• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #156258  autor: Matthew
 23 lut 2007, 20:11
Chciałbym się spytać o kilka rzeczy. Odpowiedzi oczekuję od osób, które mają ten telefon lub miały z nim styczność. Nie chcę odpowiedzi na zasadzie zgaduj-zgadula. :)

1. Ile tak naprawdę ma pamięci wbudowanej? 6 czy 70MB? Na różnych stronach pisze różnie.
2. Dowiedziałem się, że do wideorozmów służy ta sama kamerka co do aparatu. Jak się z tego korzysta? Są jakieś problemy?
3. Są jakieś problemy z połączeniem go do komputera? Bez problemu można wszystko wgrać/zgrać? Czy nie ma problemów z wgrywaniem gier? Przez co najlepiej je wgrywać? Można wgrać gry poprzez czytnik kart a potem je zainstalować?
4. Ile dni trzyma oryginalna bateria? O jakiej ona jest dokładnie pojemności? Na różnych stronach pisze różnie. Na tyle dobrze, że można dokupić baterię o większej pojemności.
5. Można do niego wgrywać różne themesy? Z tego co wiem, w telefonie jest ich tylko kilka.
6. Są zainstalowane w podstawowym sofcie jakieś animowane wygaszacze ekranu?
7. Czy można jak w Nokii 6131 zmieniać sobie wygląd ikonek w zależności od stylu?
8. Jak oceniacie filmiki? Oceńcie 1-10. Co się w nich Wam nie podoba? Kolory / "pixeloza" / niepłynność?
9. Czy możecie pokazać mi jakieś zdjęcia zrobione przez siebie lub swoich znajomych? Nie interesują mnie strony typu mobile-review.com, itp.
10. Czy można oglądać filmiki na pełnym ekranie? Jeśli tak, jakiego formatu? Jakiego formatu filmiki odtwarza?
11. Oceń głośność i dźwięki telefonu (samo działanie, mp3, itp.) 1-10.
12. Przez co najlepiej łączy się z komputerem?
13. Zawiesza się? Jak często?
14. Szybko "chodzi" się po menu?
15. Czy klawiatura jest wygodna?
16. W której wersji telefon bardziej Ci się podoba: w srebrnej czy czarnej?
17. Czy ma stoper?
18. Jakie są Twoim zdaniem wady tego telefonu?

Trochę tych pytanek się nazbierało. ;) No ale co, trudno się mówi. ;)
Jeśli ktoś spróbuje chociaż odpowiedzieć na kilka z nich, postaram się go nagrodzić. :)

#156283  autor: gucio08
 23 lut 2007, 21:48
Witam. Miałem ten telefon przez jakieś trzy miesiące i uważam, że na prawdę jest godny polecenia.

1. Wbudowane ma 7MB
2. Owszem nie ma oddzielnej kamerki do wideo rozmów, ale nie wiem jak to działa, bo nie korzystałem.
3. Nie miałem żadnych problemów z połączeniem z PC, korzystałem z oryginalnego kabla i N PC Suite
4. Najdłużej bateria trzymała mi 5 dni, dla porównania w 6230i trzyma 3, a w SE K750i trzymała prawie 4
5. Można bez problemu
6. Tego nie wiem, bo nie korzystam z wygaszaczy
7. Można wgrywać motywy z niestandardowymi ikonkami
8. Według mnie filmy są super, rozdzielczość 640/480
9. Niestety nie mam żadnego
10. Można oglądać na pełnym ekranie, odtwarza .3gp, a czy inne formaty, to nie wiem
11. Jak dla mnie głośność była w sam raz, mp3 na słuchawkach też w porządku, ale gorsza niż w SE K750i, a bez słuchawek jest dzwięk stereo, bo są wbudowane dwa głośniczki, jest nawet funkcja dzwieku przestrzennego :)
12. Przez kabel i PC Suite?
13. przez 3 miesiące ani razu sie nie zawiesił
14. Szybko
15.Bardzo wygodna i przyjemna w dotyku:)
16. Tylko w czarnej
17. To już było
18. Jest trochę za duży; przedni panel jest super, ale z tyłu już mi się nie podoba; radio mogłoby mieć RDS.
A tak poza tym ma świetny wyświetlacz.
Pozdrawiam :)

