• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #163769  autor: Feniks
 19 mar 2007, 18:36
Witam,

Kupiłem dzisiaj starter Play-a. Chciałem sprawdzić, czy nie będę miał problemów z korzystaniem z ich usług w moim miejscu zamieszkania (pod Warszawą). Zdjąłem simlock z mojej Nokii 6310i za pomocą kodu. Włożyłem kartę i nic. Żadnego pytania o PIN, ani nazwy sieci. Wygląda na to, że telefon nie wykrył karty sim. Zastąpiłem ją kartą Plus-a i wszystko działa. Wygląda, wiec na to, że mój telefon nie współptracuje z tą siecią. Oczywiscie wiedziałem, że nie będę miał 3G (zresztą i tak najprawdopodobniej nie jestem w zasiegu), ale liczyłem na bezproblemowe korzystanie z 2G. Macie moze pomysł co z tym można zrobić poza wymianą telefonu? Pozostałe telefony, z którymi mógłbym sprawdzić tę kartę są służbowe, BB5 lub starsze od mojej Nokii.

Pozdrawiam,

Feniks

#163836  autor: przemek910
 19 mar 2007, 21:31
Feniks pisze:Żadnego pytania o PIN
Ponoć karty PrePaid nie wołają o PIN.
Feniks pisze:ani nazwy sieci.
Jaki był poziom zasięgu?
Feniks pisze:Oczywiscie wiedziałem, że nie będę miał 3G
No to ba... Nie chodzi o zasięg. Twój telefon nie posiada 3G...

#163881  autor: Feniks
 19 mar 2007, 23:10
kin pisze:Ponoć karty PrePaid nie wołają o PIN.
Na starterze jest podany numer PIN, ale doczytałem się teraz w instrukcji że domyślnie nie jest on wymagany.
kin pisze:Jaki był poziom zasięgu?

Napisałem skrótowo, zasięgu oczywiście nie mam.
kin pisze:No to ba... Nie chodzi o zasięg. Twój telefon nie posiada 3G...
Napisałem:
Oczywiscie wiedziałem, że nie będę miał 3G...
Wiem, że mój telefon nie obsługuje 3G.

Jak już wczesniej napisałem liczyłem na 2G, a wygląda na to, że telefon nie wspópracuje z kartą SIM.

#163883  autor: RadkoR
 19 mar 2007, 23:12
To nie SIM tylko USIM, trochę inna specyfikacja niż zwykłego SIM-a. NIe będzie działać w starszych fonach z innym napięciem karty.

Moderator Globalny forum Android.com.pl

#163884  autor: Marcin
 19 mar 2007, 23:13
OD KIEDY? ;-)

#163908  autor: Feniks
 20 mar 2007, 00:36
RadkoR pisze:To nie SIM tylko USIM, trochę inna specyfikacja niż zwykłego SIM-a. NIe będzie działać w starszych fonach z innym napięciem karty.
Dzięki

Niezmiernie sie cieszę z tego powodu. :evil: Powinni byli zamieścić stosowną informację na opakowaniu.

Czy wiesz może ile kosztuje najtańszy telefon działajacy z tymi kartami? Docelowo myślę o abonamencie, wiec korzystałbym z niego tylko przez miesiąc, może dwa.

#163915  autor: kosaz
 20 mar 2007, 06:41
Marcin pisze:
OD KIEDY? ;-)
od dawna niektore maja pin wylaczony np pop go play
a niektore maja wlaczpony np simplus ss tak tak heyah

mialem duzo starterow wiec wiem co nie co :D

#164098  autor: piwosz
 20 mar 2007, 17:11
kosaz pisze:
Marcin pisze:
OD KIEDY? ;-)
od dawna niektore maja pin wylaczony np pop go play
a niektore maja wlaczpony np simplus ss tak tak heyah

mialem duzo starterow wiec wiem co nie co :D
jak kupiłem sobie (dawno dawno temu) popa, to po odpaleniu nie musiałem wpisywać PINu, a żeby go ustawić wszedłem w opcje zmiany pin, 3x błąd i zablokowałem karte, następnie po wpisaniu kodu PUK wpisałem nowy pin(który niewiem jakim cudem był ustawiony, ale go nie było :roll: )
potem gdzieś wyczytałem ,że na ustawienie PINu był jakiś kod sieciowy...

