• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #545962  autor: Sig
 07 kwie 2012, 09:46
Jestem z wizyta u rodziców. Moja Mama ma Nokie 6300. Nie potrafię sobie przypomnieć ile ma lat - nie mało. Kupiona w Plusie, od kilku lat w Play. Bardzo intensywnie wykorzystywana - patrzę na zeszły miesiąc, poszło w sumie (odeb. i wyk.) 2000 minut.

Właśnie spostrzegłem, że rozmowy w niej sa bardzo ciche. Mikrofon jest ok, druga strona słyszy nas dobrze, ale głośnik pomimo ustawienia na 10 jest cichszy niż był. "Zdrapałem" co było nabite na tej przerwie na głośnik w obudowie, ale to nie miało efektu. Kiedyś tak włanie poprawiłem jej głośność :-).

Podejrzewam, że albo jest jakies zabrudzenie w środku, albo zwyczajnie głośnik pada. Czy może gorzej działać? Jestem ignorantem w temacie, zawsze wydawało mi się, że głośnik albo działa, albo nie, a nie że "słabiej" działa. Na słuchawkach jakość jest chyba ok.

Jeżeli problem stanowi głośnik, to ile jego wymiana mogłaby kosztować? Robi się takie rzeczy?

Zaraz założę zresztą wątek na znalezienie następcy dla tego modelu, ale chciałbym sie rozeznać w ewentualnych ramach naprawy.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#545970  autor: dario321
 07 kwie 2012, 10:42
sprawdz na allegro ile kosztuje taki glosnik (mysle ze z wymiana to zaplacilbys w komisie max 30zl,moze wymienisz sam-jak dasz rade).
rozkrec telefon i przedmuchaj ten glosnik,moze to cos da :wink:

#546149  autor: Precelos
 07 kwie 2012, 22:56
glosnik oryginal to ok 10zl plus przesylka, nie warto kupowac hq za 2 zl bo czesto albo dzialaja cicho albo wogole. Wymiana glosnika w 6300 to banal.

Jak nie czujesz sie na silach to serwisie ci to zrobia za ok 25-40 zl

Obrazek

#546388  autor: Sig
 09 kwie 2012, 10:50
Dzięki. Znając realia miejscowości, gdzie żyją rodzice skończy się pewnie na 50 zł, ale to jest akceptowalne. Myślałem, że się głośników nie wymienia.

Swoją drogą w 6300 sa chyba dwa głośniki? Bo muzykę, oraz np. dzwonki odtwarza z pełną mocą.

[ Dodano: 2012-04-09, 10:53 ]
Heheh, jasne, że są dwa głośniki. Wystarczyło przykryć palcem te dziurki z tyłu obudowy :-).

#546398  autor: Precelos
 09 kwie 2012, 11:21
Sig pisze:Swoją drogą w 6300 sa chyba dwa głośniki?
prawie w kazdej komorce sa dwa :lol:
glosnik i buzer

jest jedna opcja zmaowienie glosnika na allegro(nie pomyl z buzerem) i niech serwis tylko je wymieni - musi byc taniej wtedy

Obrazek

#547460  autor: Cynik
 13 kwie 2012, 20:12
Precelos

W serwisie to taniej będzie o... 3zł. Mnie głośnik do 6300 w hurtowni z fakturą VAT wychodzi 1,99 zł. Więc odejmując od ogólnej ceny wymiany (25 zł) koszt głośnika, klient zapłaci 20-23. Nie wiem, czy warto...

#547562  autor: Precelos
 14 kwie 2012, 07:57
Cynik pisze:W serwisie to taniej będzie o... 3zł.
to zalezy od serwisu w jedym bedzie a w drugim 15
Cynik pisze:Mnie głośnik do 6300 w hurtowni z fakturą VAT wychodzi 1,99 zł.
mowisz o hq
ja tam wole oryginaly

Obrazek

#547564  autor: Sig
 14 kwie 2012, 08:07
Dzięki wszystkim za rady. Nie myliłem się, realia tej miejscowości są takie, że płaci się trochę "premium". 50 zł, stargowane z 55 zł (choć mnie przy tym nie było). Drogo, ale działa i nie mam na sumieniu popsucia telefonu. Zaciekawiliście mnie jednak na tyle, że chyba sobie kupie jakiś głośnik za parę groszy do starego aparatu i spróbuje podłubać :-). Śrubokręty mam, zostały jeszcze z rozkręcania laptopa do czyszczenia.

#547595  autor: Cynik
 14 kwie 2012, 11:54
Precelos

I zapewne patrząc na dwa głośniki w tzw bulku "wypatrzysz" ten oryginalny?
Są zamienniki i zamienniki. Jedne są do kitu, drugie lepsze od tzw oryginałów, choć prawdopodobnie wszystkie robią w tej samej chińskiej fabryce.