• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #537165  autor: pr0marek
 25 lut 2012, 18:05
Witam, dostałem telefon od rodzicow(Nokia c3-00) bo przedluzyli umowe a zostali przy straszym telefonie.
Telefon jest z Plusa, ja sobie wlozylem moj starter z Play, nie wiem czy to cos pomoze ale warto was poinformowac o tym.
Do rzeczy: wifi łączy, strony z WAP plus chodza. Ale niestety przy np. wlaczaniu googli z przegladarki wyskakuje "nie mozna polaczyc sie z serwerem", jak zreszta z kazdą strona.
Prosze o pomoc.

#537169  autor: fortel
 25 lut 2012, 18:18
No pewnie,jak ma działać jak wszystkie ustawienia ma na Plus?Musisz najpierw wykasować wszystkie ustawienia internetu z Plusa a następnie wejść na Play24.pl ,zarejestrować się i ściągnąć ustawienia internetu Play,zaakceptować w telefonie.Może dodatkowo trzeba będzie wyłączyć/włączyć telefon.I na koniec-ustaw sobie priorytety-jak masz w domu router WIFI to przydziel mu 1-kę.Zawsze to taniej,bez kosztów.

#537170  autor: pr0marek
 25 lut 2012, 18:20
No to tak, rozumiem co jest grane ale nie wiem jak to zrobic.
1.Jak wykasowac wszystkie ustawienia plusa?
2.Mam router wifi, ale o co chodzi z ta "1"? gdzie mam ja przydzielic, w ustawieniach telefonu czy routera.

#537268  autor: dario321
 26 lut 2012, 09:23
2.a wez i pomysl ciutke... chcesz zeby w pierwszej kolejnosci z siecia internet laczyl sie przez wi-fi; telefon czy router :?:
1.pewnie masz telefon (c3) z softem brandowanym i nic nie zdzialasz dopóki nie wgrasz mu czystego softu (szukaj w google; wgrywanie niebrandowanego softu nokia),pozniej przeslij ustawienia z play'a

#537271  autor: marcinb
 26 lut 2012, 10:05
Czy od razu trzeba zmieniać soft w telefonie? :?

pr0marek: tutaj masz opisaną konfigurację internetu w play.

Natomiast priorytety wyboru transmisji danych masz w ustawieniach telefonu. Nie chce mi się szukać ścieżki dostępu - spójrz w instrukcji lub pogrzeb w ustawieniach, okolice 'transmisji danych' czy 'punkty dostępu'?
Spróbuj chociaż...

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#537275  autor: Maniiiek
 26 lut 2012, 10:17
1.pewnie masz telefon (c3) z softem brandowanym i nic nie zdzialasz dopóki nie wgrasz mu czystego softu (szukaj w google; wgrywanie niebrandowanego softu nokia),pozniej przeslij ustawienia z play'a
Miałem sporo telefonów i znaczna większość brandowanych. I pierwszy raz słyszę o tym, żeby brand uniemożliwiał konfiguracje ustawień internetowych innego operatora :shock:

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#537363  autor: fortel
 26 lut 2012, 15:44
Brand,szczególnie od ,,oranżady'' to czasami tzw.,,wolna amerykanka''.Część rzeczy jest,część-ukryta lub zablokowana-nie ma reguły co wymyślą.Może brand nie uniemożliwia ale ogranicza niektóre funkcje w tym konkretnym modelu telefonu.Dla pewności-lepiej jest wgrać czysty soft niż się potem ,,motać'' i zakładać nowe wątki.

#537365  autor: Maniiiek
 26 lut 2012, 15:51
fortel pisze:Brand,szczególnie od ,,oranżady'' to czasami tzw.,,wolna amerykanka''.Część rzeczy jest,część-ukryta lub zablokowana-nie ma reguły co wymyślą.Może brand nie uniemożliwia ale ogranicza niektóre funkcje w tym konkretnym modelu telefonu.Dla pewności-lepiej jest wgrać czysty soft niż się potem ,,motać'' i zakładać nowe wątki.
Ale tu jest mowa o brandzie z Plusa który poza dodaniem kilku tapet, dzwonków i ekranu powitalnego nie ingeruje w system w odczuwalny sposób.

#537427  autor: pr0marek
 26 lut 2012, 21:13
jak wgram nie brandowy soft to utrace gwarancje?

