• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #553895  autor: darczy
 13 maja 2012, 20:20
Mam starą Nokię 6300 z baterią BL-4C. Ostatniej nocy, podczas ładowania telefon się rozpadł. Tzn. trzyma się w kupie, ale przednia i tylna część obudowy się jakby rozłączyły i powstała szczelina. Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że bateria spuchła na tyle, że spowodowała rozwalenie telefonu. Co prawda bateria ma tyle lat co sam telefon (ok. 3 lata), ale coś takie nie powinno mieć miejsca.

Jak myślicie co na to powie serwis?

Wiadomo, że telefon jest po gwarancji, ale coś takiego nie powinno nastąpić. Na szczęście nic nie wybuchło, nie wylało, nie powstał pożar itd. Telefon się nie uruchamia (spróbowałem tylko raz go uruchomić po tym incydencie i zaraz potem wyjąłem baterię i już nie wkładałem ponownie bo boję się, że wybuchnie całkiem). Jutro przed przekazaniem telefonu do serwisu postaram się cyknąć fotkę.

Napiszcie co o tym myślicie. Czy serwis naprawi nieodpłatnie telefon i wymieni baterię na nową, sprawną?

Czytałem o akcji wymiany ogniw przez Nokię, ale te informacje dotyczyły tylko baterii BL-5C.

#553896  autor: ezaq
 13 maja 2012, 20:30
Mi spuchły dwie baterie BL-5C (jedna z Nokii 6630, druga z E60). Pierwsza połamała zaczep od klapki i dość krótko działała, więc ją wymieniłem. Druga za to spuchła ostatnio do ok. 1,5x swojej grubości, ale działała ciągle bez zastrzeżeń.

Serwis podejrzewam, że zaproponuje nową baterię, oczywiście odpłatnie, bo telefon już po gwarancji. Poza tym nie wiem czy warunkach gwarancji baterie nie mają krótszego okresu gwarancyjnego.

#553897  autor: drcox
 13 maja 2012, 20:33
Mi też rozsadziło telefon, ale Sony Ericssona. CHINY CHINY CHINY CHINY CHINY CHINY CHINY

#553898  autor: Sig
 13 maja 2012, 20:38
Czego to się człowiek nie dowie :-). Współczuję, mam nadzieje, że mi sie nigdy nie przydarzy.
Moja Mama ma taki telefon. Chyba nawet znacznie starszy. Kilka lat temu (2?) zmieniłem jej baterię na zamiennik. Ten model zawsze miał problem z apetytem na "prund" i krótko działał. Na zamiennik wybrał, kierując sie lekturą forum, bodajże Maxximus, czy jakoś tak. Kupowałem na Allegro, nie najtańszą, ale taką, która sprawiała wrażenie tej "marki". Nie wiem jak jest teraz, nie wiem, czy można ją jeszcze kupić. Wiem, że włożyłem jej mocniejszą (1200?) i zadziałało. Działa (nadal) dłużej niż działał.
No i nie spuchła ;-).
Jeszcze.

[ Dodano: 2012-05-13, 20:40 ]
Temat mnie zaciekawił i sobie później poczytam o "spuchniętych" bateriach. Myslałem, że tylko eksplodują. Jak ktoś chce, można zaczać tutaj:
http://www.engadget.com/2009/01/28/sony ... to-a-laws/

[ Dodano: 2012-05-13, 20:41 ]
Christian sent us these pics of what's normally a 4-mm thick battery (pictured right) inside his W880i handset now swollen to a full 7-mm

ho ho ho

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#553901  autor: darczy
 13 maja 2012, 20:46
drcox pisze:Mi też rozsadziło telefon, ale Sony Ericssona. CHINY CHINY CHINY CHINY CHINY CHINY CHINY
Zgłosiłeś to serwisowi SE czy zostawiłeś tak sprawę? Ja nie odpuszczę. Jak będzie trzeba to zrobię aferę, ponieważ czuję się jakby ktoś rozwalił mi telefon poprzez niedostateczne zadbanie o to, aby użyte materiały były bezpieczne.

#553902  autor: drcox
 13 maja 2012, 20:46
No mi właśnie tak wypucyło BST-33. Ale co dziwne po 2-3 tygodniach leżenia w szufladzie wróciła do normalnych rozmiarów ale nie będę jej już używał...

#553903  autor: darczy
 13 maja 2012, 20:50
W instrukcji, ani gwarancji nie ma zapisu, że Nokia zapewnia "bezpieczne " użytkowanie telefonu lub załączonych akcesoriów przez X lat. Powołam się na brak takiego zapisu. No wkurzony jestem jak nic.

