• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #178235  autor: robek23
 28 kwie 2007, 15:24
Obrazek

Nokia 6020 jest moim trzecim telefonem i mam do niej jak na razie największe zaufanie. Fotki pochodzą od mojego aparatu cyfrowego (ustawiony na najmniejszą jakość), chcecie możecie je brać bez mojego pozwolenia – mi tam one są niepotrzebne. Więc przejdźmy do rzeczy.

Pudełko

Zawiera:
1. Telefon (wiadomo)
2. Instrukcja
3. Gwarancja
4. Ładowarka
5. Zestaw słuchawkowy (nie wiem w jakich sieciach on jest, ale ja kupiłem moją nokię z tym właśnie zestawem)

Wygląd

Telefon jest dobrego wykonania, dobrze leży w ręce. Ja mam kolor grafitowo-szary ale jeszcze jest inny taki ‘kremowy’ dostępny. Wyświetlacz 128x128 – nie robi żadnego wrażenia. Nad wyświetlaczem jest napis NOKIA. Klawiatura jak dla mnie jest za głośna – byłem przyzwyczajony do gumowych, a ta jest niby z plastiku chociaż myślę że to nie plastik. Beznadziejnie się pisze no ale da rade się przyzwyczaić. Joy jest trwały, nie to co w Sony Ericssonach. Ogólnie za wygląd bym mu wystawił -5 a za wykonanie tak samo. Waży 90g, co wcale nie jest dużo, 1 dag nie robi różnicy. Wymiary to 106x44x20 mm – dobrze leży w ręce (zależy dla kogo ale ja nie mam zastrzeżeń do tego).

Wyświetlacz

128x128 to jest jeden z mniejszych wyświetlaczy z porównaniu z tym co oferują inni producenci (nawet 260x320 itp.). 65 tyś kolorów w zupełności wystarcza, chociaż jak się przyjrzę jakieś blade to wszystko – ale nie sprawia początkowo takiego wrażenia. Menu jak w nokii – albo takie że wiadomości albo inne coś na całą stronę, albo w tabelce (chociaż ja preferuję to pierwsze). Po zablokowaniu klawiatury i poczekaniu ~30 sek. Pojawia się zegar oraz ikonki które pokazują że klawiatura jest zablokowana, połączenie nieodebrane, SMS lub MMS nieodebrany i takie tam. Można wybrać kolorystykę – jest niecałe 10 kolorów do wyboru. Gdy się wgra jakiś temat, telefon bardzo muli – więc zostaje na „prążkowym”.

Obrazek

Bateria

Telefon ma baterię o pojemności 760 mAh. Może wygląda to na mało, ale jest zupełnie inaczej. Po dobrym sformatowaniu baterii telefon trzymał do 9 dni (o dziwo) a teraz po roku użytkowania trzyma 5-7 dni. Przy bawieniu się telefonem (chociaż i tak nie ma czym) bateria trzyma do 3-4 dni. Gdy bateria się wyczerpie jak w każdej nokii pisze „Słaba bateria” na wyświetlaczu, a raczej się pojawia.

Aparat

Jak na dzisiejsze telefony to aparat bardzo słaby (tylko lepszy od CIF’a) – VGA o rozdzielczości 640x480. Mamy zdjęcie standardowe, portretowe i tryb nocny. Można ustawić sobie samowyzwalacz który po 10 sekundach pstryka nam zdjęcie. Dźwięk robionego zdjęcia można wyłączyć.
Pamięć

Aparat zawiera tylko 3,5 MB pamięci ( z czego ponad 2 mb dla nas). Dla mnie stanowczo za mało – dlatego patrzę za nowym telefonem. Około 700 kb jest na gry i aplikacje.

Dźwięk

Dźwięk w tym telefonie jest banalny (16 tonów). Trzeszczy, piszczy głośnik. Szkoda się rozpisywać.. Tyle o tym

Dodatki

- Telefon posiada port podczerwieni IrDA. Przesyła się bardzo powoli, no ale ważne że się przesyła.
- Wideo można nagrywać do 50 sek – bardzo mało, no ale chyba że komuś wystarczy.
- Dyktafon do 5 minut, i to z takim szumem że szkoda słuchać.

