• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #27505  autor: Ish
 27 paź 2005, 13:48
Wpadlem na pomysl aby w tym temacie poruszane byly zagadnienia softu do 6230i. Newsy, wrazenia po zmianie na nowszy, uwagi etc.

Co o tym sadzicie ?

Ja dzisiaj wgralem najnowszy soft z numerkiem 3.50 :twisted:
Zobacze jak sie bedzie sprawowal wzgledem starszego ( 3.46 ).

#27556  autor: Damiano
 27 paź 2005, 19:33
Dobry pomysł, tylko ile osób zmienia softy w swoich telefonach... ;)
Nie mówię że nikt z forum, ale można ich pewnie na 2 palcach policzyc :P

#27564  autor: Ish
 27 paź 2005, 19:54
No tez prawda :?
To mozna rozciagnac troche temat o np. plusy i minusy danego softu, bugs etc.

#27596  autor: Ish
 27 paź 2005, 22:59
No i dzisiaj siadl mi telefon :(
Nie wiem czy to wina nowego softu, czy czegos innego. Opisze krotko co mialo miejsce.

Ja wczesniej wspomnialem zaladowalem dzisiaj nowy soft 3.50
Telefon dzialal stabilnie, z widocznych zmian jakie zdazylem zauwazyc - to zmiana czcionki na ladniejsza. I tyle zdazylem zauwazyc :P

A teraz co zrobilem przed padnieciem sluchawki:
- zaladowalem sobie ze strony era.pl ustawienia do mms, wap etc. ( tzw. konfigurator )
- aktywowalem, gdyz telefon o to poprosil ( zapisz, odrzuc )
- dostalem mms ( pojawila sie koperta oraz G - gprs, ze sciaga wiadomosc ).

I podczas tego sciagania telefon sie zresetowal i koniec. Teraz dzieje sie tak, ze uruchamiam telefon, wpisuje PIN, laduje sie - po czym reset za resetem i w koncu zima :(

Jutro ide znowu go flashowac :evil:

Ale z ciekawosci, czy ktos ma pomysl co sie moglo stac ??

Aktualizacja:

Telefon naprawiony :!: :!: :!: :twisted:

Przyczyna resetow byl...GPRS. Podczas nawiazywania polaczenia telefon sie resetowal. Nie wiem czy jest to wina softu, czy ustawien z ery.
W kazdym razie uwazajcie, dopoki tego nie sprawdze. Podaje dane softu:

Nokia 6230i
V 3.50
13-Sep-05
RM-72
GSM P1.1
(c) NMP.

Language:
V 3.50
13-Sep-05
RM72_73
GSM P1

#27639  autor: Damiano
 28 paź 2005, 13:30
Eee tam - to napewno wina softu - jeszcze świeży i nie dopracowany, jak z każdą nową wersją :)

#27646  autor: Ish
 28 paź 2005, 14:01
Damiano pisze:Eee tam - to napewno wina softu - jeszcze świeży i nie dopracowany, jak z każdą nową wersją :)
Nie zgodze sie tak do konca z Toba. Mialem wczesniej 6230 i podobny problem wystepowal. Z tym, chodzilo tutaj o email. Soft fabryczny bez update. Sciagnalem sobie ustwienia Ery i game over. Telefon sie resetowal :wink:

I co powiesz ? 8)

Ale nie zaprzeczam, mozliwe ze soft jest niestabilny ( czyt. niedopracowany ).

#27685  autor: Damiano
 28 paź 2005, 17:02
A pojęcia nie mam o co mogło chodzić... Ja nigdy nie miałem problemów z softem w żadnym ze swoich telefonów, wiec no trudno mi jest coś na ten temat powiedzieć. Ale skoro to nowy soft to mógł byc nie dopracowany - stąd moja wypowiedź...

Pozatym gdy Nokia 6230 wchodziła na rynek, to stwarzano dla niej nowy soft, nieprawdaż (pewien nie jestem) ? ;) Więc też mógł być nie dopracowany :roll:

#27714  autor: Ish
 28 paź 2005, 20:03
Damiano pisze:A pojęcia nie mam o co mogło chodzić... Ja nigdy nie miałem problemów z softem w żadnym ze swoich telefonów, wiec no trudno mi jest coś na ten temat powiedzieć. Ale skoro to nowy soft to mógł byc nie dopracowany - stąd moja wypowiedź...

Pozatym gdy Nokia 6230 wchodziła na rynek, to stwarzano dla niej nowy soft, nieprawdaż (pewien nie jestem) ? ;) Więc też mógł być nie dopracowany :roll:
Ale nie mowimy tutaj o 6230 z poczatku wypuszczenia na rynek. Tylko o telefonie ktory ma niecaly miesiac :wink:

#27738  autor: Damiano
 28 paź 2005, 21:32
No tak, to faktycznie różnica ;)