:occasion5:

#164172  autor: esox
 20 mar 2007, 19:46
Usim działa tez na telefonach 2G bez zadnego problemu!
tylo wykorzystujemy jej mozliwosci tak jak zwykłej karty SIM tzn. standardowa pojemność/250wpisów/ bez mozliwosci przypisania 2numerów do jednego kontaktu.
W Play wszystkie karty nawet pre-paid wymagają podania kodu Pin.
WSZYSTKIE KARTY W Play to Usim.
Feniks, NA 100% masz uszkodzoną /pewnie fabrycznie :wink: / karte Usim.
Powinni wymienic Tobie BEZPŁATNIE

Pozdrawiam esox

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#164175  autor: RadkoR
 20 mar 2007, 19:48
esox pisze:Usim działa tez na telefonach 2G bez zadnego problemu!
Ale nie USIM PLay'a akurat w tym telefonie. ;) To jest wina 6310i, a dokładniej - niezgodność napięciowa z nowymi kartami. W innych telefonach 2G (nowszych od 6310i), karta PLay zadziała.

A być może się mylę. :P

Moderator Globalny forum Android.com.pl

#164177  autor: esox
 20 mar 2007, 19:55
WITAJ!RadkoR,

wiesz musze Tobie powiedziec ze działa kazda Usim w starszym telefonie.

SPRAWDZONE NA 100%

#164185  autor: Feniks
 20 mar 2007, 20:12
Jutro spróbuje wymienić kartę i zobaczymy, czy się coś zmieni. Przed chwilą dokładnie ją obejrzałem. Nie widzę żadnych uszkodzeń, nie jest też zgięta. Moja pierwsza karta Pre-paid i od razu problem.

#164186  autor: esox
 20 mar 2007, 20:19
a nie masz innego tel zeby sprawdzic nie musi byc 3G

ale jak nie pojawia sie info o PIN to musi byc cos z kartą.

wymiana powinna byc za free,

#164280  autor: Feniks
 21 mar 2007, 00:04
Działa.
Nie dysponuję żadnym innym telefonem bez simlock-a, ale postanowiłem sprawdzić co się stanie, jak włożę kartę do Siemensa S35i (simlock Idea). Oczywiście nie zadziałało, ale pojawił się komunikat informujący o problemie z blokadą. To było coś nowego.

W związku z tym ponownie włożyłem kartę do mojej Nokii. Nadal nie było żadnego komunikatu, ani informacji o blokadzie. Sprawdziłem na jaki tryb było ustawione wyszukiwanie sieci. Wybrany był automatyczny. Przestawiłem na ręczny, przez 30 sekund szukał sieci. W pewnym momencie dostałem sms-a, więc anulowałem dalsze wyszukiwanie.
W wiadomości napisane było, że za chwilę dostanę kolejną z konfiguracja telefonu. Oczywiscie nadal nie było zasięgu. Przyszła, zapisałem konfigurację (dotyczyła WAP-u i GPRS-u) i nagle pojawił się Play, a dokładniej Plus Gsm Play. Wyłączyłem, a następnie ponownie włączyłem telefon.
Nie wymagał podania PIN-u, ale znalazł sieć. Przestawiłem i w tej chwili żąda już jego podania.

#164294  autor: esox
 21 mar 2007, 05:21
a nie mówiłe..... ze bedzie działac.

#172823  autor: xysiek
 11 kwie 2007, 11:05
To w druga strone tez dziala...telefon z Play w plusie?:)

#172826  autor: JacekS
 11 kwie 2007, 11:15
Feniks pisze:Witam,

Kupiłem dzisiaj starter Play-a. Chciałem sprawdzić, czy nie będę miał problemów z korzystaniem z ich usług w moim miejscu zamieszkania (pod Warszawą). Zdjąłem simlock z mojej Nokii 6310i za pomocą kodu. Włożyłem kartę i nic. Żadnego pytania o PIN, ani nazwy sieci. Wygląda na to, że telefon nie wykrył karty sim. Zastąpiłem ją kartą Plus-a i wszystko działa. Wygląda, wiec na to, że mój telefon nie współptracuje z tą siecią. Oczywiscie wiedziałem, że nie będę miał 3G (zresztą i tak najprawdopodobniej nie jestem w zasiegu), ale liczyłem na bezproblemowe korzystanie z 2G. Macie moze pomysł co z tym można zrobić poza wymianą telefonu? Pozostałe telefony, z którymi mógłbym sprawdzić tę kartę są służbowe, BB5 lub starsze od mojej Nokii.
Karta 3g nie pojdzie w straszych fonach jak np. nokia 6310i

#172884  autor: marektomek
 11 kwie 2007, 14:38
jacenty1812 pisze:Karta 3g nie pojdzie w straszych fonach jak np. nokia 6310i
jakbyś przeczytał co wcześniej napisane to byś wiedział że pójdzie.

#172966  autor: Pawrzes
 11 kwie 2007, 16:54
xysiek pisze:To w druga strone tez dziala...telefon z Play w plusie?:)
Nie, telefony z Play mają simlocka na sieć Play (no chyba że ktoś go zdejmie)

Pozdrawiam