• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #654488  autor: goral2099
 13 sie 2013, 12:28
Tak więc jak w temacie - jest problem z transmisją danych w Lycamobile. Nie działa nic oprócz wbudowanej przeglądarki. Nie można zaktualizować oprogramowania, opera mini też nie działa, Youtube również. Dodam że karta Playa która razem z nią "siedzi" w telefonie działa bez problemu. Do aktualizacji oczywiście zamieniłem karty żeby Lyca była w pierwszym slocie bo niektóre funkcje dostępne są tylko dla SIM1. Komuś udało się skonfigurować Lyce ręcznie? Bo automatyczne ustawienia nie działają - próbowałem też wpisywać ręcznie dane:
- nazwa profilu: LM POL GPRS DATA
- apn: data.lycamobile.pl
- nazwa użytkownika: lmpl
- hasło: plus
niestety również nie działa. Zgłosiłem do BOK - mam czekać na odpowiedź, ale może szybciej ktoś z forumowiczów coś wymyśli. Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2013, 13:01 przez goral2099, łącznie zmieniany 1 raz.

#654550  autor: ukefake
 13 sie 2013, 15:28
próbowałeś bez usera i hasla?

#654553  autor: goral2099
 13 sie 2013, 15:43
Tak - też o tym pomyślałem. Niestety sytuacja bez zmian.

[ Dodano: 2013-08-13, 15:55 ]
Sytuacja jest taka że wchodzę w: Ustawienia - Konfiguracja - Uakt. ustawienia - SIM1 lub SIM2 i tam mam cztery pozycje:
- Web
- Wiadomości MMS
- Strumieniowa transmisja danych
- Punkt dostępu
W przypadku SIM1 wszystkie cztery pozycje są aktywne (po otrzymaniu smsa konfiguracyjnego z Play). Natomiast w SIM2 (Lycamobile) tylko pierwsza (Web) jest aktywna(podświetlona). Pozostałe są nieaktywne, więc coś nie tak jest z smsem konfiguracyjnym od Lycamobile. Niestety jak już pisałem ręczne podanie danych nie pomaga. Mimo że reszta pozozycji jest aktywna i można wybrać ustawienia, połączenia są niemożliwe.
A tak na marginesie to od pani z BOK Lycamobile usłyszałem że ich sieć "nie obsługuje MMSów". To prawda?

#654580  autor: sa
 13 sie 2013, 17:11
Chyba tak ale dokładnie nie pamietam ,nie mam już tej karty.. w każdym razie smsy premium na pewno nie są obsługiwane.A tak na marginesie po wpisaniu danych, wyłaczyłeś i właczyłeś telefon pytam bo w Twoim opisie tego nie widzę a to w niektórych sieciach to pomaga..
I jeszcze jedno skoro masz aktywną systemową przeglądarkę to czemu nie było możliwe aktualizowanie danych? to dziwne...A i czy wpisujac ręczne wpisałeś dane też pod Strumieniowa transmisja danych?Opera mini bywa ze nie działa w ogóle jak masz nieprawidłowo ustawiony czas dziwne ale ma tak..

#654590  autor: goral2099
 13 sie 2013, 17:34
Tak, tak - restartowałem...wpisywałem te dane już chyba wszędzie gdzie się dało. ;)

[ Dodano: 2013-08-13, 17:42 ]
Tak w ogóle to zauważyłem że przy wczytywaniu jakiejkolwiek stronki we wbudowanej przeglądarce zanim pojawi się znaczek transmisji "G" a później "E" potrafi minąć dobre 5-8 sekund...może np Opera stwierdza przez ten czas że nie ma połączenia z netem? Taki przestój nie ma miejsca gdy korzystam z Playa. I nie ważne jest w którym slocie jaka karta jest. A czemu nie działa mi na Lyce aktualizacja oprogramowania - nie wiem. :)

[ Dodano: 2013-08-13, 20:37 ]
Ciekawostka zaobserwowana przed chwilą: zmieniłem karty SIM miejscami żeby sprawdzić przy pomocy Lycamobile aktualizacje oprogramowania. Tak więc Lyca była nr1 a Play nr2. Po włączeniu aktualizacji, pojawiła się informacja że obsługa możliwa tylko z SIM1, po czym pojawiła się ikonka "E2" oznaczająca transmisję przy użyciu SIM2 i informacja że brak nowej wersji. Po ponownej zamianie kart i powtórzeniu czynności transmisja odbyła się przy pomocy SIM1. :shock:

[ Dodano: 2013-08-14, 15:47 ]
No więc Lycamobile umywa ręce - u nich wszystko ok. Wysłali sms konfiguracyjny, a że nie konfiguruje on mojego telefonu poprawnie i że ręczne wpisanie danych nic nie daje to nie ich problem. Mam dzwonić do Nokii. :)

#654960  autor: ukefake
 14 sie 2013, 23:17
idę o zakład, że nokia spuści cię do lyci ;)

a tak na powaznie: sprawdzałeś czy net działa na karcie lyca w innym telefonie?

może warto rozważyć przywrócenie telefonu do ust fabrycznych i sprawdzenie czy z jedną simką (lyca) działa net?