#156286  autor: Kaczy
 23 lut 2007, 21:54
Też miałem ten telefon przez jakiś czas.
Matthew pisze:3. Są jakieś problemy z połączeniem go do komputera? Bez problemu można wszystko wgrać/zgrać? Czy nie ma problemów z wgrywaniem gier? Przez co najlepiej je wgrywać? Można wgrać gry poprzez czytnik kart a potem je zainstalować?
Ja nie miałem żadnych. Zainstalowałem PC Suite`a i łaczyłem sie przez podczerwień.
Matthew pisze:4. Ile dni trzyma oryginalna bateria?
Mi trzymała 3-4 dni
Matthew pisze:11. Oceń głośność i dźwięki telefonu (samo działanie, mp3, itp.) 1-10.
Przyjemnie gra. I na słuchawkach i na głośniku. Raz nawet usunąłem słuchając muzy ;-)
Matthew pisze:13. Zawiesza się? Jak często?
Ani razu się nie zawiesił.
Matthew pisze:14. Szybko "chodzi" się po menu?
15. Czy klawiatura jest wygodna?
Menu bez problemu. Sms`y pisze się przyjemnie. W dodatku wyświetlacz sprawia dobre wrażenie i aż chce się na niego patrzeć.
Matthew pisze:16. W której wersji telefon bardziej Ci się podoba: w srebrnej czy czarnej?
Miałem czarny, ale srebrny też jest ładny.

...::: Made for loneliness :::...

#156289  autor: gucio08
 23 lut 2007, 22:00
Co do 17 to się pomyliłem. Sorry. Nie korzystam ze stopera, ale z tego co pamiętam, 6233 go ma.
Pozdrawiam

#156449  autor: Matthew
 24 lut 2007, 12:36
Dzięki Wam za odpowiedzi.

ad. do pyt. 2. Czy nie uważacie, że te rozmowy są nienormalne, skoro do kręcenia ich w N6233 służy ta tylna kamerka? Przecież jak się rozmawia to nie widzi się tej drugiej osoby na wyświetlaczu. Tylko ta osoba mnie widzi, ja jej nie? To jest jakieś głupie i to właśnie to uważam chyba za największą wadę tego telefonu.

ad. do pyt. 3. Po części odpowiedzieliście mi na to pytanie, jednak czy można wgrać gry poprzez czytnik kart pamięci i później je zainstalować na telefonie? Właściwie to myślę, że najlepszym rozwiązaniem do podłączenia telefonu z komputerem byłby właśnie czytnik kart pamięci. Na kartę można wszystko wrzucać i dzięki temu sposobowi mamy wszystko szybko na telefonie. Bo po co kupować kabel? Żeby wykorzystać te 7MB? :-D To prawie żadna pamięć wewnętrzna skoro jeszcze gdyby odliczyć soft Nokii... ;)

ad. do pyt. 10. Kurczę, to akurat dla mnie ważne. Jeśli ktoś tylko odpowie na to jedno pytanie w pełni, ma 'pomógł' bez żadnego ale. ;)

ad. do pyt. 17. To też dla mnie ważne? Nie powiem dlaczego. :smt005

I może jeszcze jedno pytanie: Czy ten telefon może mieć jakiegoś wirusa przez wgranie jakiejś aplikacji mimo, że nie ma Symbiana?

Bardzo proszę o odpowiedzi. :D

#156467  autor: gucio08
 24 lut 2007, 13:33
Matthew pisze:ad. do pyt. 2. Czy nie uważacie, że te rozmowy są nienormalne, skoro do kręcenia ich w N6233 służy ta tylna kamerka? Przecież jak się rozmawia to nie widzi się tej drugiej osoby na wyświetlaczu. Tylko ta osoba mnie widzi, ja jej nie? To jest jakieś głupie i to właśnie to uważam chyba za największą wadę tego telefonu.

