• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #610501  autor: arak
 28 sty 2013, 13:12
Witam.
Bardzo bym prosił o pomoc.
Otóż przez około 2 lata użytkowałem Nokię 6300.Przy normalnym natężeniu użytkowania ładowanie konieczne było co 4-5 dni.
Kilka dni temu podarowałem ją kuzynce.Ona w włożyła swoją kartę sim z plusa i kartę pamięci(ja mam w t-mobile) i musi ładować telefon niemal codziennie(2 dni to już jest max).
Czym to może być spowodowane i czy jest jakiś sposób aby bateria trzymała tak jak jeszcze niedawno?
Dzięki z góry.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2013, 17:54 przez arak, łącznie zmieniany 1 raz.

#610521  autor: user_delete34
 28 sty 2013, 14:39
Karta pamięci chyba nie powinna robić różnicy (zasilana jest chyba tylko, gdy wchodzisz w mndż. plików?). Nie jest tak, że ty trzymałeś telefon w miejscu o dobrej sile sygnału, a u niej jest z nim bardzo kiepsko? Może też o wiele więcej korzysta z telefonu. Jak smsuje dużo, ekran jest długo podświetlony, to bateria też schodzi. Ja 6300i ładowałem co 2-3 dni.

#610641  autor: Niezgodna7
 28 sty 2013, 23:21
Zapewne sobie pyka w gry, dlatego bateria siada. Zmiana sieci i karta pamięci - to nie to.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#610645  autor: wtd
 28 sty 2013, 23:44
Calm7 pisze:Zmiana sieci i karta pamięci - to nie to.
Jeżeli w jej miejscu zamieszkania jest słaby zasięg, albo telefon przeskakuje co chwilę miedzy kilkoma btsami to jednak może mieć to znaczny wpływ na baterię. Do tego dochodzi długość użycia, sposób użycia i pewnie jeszcze parę innych czynników. Mój telefon jak go mało używam potrafi mieć pod koniec dnia 80% baterii, jak go używam więcej potrafi paść o 17.

#610665  autor: Niezgodna7
 29 sty 2013, 08:49
Wtd. No, ale Ona ma Plusa, a Plus raczej tak nie dokazuje z zasięgiem.
Ale fakt, plejak często zanika i powraca, i więcej jje bateri.
Opisana sytuacja wskazuje na granie w gry na tej 6300. POLECAM szczególnie:
Seasweepera,
Muvrox,
Revival Delux,
Ancient Empires.

#610675  autor: Piescoch66
 29 sty 2013, 09:33
Przestańcie dopieszczać tego czy innego operatora. Testowałem to na Asha 200 na jednym (głównym) gnieżdzie sim. Play i Orange na tym samym kominie - odległość 700metrów. Telefon leżał w tym samym miejscu i wytrzymał w przypadku Play 18 dni, a Orange 12 dni. Oczywiście niedzwoniony i nieesemosowany. Następne inne anteny obu operatorów w odległości 5 kilometrów. Więc?...