfonów pod własnym brandem do 31 grudnia 2015 roku. Po tym czasie (jeśli będą chcieli) mogą produkować własne smartfony pod brandem Nokia. Czyli? Po 2015 roku może się wszystko wydarzyć. Pamiętajmy, że po transakcji finowie zostaną z dużym zasobem gotówki oraz przez okres do końca 2015 roku jeszcze jej trochę mogą zarobić. Dodatkowo mogą wypuścić pełnoprawną nawigację offline here dla Androida czy iOS ;)

Nie zdziwiłbym się, jakby zaczęli współpracę z jakimś chińskim producentem na licencję marki albo... otworzyli dział produkcji smartfonów z Androidem/Jollą ;)