#553912  autor: jacguszi
 13 maja 2012, 21:08
Sprawa znana od dawna też miałem 2 szt oryginał z hologramem . Rok temu ta sama historia w SE.Przypuszczam że w tej samej fabryce w Chinach produkowane. :wink:

#553916  autor: Maniiiek
 13 maja 2012, 21:17
Robisz z igły widły. Ogniwa "mokre" nie grzeszą stabilnością niezależnie od producenta a jak na razie nikt nic lepszego nie wymyślił, znaczy wymyślił ale nie spopularyzował. To nie wina producenta, że takie coś się stało tylko przypadek losowy.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#553919  autor: maniek
 13 maja 2012, 21:23
Moja sąsiadka miała dokładnie taką sytuację. Spuchła jej bateria w nokii 6300 tak, że tylnej klapki nie dało się zdjąć. Telefon po gwarancji ok 4 lat. Można normalnie rozmawiać ale ze względów bezpieczeństwa zmieniła telefon. Widać, że problem jest większy niż myślałem.

#553921  autor: orson_dzi
 13 maja 2012, 21:43
Baterie puchną i nic z tym nie zrobisz. Nie zdarza się to często, ale jednak. Jak tylko się widzi pierwsze objawy, to baterię trzeba wyjąć, bo inaczej urwie pół twarzy i po sprawie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#553933  autor: Precelos
 13 maja 2012, 22:03
darczy pisze:Ja nie odpuszczę. Jak będzie trzeba to zrobię aferę, ponieważ czuję się jakby ktoś rozwalił mi telefon poprzez niedostateczne zadbanie o to, aby użyte materiały były bezpieczne.
baterie czasami puchna to naturalne, nie bez powodu na baterie udziela sie tylko 6 miesiecy gwarancji

jesli widzi sie ze bateria zaczyna puchnac to trzeba ja wymienic

Obrazek

#553950  autor: Niezgodna7
 13 maja 2012, 22:42
Nie ma co się serwisować, a kupować nową baterię i tyle. Dobry zamiennik 20zł
*
Baterie puchną, a główną przyczyną jest pozwalanie na ładowanie większym prądem. No i lata użytkowania. I ilość ładowań, około 1500 - 2000 x.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#553954  autor: markoz7874
 13 maja 2012, 23:07
Calm7 pisze:..
Baterie puchną, a główną przyczyną jest pozwalanie na ładowanie większym prądem. No i lata użytkowania. I ilość ładowań, około 1500 - 2000 x.
Przyczyn puchniecia jest zdecydowanie wiecej - temperatura, prad rozladowania, uszkodzenia mechaniczne, wada baterii, uszkodzenie ukladow odpowiedzialnych za ladowanie/rozladowanie, wadliwy czujnik temperatury i inne..

1500-2000ladowan? - optymista;)
.. o jakich bateriach kolega pisze?

#553958  autor: drcox
 13 maja 2012, 23:20
U mnie to w ogóle nie miało związku z ilością cykli - bateria była mało używana. Napompowało ją jak przeleżała kilka godzin rozładowana do 0.

#553961  autor: markoz7874
 13 maja 2012, 23:23
drcox pisze:U mnie to w ogóle nie miało związku z ilością cykli - bateria była mało używana. Napompowało ją jak przeleżała kilka godzin rozładowana do 0.
Wystarczy, że była używana w podwyższonej temperaturze.

Polecam przeczytanie batteryuniversity.com bardzo ciekawe i fachowe źródło informacji na temat baterii różnego typu.
Rozwieje wiele mitów.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, 23:24 przez markoz7874, łącznie zmieniany 1 raz.

#553962  autor: Maniiiek
 13 maja 2012, 23:24
Napompowało ją jak przeleżała kilka godzin rozładowana do 0.
I to też jest przyczyna. Jak już pisałem akumulatory mokre bywają niestabilne.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#553963  autor: drcox
 13 maja 2012, 23:26
markoz7874 pisze:Wystarczy, że była używana w podwyższonej temperaturze.
Używałem ją tak jak każdą, ale żadna nie podwoiła swoich rozmiarów... Teraz mam zamiennik za 11zł z Allegro i chodzi OK. Tak, czemu nie oryginalna? Bo niech sobie wsadzą oryginalną, bo to co się z nią stało nie powinno się stać więc po co mam przepłacać?
 #553983  autor: Niezgodna7
 14 maja 2012, 08:52
Drcox. Jak się nazywa producent tego zamiennika za 11zł? I ile ma mAh? Odpisz tu lub na priv.
*
Markoz, witaj kolego detalisto ;)
Nokia niby tyle ładowań wytrzyma /podaje.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #553988  autor: markoz7874
 14 maja 2012, 09:52
Calm7 pisze: Markoz, witaj kolego detalisto ;)
?