• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #552311  autor: Spioszek
 06 maja 2012, 20:04
Do mojej N82 miałem ładowarke AC-3E, która dzisiaj się zepsuła (strasznie przerywa wtyczka).

Czym się różni ładowarka AC-3E od AC-4E?
bo na aukcjach niektórzy piszą że 4E też jest kompatybilna z moim telefonem, a koleżanka może mi oddać za darmo taką :)

#552319  autor: Niezgodna7
 06 maja 2012, 21:01
Wtyczka? Mówisz od strony gniazda 220V ? Czy ta co w fonik się wsadza? * Ac3 i 4 mają tą samą końcówkę, ale ac4 jest trzy razy "silniejsza" od ac3.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#552323  autor: Spioszek
 06 maja 2012, 21:11
Mówiąc wtyczka mam na myśli tą do tel (małe 2mm kółeczko).

Hmm ok czyli różnią się prądem ładowania.

To skoro AC4 ma większy prąd ładowania to czy naładuje szybciej baterie? czy telefon sam sobie dozuje odpowiednią ilość prądu jaką potrzebuje i ładowanie będzie trwało tyle samo? a łądowarka będzie miała jeszcze spory zapas prądu :)

#552328  autor: Niezgodna7
 06 maja 2012, 21:22
Skoro ta wtyczka Ci nie kontaktuje, to dziurka zapewne się wyrobiła, nowa ładowarka nic nie da..? * Tak, dwa razy szybciej naładuje się bateria. (Ja mam swoje zdanie na ten temat, nie wszyscy się ze mną zgadzają). Zostań przy ac3. Tak, wiem, fajnie mieć szybko naładowany fon - ale ja ODRADZAM.

#552329  autor: thonka
 06 maja 2012, 21:25
szybciej sie naladuje, ale wiele akumulatorow przez to szybciej sie zuzywa.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2012, 21:37 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#552331  autor: Spioszek
 06 maja 2012, 21:28
to nie gniazdo w tel się wyrobiło a końcówka ładowarki tam gdzie jest taka gumka na końcu, nawet ją zerwałem i jak trzymam w ręku pod kątem to ładuje, patrzyłem na ładowarce mamy, działa i nic nie przerywa.

thonka, ja i tak mam podróbke bateri za 20zł, ponieważ telefon tem mam już 3 lata i najpierw było oryginalne ogniwo, a teraz podróbka (taka z lepszych), i jak na podróbke za pare złotych nawet daje rade.

#552336  autor: Niezgodna7
 06 maja 2012, 21:37
Angel.
Napisz mi nazwę tej firmy od podróbki co daje radę. Może być na priv, lub tutaj.

#552369  autor: markoz7874
 06 maja 2012, 23:11
thonka pisze:szybciej sie naladuje, ale wiele akumulatorow przez to szybciej sie zuzywa.
bzdura, ladowarka dostarcza jedynie prad o okreslonym napieciu, o procesie ladowania decyduje elektronika telefonu.

#552381  autor: thonka
 06 maja 2012, 23:54
albo mi sie wydaje, albo mylisz napiecie z natezeniem...

prad o wyzszym natezeniu szybciej naladuje baterie, ale moze tez ja uszkodzic, gdy te bedzie za wysokie i bateria tego nie wytrzyma (stad tez czesty efekt grzania sie baterii - przy ladowarkach z nizszym natezeniem tego nie ma).
gdyby bylo tak jak piszesz, to przy w/w ac3 i ac4 nie byloby zadnej roznicy w czasie ladowania telefonow - a jest. na korzysc tej z wyzszym natezeniem.

z reszta co ja sie bede produkowac - naladuj telefon kablem z portu usb (max. 500mA) i z dolaczonej ladowarki (czesto miedzy 0,8-1A) i zobaczysz roznice w czasie ladowania.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#552385  autor: markoz7874
 07 maja 2012, 00:06
thonka pisze:albo mi sie wydaje, albo mylisz napiecie z natezeniem...
Nic nie myle.
W przewodach ladowarki plynie prad, ktorego napiecie mozna zmierzyc.
Wartosc pradu mozna zmierzyc kiedy podlaczysz odpowiednie obcazenie, prad bedzie sie zmienial a napiecie (w pewnym zakresie) bedzie stale.
Natezenie pradu mierzy sie w Amperach, a napiecie w Voltach.
thonka pisze: prad o wyzszym natezeniu szybciej naladuje baterie, ale moze tez ja uszkodzic.
gdyby bylo tak jak piszesz, to przy w/w ac3 i ac4 nie byloby zadnej roznicy w czasie ladowania - a jest. na korzysc tej z wyzszym natezeniem.