Może coś pominąłem, ale można doczytać przecież w specyfikacji telefonu na telepolis.pl

Podsumowanie:
Telefon bardzo wytrzymały, ma beznadziejną klawiaturę. Słaby wyświetlacz, słaby aparat jak dla mnie – no ale jest. Bateria to jedna z zalet tego telefonu – do 9 dni po dobrym sformatowaniu przez pierwsze miesiące użytkowania. Telefon dla ludzi którzy nie potrzebują wszystkiego.

Może jest trochę błędów i niedopracowań ale to mój pierwszy test.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 maja 2007, 07:40 przez robek23, łącznie zmieniany 11 razy.

#178245  autor: Forest
 28 kwie 2007, 15:50
robek23 pisze:Fotki telefonu w formacie *zip, trzeba rozpakować.
http://www.speedyshare.com/123997688.html
Nie mogłeś zahostingować np. na ImageShack.us :?:
Teścik troche krótki ale co wiecej o tym telefonie napisać? ;-)

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#178251  autor: robek23
 28 kwie 2007, 16:07
dobra, chwile sie pobawie..

[ Dodano: 2007-04-28, 16:15 ]
czemu to wolne miejsce jest tak :shock:

#178262  autor: Bobb
 28 kwie 2007, 16:41
robek23 pisze: 128x128 to jest jeden z mniejszych wyświetlaczy z porównaniu z tym co oferują inni producenci (nawet 260x320 itp.)
Raczej 320x240

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#178266  autor: Forest
 28 kwie 2007, 16:51
No własnie. I moze nie tyle co oferuja inni producenci co inne modele Nokii ;)

#178267  autor: piotrz
 28 kwie 2007, 16:51
dziwny ten test. mnóstwo potocznych wyrazów, brzydka stylistyka. Zdań, nie telefonu. :-)

#178271  autor: Forest
 28 kwie 2007, 16:54
Czym robiłeś te fotki, że takie rozmazane jak bym patrzyl przez dno od pepsi :lol:

#178276  autor: robek23
 28 kwie 2007, 16:59
Czym robiłeś te fotki, że takie rozmazane jak bym patrzyl przez dno od pepsi :lol:
zrobiłem z lampą, z bliska niewyraźnie wychodzi i lampa odbija (aparat 4.0 mpx)

[ Dodano: 2007-04-28, 17:00 ]
piotrz pisze:mnóstwo potocznych wyrazów, brzydka stylistyka.
pozmieniałem troche... daj nastepne przykłady to poprawię, no ale po prostu tylko wyrażałem swoją opinię:)

#178280  autor: Btk_Tomas
 28 kwie 2007, 17:13
Wystarczyło nie robić zdjęć z lampą pod kątem prostym.

#178283  autor: robek23
 28 kwie 2007, 17:24
to zrobić z daleka i potem wyciąć fragment?

[ Dodano: 2007-04-28, 17:34 ]
teraz ładne, pomógł dla Ciebie ;) Poprawiłem stylistyke itp., przeczytajcie jeszcze raz może Wam sie bardziej spodoba

#178289  autor: piotrz
 28 kwie 2007, 17:52
robek23 pisze:Przy bawieniu się telefonem (chociaż i tak nie ma czym)
robek23 pisze:dy się wgra jakiś temat, telefon bardzo muli – więc zostaje na „prążkowym”.
robek23 pisze:65 tyś kolorów w zupełności wystarcza, chociaż jak się przyjrzę jakieś blade to wszystko
robek23 pisze:Wyświetlacz 128x128 – nie robi żadnego wrażenia.
robek23 pisze:Telefon jest dobrego wykonania
robek23 pisze: chcecie możecie je brać bez mojego pozwolenia – mi tam one są niepotrzebne

pomyśl nad tym. wtedy będzie w miarę ok...

