• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #498597  autor: Xavi
 23 sie 2011, 11:43
Wreszcie pojawił się ten model jeśli ktoś miał okazję się mu bliżej przyjrzeć to proszę o opinię. Głównie jakość rozmowy, bateria, funkcjonalność dual-sim.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 23:08 przez Xavi, łącznie zmieniany 1 raz.

#509412  autor: BBViki
 16 paź 2011, 21:05
Trochę "obślizgły" w dotyku - to takie odczucia po 6303 i 5800 - i co za tym idzie bardzo zbiera odciski paluchów.
Bateria - pierwsze ładowanie po całokowitym rozładowaniu i na wyłączonym telefonie trwało 5h. Drugie już przy włączonym telefonie ok 3,5h.
Po pierwszym ładowaniu bateria trzymała do całkowitego rozładowania 10dni - kilka rozmów i kilkadziesiąt sms-ów, trochę zabawy - bo czasu na to nie mam.
Dzwonki głośne, wyświetlacz czytelny w dużym słońcu.
Odbierając połączenie lub sms z jednej karty, druga karta wylogowuje się.
Brakuje klawisza do włączenia trybu "bez dźwięku".
Możliwość wyłączenia jednej karty, bez wyciągania.
Jakość rozmowy jak dla mnie trochę cicho ale nie miałam jak sprawdzić czy można dać głośniej w trakcie rozmowy czy jest już na maxa.
Ogólnie za tą cenę (169zł w mixelectronics miesiąc temu) - nie ma się czego czepiać.

#509758  autor: kowcio
 18 paź 2011, 17:03
BBViki pisze:Brakuje klawisza do włączenia trybu "bez dźwięku".
Czyżby Nokia zrezygnowała ze skrótu na klawiszu #? Odważne.

#509767  autor: orson_dzi
 18 paź 2011, 17:25
kowcio pisze:Czyżby Nokia zrezygnowała ze skrótu na klawiszu #? Odważne.
Ale też i nie zawsze on tam był. W 3120 musiałem sobie skrót do wyciszania na prawym klawiszu funkcyjnym zrobić ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#509776  autor: BBViki
 18 paź 2011, 17:54
Oczywiście można sobie zrobić skrót, ale na klawiszu # który działał tak że wciskasz go masz "cichy" wciskasz go zaś i masz profil ogólny bylo jakby szybciej-łatwiej.
Teraz na tym telefonie lepiej mi wejść w profile raz dziennie wieczorem i ustawić tymczasowy "cichy" i juz rano nie muszę ponownie włączać głośnego.
Twoim sposobem na klawiszu "idź do" trzeba by też ustawić profil ogólny czy inne jakie ktoś potrzebuje. Ja osobiście na tym klawiszu mam ustawione najbardziej potrzebne mi rzeczy i tak żeby nie trzeba było przewijać strony coby na pierwszy rzut oka było widać do czego mogę sobie śmignąć na skróty ;)

#509792  autor: orson_dzi
 18 paź 2011, 18:35
BBViki pisze:Twoim sposobem na klawiszu "idź do" trzeba by też ustawić profil ogólny czy inne jakie ktoś potrzebuje.
I dokładnie tak mam ;) . Mam pod nim profile: cichy i ogólny, no i skrzynkę odbiorczą.

#509801  autor: cesarz
 18 paź 2011, 19:09
Mam tę Nokię od niedawna, jako 2 telefon (2 i 3 karta sim). Mało używany, po pierwszym ładowaniu bateria trzymała 13 dni ! :mrgreen: po drugim też 12 dni. Zgadzam się z opinią że trochę śliska obudowa, taki świecący plastik , widać ślady po palcach. Można ustawić, ja tak mam, że są aktywne razem 2 karty sim , dzwoniąc pyta się z jakiej karty chcesz dzwonić lub wysłać sms(możesz sam nadać kartą sim własne nazwy) :D.Odbieram każdą rozmowę i sms nie zależnie na który numer dzwonią. Jeśli chcesz możesz ustawić jedną z kart jako odbierającą rozmowy i smsy, lub jedna odbiera połączenia, a druga odbiera smsy.Możesz przełączać karty sim wciskając gwiazdkę * Dzwonek głośny, odtwarzacz mp3 też.Jakość rozmowy jest dobra i wyraźna, ważne jest też, z jakiego telefonu dzwoni ktoś do Ciebie. Szukałem prostego i taniego telefonu dual sim, Nokia x1-01 w 100% spełnia moje oczekiwania.

CNN

#509806  autor: BBViki
 18 paź 2011, 19:32
Jeszcze bardzo ważna i myślę przydatna rzecz jaką ma ten telefon to:
filtr połączeń i sms-ów.
Nie mam czasu tego opisywać teraz zrobię to później, chyba że ktoś inny się wcześniej pofatyguje ;)

#510434  autor: Xavi
 21 paź 2011, 13:22
Tylko dlaczego nie dali BT przy tak dobrej baterii? :(

#516425  autor: kowcio
 18 lis 2011, 19:59
orson_dzi pisze:kowcio napisał/a:
Czyżby Nokia zrezygnowała ze skrótu na klawiszu #? Odważne.