edit: skoro jesteś w 3city to może uderz bezpośrednio do serwisu?
BIMIT-BIS
Sklep Nokia, Autoryzowany Serwis Nokia Care, Punkt recyklingu
Adres: ul.Grunwaldzka 28/1 80-229, Gdańsk, Poland
Telefon: +48587100794
Email: [email protected]
Fax: +48587100794

Tele-Radio-Video
Sklep Nokia, Autoryzowany Serwis Nokia Care, Punkt recyklingu
Adres: ul. Świętojańska 86 81-389, Gdynia, Poland
Telefon: +48586613100
Email: [email protected]
Fax: +48586613100

na podstawie instrukcji ze strony orange sprobuj stworzyć nowy profil (sam czasem korzystam z ich szablonu do ust innych sieci)
1. Wejdź w MENU
2. Wybierz USTAWIENIA, a następnie KONFIGURACJA.
3. Wybierz WŁASNE USTAWIENIA
4. Jeśli brak konfiguracji, naciśnij DODAJ, w przeciwnym razie naciśnij OPCJE, a następnie DODAJ NOWY.
5. W kolejnym kroku wybierz INTERNET
6. W pole NAZWA KONTA wpisz Internet GPRS
7. W pole NAZWA UŻYTKOW. wpisz lmpl
8. W pole HASŁO wpisz plus
9. Pole PREF. PUNKT DOST. ustaw na NIE
10. Wybierz UST. PUNKT DOST. i ustaw pole PROXY na WYŁĄCZONE
11. Wejdź w USTAW. NOŚNIKA
12. W pole PKT DOST. DAN. P. wpisz data.lycamobile.pl
13. Jako TYP SIECI wybierz IPv4
14. W pole NAZWA UŻYTKOW. lmpl
15. W pole HASŁO wpisz plus
16. Naciśnij cztery razy WSTECZ
17. Wejdź w WŁĄCZ USTAWIENIA, następnie wybierz odpowiednią kartę SIM
18. Zaznacz wprowadzoną konfigurację Internet GPRS, naciśnij OPCJE, a następnie wybierz UAKTYWNIJ

#654966  autor: goral2099
 14 sie 2013, 23:44
Działa na Samsungu U700. Na Nokii 112 też działa tylko że nie wszystkie funkcje. To na pewno jest kwestia konfiguracji tylko ani sms konfiguracyjny Lycamobile ani ja nie potrafię zmusić tego telefonu do działania poprawnego. Spróbuje jeszcze na Nokii 205 i przywrócić 112 do ustawień fabrycznych ale wątpię że to coś da. W BOK Lycamobile konsultant mówił że powinna być zaznaczona transmisja w roamingu... tyle że w 112 nie ma takiej opcji. :)

[ Dodano: 2013-08-14, 23:51 ]
Też już znalazłem adres sklepu nokii w GD - może się wybiorę w piątek. :) Profile już tworzyłem i nic z tego. Co ciekawe nawet jak stworzę nowy profil WEB z poprawnymi danymi to nie działa nawet wbudowana przeglądarka, a jak użyję konfiguracji Lyca to działa. Coś czuję że coś z tym roamingiem jest na rzeczy bo inne dane są niby te same. Szkoda że nie mam wglądu w tą konfigurację albo w smsa konfiguracyjnego...

#654972  autor: ukefake
 15 sie 2013, 00:07
mam pod ręką 3720 i zauważyłem, że nokia ma trochę inny sposób konfiguracji, jakby dwustopniowy: jest coś takiego jak "domyślne ustawienia konfiguracji" których może być kilka (np dla każdej sieci inna), każde z tych "ustawien" to taki pakiet w którym są właściwe konfiguracje dla każdej z usług (punkt dostępu, mms, streaming, web itp). jesteś pewien, że sms z konfiguracją z lyci zawierał więcej niż jedną opcję?

#654973  autor: goral2099
 15 sie 2013, 00:19
No nie. Właśnie o to chodzi że ten sms od Lycamobile konfiguruje tylko WEB, a streaming, mms, punkt dostępu - nie. :) W BOK dowiedziałem się że oni nic nie mogą zmienić, tylko to co mają do wszystkich telefonów wysłać... :)

#654974  autor: ukefake
 15 sie 2013, 00:34
a nie ma gdzieś opcji żeby włączyć to ustawienie domyślnie w aplikacjach?

i czy smsa z konfiguracją można wysłać samodzielnie czy może to zrobić tylko bok? a może przychodzi z automatu (jak w play)?

#654981  autor: goral2099
 15 sie 2013, 00:45
Przeorałem menu ustawień wszystkie i telefonu i aplikacji i nic nie znalazłem. Z automatu mi w Lycamobile nie przychodzi - trzeba sobie ręcznie skonfigurować albo poprosić Bok o przysłanie. W Play przychodzi właśnie automatycznie a do tego konfiguruje wszystko ładnie nawet. :)

[ Dodano: 2013-08-15, 02:16 ]
Dzięki ukefake za zainteresowanie i pomoc - jedna z twoich rad okazała się skuteczna. :) Przywróciłem ustawienia fabryczne. Za pierwszym razem telefon się powiesił i nie udało się przywrócić ale za drugim wszystko poszło dobrze. Stworzyłem nowe profile i wpisałem po raz tysięczny ręcznie te same dane i tym razem zadziałało... Wszystko już działa jak należy: aktualizacje, Youtube, Opera mini, Nokia express, sklep. Jeszcze raz dziękuje. :)