• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #625435  autor: Linux161
 07 kwie 2013, 11:01
Witam mam taki problem . Po posiadam Nokie 6020 (to już jest problem :)) , ostatnio wsadziłem do niej nową kartę Sim Orange POP . Zaszły mi przychodzić smsy konfiguracyjne, niestety zapomniałem swojego PINU i źle go wpisywałem . W tym momencie nie mogę dzwonić z telefonu gdyż pojawia mi się na ekranie wiadomość "Wprowadź kod ograniczeń" . Dowiedziałem się że , to jest problem z SIM Lockiem zdziwiło mnie to bo wcześniej w tym fonie też była karta Orange . Wygenerowałem kod ograniczeń przez program Nokia Free Callculator ale nic to dało . Co mi poradzicie .
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2013, 23:20 przez Linux161, łącznie zmieniany 1 raz.

#625442  autor: Niezgodna7
 07 kwie 2013, 11:12
A ile razy ten kod wpisałeś? Trzykrotnie błędny?

#625472  autor: Edmund
 07 kwie 2013, 12:47
Linux161, sądzę że ten "kod ograniczeń" to był jednak kod PUK. Jeżeli PIN wprowadziłeś 3-krotnie źle to jeszcze miałeś 3 razy szansę wprowadzić poprawnie PUK. Jeżeli PUK też wprowadziłeś 3 razy źle to niestety czeka Ciebie spacerek do punktu Orange i wymiana SIM za 25zł.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#625473  autor: Kryniczanin
 07 kwie 2013, 12:58
Edmund pisze:le to jeszcze miałeś 3 razy szansę wprowadzić poprawnie PUK. Jeżeli PUK też wprowadziłeś 3 razy
10 razy źle.

#625548  autor: Linux161
 07 kwie 2013, 17:52
Nie 10 razy żle to go nie wprowadziłem .

#625555  autor: Andrzej24
 07 kwie 2013, 18:46
Kod ograniczeń to nie Puk.
Telefon zawsze wyraźnie podaje czego potrzebuje więc jak pin to pin Puk to puk a kod ograniczeń to jest simlock lub ewentualnie kod blokady telefonu przy zmianie karty sim. Spróbuj standardowy 0000 lub 9999 choć z drugiej strony to telefon powinien domagać się kodu blokady telefonu. Jeśli Twój domaga się kod blokady ograniczeń to obstawiam, że ma simlocka i jeśli kod nie pomógł to tylko wizyta w jakimś punkcie co ściągają simlocki. Możesz sprawdzić na karcie sim operatora od którego jest telefon.

#625581  autor: Linux161
 07 kwie 2013, 20:43
Jest też taka dziwna sytuacja bo jak włożyłem ta kartę do telefonu mojego kumpla to wszytko było ok. I mówisz Andrzej żeby zobaczyć czy tego kodu ograniczeń nie ma napisanego na opakowaniu tej karty SIM trochę ciężko będzie to opakowanie znaleźć , bo to już dawno było ale spróbuje się .

#625596  autor: Andrzej24
 07 kwie 2013, 21:31
Linux161 pisze: I mówisz Andrzej żeby zobaczyć czy tego kodu ograniczeń nie ma napisanego na opakowaniu
Nokia bardzo często kod ograniczeń telefonu ma jako blokada simlocka więc tego kodu niegdzie nie podaje. Operator go może mieć lub producent zakładający simlocki. W internecie są kalkulatory generujące te kody lecz kilka błędnych wprowadzeń i jedyna możliwość zdjęcia simlocka to wizyta w punkcie. (ściągają specjalnym oprogramowaniem, urządzenie i kablem). Zazwyczaj trwa to kilka minut.
Karta Sim którą daje operator ma inne zabezpieczenia, czyli Pin i Puk. Jeśli byś miał zablokowany pin to w innych telefonach karta by ci nie działała. Obstawiam na zablokowanym telefonie. Jedyne wyjście sprawdzić jeszcze dla pewności wkładając do telefonu inną kartę sim a jak dalej nie działa to wizyta w jakimś punkcie gdzie ściągają simlocki.

#625671  autor: dario321
 08 kwie 2013, 09:57
Andrzej24 pisze:Kod ograniczeń to nie Puk.
Telefon zawsze wyraźnie podaje czego potrzebuje więc jak pin to pin Puk to puk a kod ograniczeń to jest simlock lub ewentualnie kod blokady telefonu przy zmianie karty sim. Spróbuj standardowy 0000 lub 9999 choć z drugiej strony to telefon powinien domagać się kodu blokady telefonu.
te kody to raczej nie sa standardowe dla noki,tutaj standardowy to 1 2 3 4 5 i nazywa sie kod'em zabezpieczen.
tutaj jest raczej blokada simlock,sprobuj tego calculatora; http://gsmevolution.com/blog/free-nokia-unlock.html