#178298  autor: robek23
 28 kwie 2007, 18:18
piotrz pisze:pomyśl nad tym. wtedy będzie w miarę ok...
zrobione :) przeczytałem wszystko jeszcze raz ;p A te komentarze do telefonu to moja opinia, znudził mi się on.. dlatego tak krytykuje go

#178315  autor: piotrz
 28 kwie 2007, 19:27
teraz to co innego :-)

w sumie- mogę przenieść do testów czytelników :)

#178338  autor: robek23
 28 kwie 2007, 20:29
robek23 pisze:teraz to co innego :-)

w sumie- mogę przenieść do testów czytelników :)
dzięki Ci bardzo :) Pisałem od serca ;p

#178361  autor: adiq1033
 28 kwie 2007, 21:22
To raczej opis telefonu, niż jego test. Nie chcę być złośliwy , ale moje pierwsze testy były bardziej szczegółowe, a mimo to nie trafiły do tego działu ...

#178377  autor: stanax
 28 kwie 2007, 23:20
Witam. Jestem serdecznie ubawiony testem usera robek23 (pozdrawiam serdecznie) :D . Odbieram test pozytywnie - telefon smieszny i test taki sam! Autor merytorycznie sie nie wykazal...
To raczej opis telefonu
v adiq1033(rowniez pozdr.) , za to swym ukrytym talentem humorysty-literata! W polowie czytania musialem otrzec oczy z lez - nie sciemniam. Przyklady:
robek23 pisze:Klawiatura jak dla mnie jest za głośna – byłem przyzwyczajony do gumowych, a ta jest niby z plastiku chociaż myślę że to nie plastik
robek23 pisze:za wygląd bym mu wystawił -5 a za wykonanie tak samo
robek23 pisze:dobrze leży w ręce (zależy dla kogo ale ja nie mam zastrzeżeń
robek23 pisze:i takie tam. Można wybrać kolorystykę – jest niecałe 10 kolorów do wyboru.
robek23 pisze:pisze „Słaba bateria” na wyświetlaczu, a raczej się pojawia.
robek23 pisze:Dźwięk w tym telefonie jest banalny (16 tonów). Trzeszczy, piszczy głośnik. Da radę coś posłuchać no ale cóż... dziwne to
robek23 pisze:Telefon bardzo wytrzymały, ma głośną, zrobioną z dziwnego materiału klawiaturę.
a te fragmenty autor wyedytowal choc byly najlepsze...
piotrz pisze:Przy bawieniu się telefonem (chociaż i tak nie ma czym)
... tutaj prawie sie posikalem
piotrz pisze:w zupełności wystarcza, chociaż jak się przyjrzę jakieś blade to wszystko
piotrz pisze:Wyświetlacz 128x128 – nie robi żadnego wrażenia.
:smt005 .

Uwazam ze tekst jest kapitalny! Wnosze o przywrocenie wyedytowanych fragmentow. Bez nich nie ma on uroku. Takze mam pytanie: czy jest mozliwosc pokazania go ekspertom, np. Stanislawowi Tymowi? Wierze w pozytywna opinie 'guru'. A teraz osobiscie, choc na lamach forum, do ROBEK23: zostan mym przyjacielem - poczucie humoru cenie najwyzej z zalet ludzkich a Ty je masz! Czolem ROBEK23
PS
Do Piotrz - czy mozna tak podejsc do tego testu? Tekst jest wysmienity i pierwszy tego typu na forum Telepolis - zasluguje na specjalne miejsce na nim (latwo dostepne jednym kliknieciem myszki) zeby w chwili chandry mozna bylo kliknac i odreagowac stresy dnia codziennego - prosze serdecznie, takze AUTORA!

#178381  autor: przemek910
 28 kwie 2007, 23:27
adiq1033 pisze:To raczej opis telefonu, niż jego test. Nie chcę być złośliwy , ale moje pierwsze testy były bardziej szczegółowe, a mimo to nie trafiły do tego działu ...
poza 'szczegołowością' cenione są inne cechy... których w Twoim teście bylo brak...

potwierdzam to co napisał kolega wyżej, tekst napisany 'od serca', to co na duszy leżalo. bez zbędnych bajerów itp...