Napiecie jest stale, a prad jest zmienny w trakcie ladowania.
Obecnych akumulatorow nie laduje sie pradem.
Ten prad ktory sie podaje na ladowarkach to maksymalna wydolnosc ladowarki.
Uklad elektroniczny w telefonie dobiera prad ladowania. Na poczatku jest on wiekszy, pod koniec ladowania spada. Jezeli uklad w telefonie generuje wieksze zapotrzebowanie na prad a ladowarka nie jest odpowiednio wydolna - laduje sie dluzej.
Spokojnie mozna podlaczyc telefon do ladowarki o wydolnosci pradowej rownej 1000A i napieciu 5V i nic sie baterii telefonu nie stanie.
Uklad elektroniczny w telefonie zadba, aby baterii nic sie nie stalo.
Natomiast podlaczenie ladowarki o wiekszym napieciu i/lub mniejszej obciazalnosci pradowej moze (choc nie musi) doprowadzic do uszkodzenia ladowarki lub telefonu.

#552391  autor: Mordrag
 07 maja 2012, 00:32
W 100% popieram markoz7874. Zauważ thonka, że czasy chińskich ładowarek do "paluszków" za pomocą których było można przeładować baterię, która była znacznie inna niż ta w dzisiejszych telefonach przeminęła. Jakoś bateria w Xperii neo, którą często ładuje ładowarką do tabletu 5V 1.5A ma się bardzo dobrze i nie zauważyłem by telefon ładował się na niej szybciej od oryginalnej o prawie 2 krotnie mniejszym natężeniu (0.8A) To samo dotyczy laptopów. Byle napięcie się zgadzało.
Różnica w szybkości ładowania telefonu może wynikać z tego, że jak bawimy się telefonem podczas ładowania, a mamy słabo wydajny zasilacz wtedy bateria dostaje mniejsze natężenie i przez co ładuje się trochę dłużej. Identyczna sytuacja gdy podłączymy telefon do ładowania do portu USB. Gdzie napięcie wynosi 5V a natężenie 0.5A.

Gdyby było tak jak mówisz to ładowarka od Nokii z tym małym złączem usmażyłaby zestaw słuchawkowy BH-214, który ma baterię około 300mA. (ładowarka około 800mA)

1000A ? Toż to spawarka :lol:
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 00:37 przez Mordrag, łącznie zmieniany 1 raz.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#552392  autor: thonka
 07 maja 2012, 00:36
markoz7874 pisze:Natezenie pradu mierzy sie w Amperach, a napiecie w Voltach.
prosze nie rob ze mnie idioty...
Mordrag pisze:zauważyłem by telefon ładował się na niej szybciej od oryginalnej o prawie 2 krotnie mniejszym natężeniu (0.8A) To samo dotyczy laptopów
no patrz. a ja dzisiaj ladowalem telefon z portu USB i mi sie telefon naladowal w 3,5h, jak laduje zestawowa ladowarka 1A trwa to z 1,5-2h, a jak taka z 1,5A ok. 1h...

#552394  autor: Mordrag
 07 maja 2012, 00:38
Aż skopuję :lol: Różnica w szybkości ładowania telefonu może wynikać z tego, że jak bawimy się telefonem podczas ładowania, a mamy słabo wydajny zasilacz wtedy bateria dostaje mniejsze natężenie i przez co ładuje się trochę dłużej. Identyczna sytuacja gdy podłączymy telefon do ładowania do portu USB. Gdzie napięcie wynosi 5V a natężenie 0.5A.

Jak podłączasz lampkę o mocy 50w na 230V do gniazdka 230V z natężeniem przykładowo 16A to jej jakoś nie przepala co nie. Magia jakaś czy co ?

Do laptopa jak podłączysz słabszy zasilacz (Te same napięcie niższe natężenie) zauważysz komunikat Podłączony nie ładuje nawet przy 10% baterii, a jak wyłączysz komputer i zostawisz podłączony do tego zasilacza to jakimś cudem się ładuje.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#552396  autor: markoz7874
 07 maja 2012, 01:11
thonka pisze:prosze nie rob ze mnie idioty...
wiec mi nie sugeruj, ze myle napiecie z natezeniem :)
Mordrag pisze: 1000A ? Toż to spawarka :lol:
wiem :) chcialem tylko podkreslic, ze prad nie ma tu nic do rzeczy.

#552419  autor: Niezgodna7
 07 maja 2012, 09:28
Markoz.
Nie zmienia to faktu, że ładowanie fonów Nokii, ładowarką o większym prądzie -maleje czas ładowania oraz żywotność tej baterii. Zapewne fon sobie steruje i dobiera maximum prądowe, ale nie mamy tego nigdzie napisanego, dlatego sugerujemy się napisami tech.na ładowarce. Widzimy napis 350mA, widzimy 890mA i już wiemy co jest dla naszej bateryjki lepsze.