Ale też i nie zawsze on tam był. W 3120 musiałem sobie skrót do wyciszania na prawym klawiszu funkcyjnym zrobić .
Ale to jest staroć, a X1-01 to nowiutki telefon i od dobrych kilku lat tak właśnie wycisza się Nokie jak i wszystkie inne telefony. Już w 2610 w 2007 roku miałem takie wyciszanie ;-) Poniekąd, cofnięcie się w czasie.

Ale ta dobra jakość rozmów to mnie naprawdę zdziwiła. Może faktycznie to jest udany telefon, patrząc na jego cenę.

#518142  autor: BBViki
 26 lis 2011, 08:07
W temacie wyciszania tego modelu, jakiś czas temu już wpadłam na to że po naciśnięciu czerwonego klawisza w stanie czuwania - czy jak to tam się zwie? - mamy wybór: wyłączenia telefonu i wszystkie profile, więc nie ma większego sensu ustawiania profili na klawiszu funkcyjnym.
W sumie sprawdzając inne nokie to tak jakoś wychodzi że po któtkim naciśnięciu klawisza którym właśnie wyłącza się telefon to pokazuje się ta opcja.

Śmiało mogę dodać: dzwonki bardzo głośne.

#521600  autor: orson_dzi
 12 gru 2011, 12:19
Zacznę takim nietypowym wstępem... ;) .
Jak dostałem ostatnio C2-02, to stwierdziłem, że ktoś mnie tam wyżej nie lubi. Dzisiaj jestem już tego na 100% pewny, po otwarciu paczki z X1-01 :P . No ale ktoś musi testować takie wynalazki.

Tak mocno na szybko mogę powiedzieć, że obudowa jest śliska, ale dobrze spasowana, klawiatura wydaje się być całkiem niezła, głośnik od dźwięków jest potężny. Straszny minus, to brak możliwości wciśnięcia klawisza nawigacyjnego w środek. Można tylko wybierać nim kierunki. Ekran jest strasznej jakości, odzwyczaiłem się już dawno od takich ;) .
Działanie dual-sima opiszę jutro lub wieczorem, bo muszę ogarnąć taryfy na drugiej karcie. Ale przełączanie się pomiędzy nimi wykonuje się przez przytrzymanie *. To wywołuje menu odpowiedzialne za dul-sim.

#521639  autor: kowcio
 12 gru 2011, 16:00
O to fajnie. ja czekam za testem dual sim - jak to się ma, czy wygodnie się przełącza karty, jak wygląda wysyłanie SMS, jak wygląda jakość rozmów oraz jaki jest komunikat, jak ktoś dzwoni na SIM 2, gdy SIM1 prowadzi rozmowę - taki teścik zrobiłbyś? :D

#521644  autor: orson_dzi
 12 gru 2011, 16:38
Jak najbardziej, ale to jutro jak starter kupię :P . Mam pełno kart w domu, a okazało się, że tylko jedna z Orange jest aktywna i jak przez automat próbuje sprawdzić jak tam w ogóle jest taryfa, to wywala mi błędy.

Nie wiem co za idiota to wymyślił, ale nie da się przewijać piosenek w odtwarzaczu. Są dedykowane przyciski muzyczne, wszystko ładnie, pięknie, a przewijać się nie da.
Odzwyczaiłem się od takich telefonów. Nie ma internetu, nie ma maila... średniowiecze :P .

#521863  autor: orson_dzi
 13 gru 2011, 17:45
Dualm Sim w X1-01 pewnie nie każdego zadowoli.
Tak jak w drugim poście w tym temacie - podczas rozmowy aktywna jest tylko aktualnie używana karta. Dzwoniąc na drugi numer mamy komunikat o czasowo niedostępnym abonencie. Potem dostajemy sms-a o nieodebranym połączeniu.

#522054  autor: kowcio
 14 gru 2011, 14:44
Czyli telefon wylogowuje kartę SIM podczas rozmowy? Ale suchar..

#522055  autor: orson_dzi
 14 gru 2011, 14:47
Rozmowy, bez względu na kartę, też nie są najwyższych lotów. Jakieś 6/10 bym dał.

#522062  autor: kowcio
 14 gru 2011, 14:55
Łe to już nic nie chcę wiedzieć o tym badziewiu :D współczuję testowania :mrgreen:

#524809  autor: LowEnd
 29 gru 2011, 23:27
A ja tam nie wybrzydzam, póki co nic lepszego w Dual SIM od Nokii nie znajdę bez wodotrysków.
We wtorek mi przyjdzie telefon, poużywam, zobaczę co jak chodzi. ;-)

#524811  autor: orson_dzi
 29 gru 2011, 23:39
LowEnd pisze: póki co nic lepszego w Dual SIM od Nokii nie znajdę bez wodotrysków.
W Nokii lepszego nie znajdziesz. Ale u konkurencji problemów ze znalezieniem lepszego nie będzie.