#28266  autor: margeo
 31 paź 2005, 18:43
Niestety znam te objawy z autopsji... Oddalem tel do serwisu, poniewaz nie mozna bylo sluchac radia - straszne piski mimo stabilnego sygnalu -centrum Poznania i okolice (porownywalem z innymi nokiami -tam OK). Wymieniono mi jakis uklad cyfrowy i wgrano soft 3,46 (wczesniej mialem 3,40).
Po wyjsciu z serwisu chcialem wejsc w galerie by z MMC sciagnac swoje dzwonki i wszystko poustawiac - 2x tel sie zawiesil. Wyjalem karte i wlozylem ponownie - tym razem juz bylo OK... Do czasu...
Wieczorem chcialem wyslac MMSa - po kilku sekundach tel sie zawiesil i wylaczy. Wlaczyleml, podalem PIN, zalogowal sie i... wylaczyl - i tak w kółko..na roznych kartach sim. Nastepnego dnia chcac nie chcac znowu musialem zlozyc wizyte w serwisie Ery (db,ze mam 5min z biura). Telefon juz wrocil z serwisu do Ery naprawiony (stwierdzono,ze usterka faktycznie wystepowala..) i ku milemu zaskoczeniu zaproponowano mi,ze mam 2 wyjscia: albo go odebrac, albo poczekac az bedzie nowa dostawa a wtedy dostane nowy. Biorac pod uwage,ze jako zastepczy mam k700i - postanowilem,ze poczekam sobie :) Tak wiec nie tylko 3.50 jest "niepewny".
Mam tylko nadzieje,ze nowy 6230i nie bedzie sprawial problemow, bo juz mi niezrecznie do nich chodzic ;P

POZDRAWIAM!

#28284  autor: Damiano
 31 paź 2005, 20:01
No to się nawet ładnie zachowali :) A ten K700i to od nich, czy załatwiałeś w Twoim zakresie? Ciekawe czy dostaniesz jakiegos gratisa, tak na przeprosiny że były problemy z telefonem ;)

Może długopis... plastikowy... ;)

#28373  autor: margeo
 01 lis 2005, 12:22
K700i dostalem jako zastepczy na czas naprawy z Ery :)

POZDRAWIAM!

#28729  autor: nhm
 04 lis 2005, 10:51
Soft 3.50 jest wporzadku. Naprawia drobne bledy poprzednnich wersji. Nie zauwazylem zadnych bledow po wgraniu tego softu.
Jesli soft wrzucany byl przez autoryzowany serwis ustawienia operatora powinny zostac zapisane podczas wgrywania softu (ustawienia WAP,MMS, tapetki czy dzwonki operatora) wiec nie ma potrzeby dorzucania ich poprzez konfiguratory.

- = n h m = -

#29110  autor: Ish
 07 lis 2005, 10:26
Juz chyba wiem co jest przyczyna resetow w 6230/6230i. Nie wgrywajcie softu w punktach gsm. Uzywaja tam Grifinow lub Jaf'a. Nie wiedziac czemu po zaladowaniu przez te urzadzenia softu, telefon swiruje ( resety ). Wystepuja one przy email, mms, web ( ogolnie wszystko co ma do czynienia z gprs ). Czasami nawet nie mozna wlaczyc BT :shock:
Wiem to z wlasnego doswiadczenia. Dzisiaj ide do Nokia Service i zobaczymy co magiki zdzialaja :wink:

#29112  autor: mikis
 07 lis 2005, 14:12
Jak się sprawdza wersje softu ?

#29136  autor: Ish
 07 lis 2005, 17:44
[quote="mikis"]Jak się sprawdza wersje softu ?[/quotS]

Szukac sie nie chce cooo :P

Wersja softu: *#0000#

#29235  autor: s3ba
 08 lis 2005, 11:32
witam, jak mam wersje softu 3.40 z 25.05.05 to warto kombinowac zeby wgrac nowsza? i czy duze zmiany sa co do noweszego oprogramowania oprocz lepszej czcionki?

#29331  autor: Ish
 08 lis 2005, 20:27
s3ba pisze:witam, jak mam wersje softu 3.40 z 25.05.05 to warto kombinowac zeby wgrac nowsza? i czy duze zmiany sa co do noweszego oprogramowania oprocz lepszej czcionki?
Ogolnie nie ma jakis wiekszych zmian. Powiedz jeszcze w jakiej sieci masz telefon. Gdyz soft 3.50 dziala niepoprawnie w Erze. Dowiedzialem sie to na spotkaniu w serwisie Noki 8)

#29339  autor: Bobb
 08 lis 2005, 20:58
Ja jutro bede wiedzial jak nowy soft. Oddalem moja do serwisu bo sluchawki nawalaly a oni maja nakaz wgrywania najnowszego softu. Trudno i tak wszystkie dane zgralem sobie kablem...

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#29362  autor: margeo
 08 lis 2005, 22:46
Wymienili mi -dostalem nową 6230i - cały komplet - łącznie ze słuchawkami i CD... Tym razem produkcja niemiecka (poprzednio węgierska). Niestety-jak na razie bateria tez sie nie popisuje - po 3cim ładowaniu wytrzymuje 2dni (bez zabawy w ciagu dnia!).. moze bedzie lepiej? Slyszalem,ze ma wyjsc jakas nowa,lepsza bateria Nokii do tej sluchawki - wiecie cos o tym??

ps. soft 3.40. W poprzedniej wgrano mi w serwisie 3.47 i strasznie sie wieszala przy gprs

POZDRAWIAM!