• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #639110  autor: Fenelon
 12 cze 2013, 17:51
Witam.
Krótko mówiąc dnia wczorajszego mojej dziewczynie wypadł telefon do... toalety. Leżał w niej całą noc i dopiero dzisiaj rano go tam znalazła jak zaczęła szukać swojej zguby. Telefon był niedawno kupowany jako nowy. Został rozkręcony i wysuszony (nie wiem czy dokładnie, dzisiaj wracam dopiero do domu). Po wsadzeniu baterii i podłączeniu do ładowarki świecą się nieustannie klawisze. Przycisk włączenia nie reaguje. Co można zrobić w takiej sytuacji? Na szczęście była to czysta woda, nie żadne słodkie soki itp. Czy jest szansa doprowadzenia telefonu do sprawności? Udać się do jakiegoś serwisu?

Pozdrawiam serdecznie

#639123  autor: Niezgodna7
 12 cze 2013, 18:16
Za wcześnie go włączyłeś!
Dwa dni to chyba minimum.

#639127  autor: Fenelon
 12 cze 2013, 18:27
To nie ja, tylko dziewczyna go włączyła, mnie przy tym nie było właśnie i też powiedziałem jej, że mogła nie włączać. Dopiero dzisiaj albo jutro zobaczę ten telefon i do tego czasu właśnie chciałem się poradzić co z tym najlepiej zrobić :)

#639161  autor: wook
 12 cze 2013, 19:57
włożyć do spirytusu płyte główną telefonu.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#639205  autor: Fenelon
 12 cze 2013, 21:35
Rozumiem, a jakiś konkretny czas "zanurzenia" jest, czy tylko zamoczyć i odłożyć, aby obeschło? Co z resztą komponentów?

#639227  autor: wook
 12 cze 2013, 22:25
niektórzy piszą, że na wczasch zalali przypadkiem telefon i przez cały czas do powrotu leżał w spirtusie (na innym forum kiedyś czytałem), ja osobiście jeszcze żadnego fona nie zalałem ale jestem na taką ewentualność przygotowany od strony technicznej, mam wanienke ultradźwiękową i specjalny alkochol.
A w spirycie jak będzie leżał to nie powinien korodować, i pamiętaj jedyna woda która jest czysta to destylowana (we wszystkich innych zawsze znajdzie się jakiś dodatkowy związek który będzie niszczył elektronike, np. sprzęt utopiony w morzu jeżeli nie można szybko udać się do specjalistycznego serwisu powinno się przepłukać prynajmniej wodą destylowaną by zmyć sól która przyśpiesza korozje i trzymać potem w alkocholu który rozpuszcza brud)

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#639290  autor: emancypator
 13 cze 2013, 08:01
włożyć do spirytusu płyte główną telefonu.
to naprawdę działa?

Nie lubię gadania o niczym, lubię telefony, nie stosują podrubek, bo zdrowie.

#639296  autor: dario321
 13 cze 2013, 08:54
teraz kiedy telefon zostal ponownie wlaczony to moze sie w nim cos konkretnego juz zepsulo.jedyne wyjscie; wyciag baterie i zanies do pobliskiego serwisu gsm na kapiel w ultradzwiekowej wanience,po tym zabiegu jesli bedzie szwankowal to mozesz go jedynie sprzedac na czesci.gwarancja juz przepadla.

#639919  autor: Precelos
 16 cze 2013, 17:03
NAJLEPIEJ uzyc Izopropanolu
po drugie po takiej kapieli trzeba wysuszyc plyte ja uzywam hot aira
Fenelon pisze:dnia wczorajszego mojej dziewczynie wypadł telefon do... toalety
zawsze jestem ciekawy jak mozna byc tak zdolnym :roll:

Obrazek