#552447  autor: markoz7874
 07 maja 2012, 11:28
Calm7 pisze:Markoz.
Nie zmienia to faktu, że ładowanie fonów Nokii, ładowarką o większym prądzie -maleje czas ładowania oraz żywotność tej baterii. Zapewne fon sobie steruje i dobiera maximum prądowe, ale nie mamy tego nigdzie napisanego, dlatego sugerujemy się napisami tech.na ładowarce. Widzimy napis 350mA, widzimy 890mA i już wiemy co jest dla naszej bateryjki lepsze.
Powtórze jeszcze raz - wartosc pradu umieszczona na ladowarce okresla maksymalny prad jaki mozna z niej pobierac. Nie oznacza to automatycznie, ze jezeli na zasilaczu (bo tak naprawde to nie jest zadna ladowarka, a jedynie zasilacz ) podany jest prad np 10A, ze akumulatory beda ladowane takim pradem.
To elektronika telefonu dba o odpowiedni prad ladowania i o dobra kondycje baterii.
Producent umiescil wewnatrz taki uklad elektroniczny, ktory nie szkodzi akumulatorom.
Ladowarka pelni podobna role jak rury doprowadzajace wode do lazienki.
Szersze rury doprowadzaja wiecej wody, wezsze mniej.
Ale to od nas zalezy jak mocno odkrecimy kran. Role kranu pelni w telefonie elektronika dostosowujaca prad ladowania i napiecie koncowe.

Panowie, nie jeden raz robilem sobie sam takie ladowarki do wielu rodzajow akumulatorow, wiec troche sie orientuje jak one dzialaja. Jezeli macie wieksze doswiadczenie w tym temacie - chetnie sie od Was czegos naucze. :)

#552540  autor: Niezgodna7
 07 maja 2012, 16:44
Markoz. Jej, nie o to mi chodzi, ani nie mam zamiaru Cię uczyć... Zbyt technicznie do tego podchodzisz. Rozumiem, że fon dobiera prąd maxymalny, ale w praktyce nie mamy tego napisanego na telefonie ILE. Jedyne dane są na ZASILACZU (niech Ci będzie) a Nokie, do których je podłączamy ładują baterię szybciej lub wolniej - rozpoznajemy to po technikaliach ładowarek 350mA i 890mA bo o nich mowa. 350 ładuję 4h, a 890 2,5h. I koniec dyskusji. :-D

#552559  autor: Mordrag
 07 maja 2012, 17:47
Calm7, Idąc twoją drogą rozumowania ładowarka 560mA powinna naładować telefon w 2h, a ładowarka 890mA w około godzinę. To dlaczego ładowarka 890mA nie naładuje baterii w ciągu godziny tylko w 2.5h ?, bo elektronika podaje dla baterii 560mA mimo iż ładowarka ma 890mA. Ładuje się krócej na tej o większym prądzie, bo jak coś robimy na telefonie to ładowarka musi podać prąd i do ładowania baterii i dla telefonu, a tak większa ładowarka zaspokaja zapotrzebowania. Bateria bierze prądu z ładowarki tyle ile jej elektronika pozwala, a nie "na krótko" jak tu niektórzy piszą.

#552615  autor: Niezgodna7
 07 maja 2012, 19:23
Jeju, nie wiem ile elektronika podaje, napewno więcej niż 350mA gdy wsadzam pod ładowarkę 890mA. Może kiedyś znajdę ładowarkę 1500mA, to się dowiem ile czasu będzie się ładować bateria. Po raz kolejny i ostatni piszę, że nie ma tych danych na telefonie.

#552633  autor: markoz7874
 07 maja 2012, 21:07
Calm7 pisze:.. rozpoznajemy to po technikaliach ładowarek 350mA i 890mA bo o nich mowa. 350 ładuję 4h, a 890 2,5h. I koniec dyskusji. :-D
Nigdzie nie napisalem, ze nie ma roznicy w czasie ladowania.
Moze i jest, ale wynika ona z tego, ze elektronika telefonu przy rozladowanej baterii laduje je wiekszym pradem, a dochodzac do napiecia max akumulatorkow prad stopniowo maleje. Miedzy innymi dlatego telefon podlaczony na dluzej nie spowoduje przeladowania baterii.
Napisalem jedynie, ze elektronika telefonu dba o dobry stan naszych baterii. Skoro wiec pozwala na ladowanie wiekszym pradem, wiec nie powinnismy sie martwic o ich zywotnosc.
Uklady elektroniczne mierza miedzy innymi temperature ogniw, poniewaz szybsze ladowania powoduje wzrost tempertury na ktora Li-ion sa bardzo wrazliwe.(3 styki w akumulatorkach, to plus, minus i czujnik temperatury)
Nawiasem piszac 1,5h czas ladowania wspolczesnych akumulatorow nie czyni im szkody.

Ladowarke o wiekszym pradzie mozna porownac do zasilacza w komputerze.
Wlozenie wiekszego zasilacza nie spowoduje zadnych zmian w pracy komputera. Pozwala za to na zwiekszenie jego wydolnosci - wiec wlozenie wiekszej ilosci kart, dyskow, napedow itp.
Ze swojej strony uwazam temat za wyczerpany.