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#178392  autor: Bobb
 28 kwie 2007, 23:55
stanax pisze:Witam. Jestem serdecznie ubawiony testem usera robek23 (pozdrawiam serdecznie) :D . Odbieram test pozytywnie - telefon smieszny i test taki sam! Autor merytorycznie sie nie wykazal...
To raczej opis telefonu
v adiq1033(rowniez pozdr.) , za to swym ukrytym talentem humorysty-literata! W polowie czytania musialem otrzec oczy z lez - nie sciemniam. Przyklady:
robek23 pisze:Klawiatura jak dla mnie jest za głośna – byłem przyzwyczajony do gumowych, a ta jest niby z plastiku chociaż myślę że to nie plastik
robek23 pisze:za wygląd bym mu wystawił -5 a za wykonanie tak samo
robek23 pisze:dobrze leży w ręce (zależy dla kogo ale ja nie mam zastrzeżeń
robek23 pisze:i takie tam. Można wybrać kolorystykę – jest niecałe 10 kolorów do wyboru.
robek23 pisze:pisze „Słaba bateria” na wyświetlaczu, a raczej się pojawia.
robek23 pisze:Dźwięk w tym telefonie jest banalny (16 tonów). Trzeszczy, piszczy głośnik. Da radę coś posłuchać no ale cóż... dziwne to
robek23 pisze:Telefon bardzo wytrzymały, ma głośną, zrobioną z dziwnego materiału klawiaturę.
a te fragmenty autor wyedytowal choc byly najlepsze...
piotrz pisze:Przy bawieniu się telefonem (chociaż i tak nie ma czym)
... tutaj prawie sie posikalem
piotrz pisze:w zupełności wystarcza, chociaż jak się przyjrzę jakieś blade to wszystko
piotrz pisze:Wyświetlacz 128x128 – nie robi żadnego wrażenia.
:smt005 .

Uwazam ze tekst jest kapitalny! Wnosze o przywrocenie wyedytowanych fragmentow. Bez nich nie ma on uroku. Takze mam pytanie: czy jest mozliwosc pokazania go ekspertom, np. Stanislawowi Tymowi? Wierze w pozytywna opinie 'guru'. A teraz osobiscie, choc na lamach forum, do ROBEK23: zostan mym przyjacielem - poczucie humoru cenie najwyzej z zalet ludzkich a Ty je masz! Czolem ROBEK23
PS
Do Piotrz - czy mozna tak podejsc do tego testu? Tekst jest wysmienity i pierwszy tego typu na forum Telepolis - zasluguje na specjalne miejsce na nim (latwo dostepne jednym kliknieciem myszki) zeby w chwili chandry mozna bylo kliknac i odreagowac stresy dnia codziennego - prosze serdecznie, takze AUTORA!
Piles cos mocniejszego :P ??

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#178402  autor: stanax
 29 kwie 2007, 01:02
Bobb pisze:Piles cos mocniejszego :P ??
...

:) gdyb tak, to to by sie stalo...
Bobb pisze:... tutaj prawie sie posikalem
:) :D :smt005 :arrow: :smt030 :smt040 :sad1:

#178443  autor: robek23
 29 kwie 2007, 10:44
dzieki za słowa uznania :mrgreen:
stanax pisze:
Uwazam ze tekst jest kapitalny! Wnosze o przywrocenie wyedytowanych fragmentow. Bez nich nie ma on uroku. Takze mam pytanie: czy jest mozliwosc pokazania go ekspertom, np. Stanislawowi Tymowi? Wierze w pozytywna opinie 'guru'.
No nie wiem, za zgodą piotraz żeby pozostał w tym dziale (testy telefonów) to zmienie :)
stanax pisze:o ROBEK23: zostan mym przyjacielem - poczucie humoru cenie najwyzej z zalet ludzkich a Ty je masz! Czolem ROBEK23
dobra :-D
stanax pisze:ekst jest wysmienity i pierwszy tego typu na forum Telepolis - zasluguje na specjalne miejsce na nim (latwo dostepne jednym kliknieciem myszki) zeby w chwili chandry mozna bylo kliknac i odreagowac stresy dnia codziennego - prosze serdecznie, takze AUTORA!
Chyba serio coś piłeś :mrgreen: A i poza tym to masz pozwolenie ;p tylko nikt nie bedzie chciał tego zrobic znajac zycie i forum (chociaż ja forum nie znam ;p)