#537430  autor: orson_dzi
 26 lut 2012, 21:34
Nie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#537489  autor: dario321
 27 lut 2012, 08:29
pr0marek pisze:strony z WAP plus chodza. Ale niestety przy np. wlaczaniu googli z przegladarki wyskakuje "nie mozna polaczyc sie z serwerem", jak zreszta z kazdą strona
fortel pisze:.Może brand nie uniemożliwia ale ogranicza niektóre funkcje w tym konkretnym modelu telefonu.
:-)

#537491  autor: Maniiiek
 27 lut 2012, 08:44
dario321 pisze:
pr0marek pisze:strony z WAP plus chodza. Ale niestety przy np. wlaczaniu googli z przegladarki wyskakuje "nie mozna polaczyc sie z serwerem", jak zreszta z kazdą strona
fortel pisze:.Może brand nie uniemożliwia ale ogranicza niektóre funkcje w tym konkretnym modelu telefonu.
:-)
Przecież jasno napisał, że niema konfiguracji Play. Strona Plusa jest w pamięci cache przeglądarki i stąd wrażenie, że działa.

#537497  autor: Orfi
 27 lut 2012, 09:45
Tu w zasadzie problemu żadnego nie ma, trzeba tylko ze strony Play przesłać sobie konfigurację i zatwierdzić na telefonie a on sam będzie ją wybierał jako domyślną (dopisze sobie w pamięci APN-y Play, więc nawet nie trzeba niczego kasować) , przy połączeniu z internetem czy wysyłaniu MMS. Co, do zmiany oprogramowania na inne bez brandu Plusa to owszem możesz utracić gwarancję, bo wtedy musisz zmieniać PC Code a żeby to zmienić to trzeba mieć już trochę o tym pojęcia i przed ewentualną naprawą wrócić do oryginalnego, ale to i tak nie daje pewności, że nie zostanie zauważone, bo przy auto-aktualizacji z poziomu telefonu jego wszystkie dane softu zapisują się na serwerach Nokii. Technik w Nokia Care, przy naprawie może to sprawdzić w kilka minut i unieważnić gwarancję z powodu samodzielnej ingerencji w oprogramowanie telefonu, bo zmiana PC Code jest poza tym , co Nokia udostępniła użytkownikowi jako aktualizację oprogramowania. Zresztą brand Plusa nie ingeruje w oprogramowanie telefonu tak daleko jak np. Orange, więc nie ma sensu tego ruszać. Jak chcesz mieć niebrandowany telefon trzeba kupować w sklepie.

Orfi

#537563  autor: pr0marek
 27 lut 2012, 15:01
Wlasnie dzisiaj pobralem te wszystkie konfiguracje z play, mms/internet i zainstalowalem, dalej nic nie dziala : ( Softu raczej nie chce zmieniać, bo jestem zielony w GSM i moge cos zepsuć.

#537566  autor: Maniiiek
 27 lut 2012, 15:04
pr0marek pisze:Wlasnie dzisiaj pobralem te wszystkie konfiguracje z play, mms/internet i zainstalowalem, dalej nic nie dziala : ( Softu raczej nie chce zmieniać, bo jestem zielony w GSM i moge cos zepsuć.
A ustawiłeś je jako domyślne?

#537741  autor: pr0marek
 28 lut 2012, 07:31
Tak, ustawilem jako domyslne i jako domyslne dla WSZYSTKICH aplikacji, wylaczylem i wlaczylem fona i dalej nic

#537745  autor: dario321
 28 lut 2012, 08:32
pozostaje; wgrac czysty soft

#537749  autor: marcinb
 28 lut 2012, 09:14
Pamiętam jak męczyłem się kilka lat temu na starterze plusa i htc universal. Internet nie działał, poustawiałem wszystko co było możliwe. Klops.
Dopiero po kilku godzinach zorientowałem się, że trzeba uaktywnić usługę przesyłania danych na starterze. Wtedy ruszyło. :-)
Jednak w tym przypadku (starter play) myślę, że to nie jest ta przyczyna.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#540281  autor: pr0marek
 11 mar 2012, 11:17
ROZWIĄZANIE!
Ustawienia-> łączność ->dane pakietowe->ustaw.danych pakietowych ->aktywny pkt. dostępu -> ustawic na pkt dostepu numer 2 :) i gotowe, wszystko dziala

[ Dodano: 2012-03-13, 21:22 ]
Jednak kolejny problem, internet - przegladarka dziala z wifi za darmo, lecz Youtube pobiera kase, co zrobic?

#540964  autor: Orfi
 15 mar 2012, 00:27
You Tube będzie pobierał kasę jeżeli na karcie Play nie masz wykupionego żadnego pakietu danych, wtedy za korzystanie z internetu jest naliczana standardowa opłata 0,12 zł/100 kB. Rozumiem, że tak dzieje się w momencie, kiedy telefon nie jest połączony przez wi-fi a Ty korzystasz z internetu. Jeżeli konfigurowałeś to przez stronę Play, to w Real Player powinien być automatycznie zapisany APN Play INTERNET więc nie trzeba nic dodatkowo robić a skoro możesz oglądać You Tube to zapewne tak jest.

Orfi