No jest to trochę dziwne i głupie, ale jak coś to możesz sobie ustać przy lustrze i osoba z którą rozmawiasz będzie Cie widziała :)
Matthew pisze:ad. do pyt. 3. Po części odpowiedzieliście mi na to pytanie, jednak czy można wgrać gry poprzez czytnik kart pamięci i później je zainstalować na telefonie? Właściwie to myślę, że najlepszym rozwiązaniem do podłączenia telefonu z komputerem byłby właśnie czytnik kart pamięci. Na kartę można wszystko wrzucać i dzięki temu sposobowi mamy wszystko szybko na telefonie. Bo po co kupować kabel? Żeby wykorzystać te 7MB? :-D To prawie żadna pamięć wewnętrzna skoro jeszcze gdyby odliczyć soft Nokii... ;)

Co do gier to nie wiem czy da się je zainstalować z poziomu telefonu, ja zawsze robiłem to przez PC Suite. A co do kabla, to podłączając telefon kablem do komputera,używając N PC Suite, lub innego programu masz też dostęp do karty pamięci i możesz wszystko szybko kopiować na kartę. U mnie kabel był w zestawie, więc nie musiałem go kupować.
Matthew pisze:ad. do pyt. 10. Kurczę, to akurat dla mnie ważne. Jeśli ktoś tylko odpowie na to jedno pytanie w pełni, ma 'pomógł' bez żadnego ale. ;)
Jak już wcześniej pisałem można oglądać na pełnym ekranie i to w poziomie :). Wiem na pewno, że odtwarza 3gp, nie wiem jak z innymi formatami. Ale przecież możesz zainstalować sobie na PC konwerter i przerabiać np. avi na 3gp, sam tak robiłem.
Matthew pisze:ad. do pyt. 17. To też dla mnie ważne? Nie powiem dlaczego. :smt005
Na 99,99% ma stoper
Matthew pisze:I może jeszcze jedno pytanie: Czy ten telefon może mieć jakiegoś wirusa przez wgranie jakiejś aplikacji mimo, że nie ma Symbiana?
Nie może mieć wirusa, wirusa możesz mieć tylko na telefonach z systemem operacyjnym

Pozdrawiam.

#156762  autor: piwosz
 25 lut 2007, 00:38
W trakcie połączenia wideo obraz dociera do rozmówcy w czasie rzeczywistym. W telefonie odbiorcy
wyświetlany jest obraz wideo rejestrowany przez tylną kamerę telefonu. Telefon ten nie ma kamery przedniej.
skopiowalem to zdanie z instrukcji obslugi nokii 6233(czyli z tego widac ze do wideorozmow sie zbytnio nie nadaje :roll: )

ad3 ta nokia ma platforme s40 v3 co nie znaczy ze bedziesz mogl sobie instalowac giery z kary z poziomu telefonu :!: TYLKO PRZEZ PC SUIT (w noki zaden telefon tak nie moze oprocz symbianowych modeli) przez podczerwien, kabel do wyboru do koloru(z bt sa komplikacje,ale po stronie pc suit a nie telefonu)
aha, te 7 mega to juz cale Twoje :P ale na aplikacje bedziesz mial do dyspozycji jakies 2 i to bez wyboru gdzie :P

tematy bez problemu bedziesz mogl nagrywac inne(ale nie pierwsze z brzegu tylko dedykowane do tego modelu, ew.do tej platwormy)

ma stoper(symbianowce nie maja :x )

odtwarza filmy na pelnym ekranie w formacie 3gp(o innych formatach nic mi nie wiadomo,ale znam kilka przypadkow na innych nokiach ze mp4 poszlo ale tez nie wszystkie :roll: )

nie chciales zeby CI udzielono odpowiedzi na zasadzie zgaduj zgadula wiec odpowiedzialem na te na ktore znam odpowiedz na 99,999999%(głowy i tak nie dam) :wink:

:occasion5:

#158588  autor: nEMO
 02 mar 2007, 22:35
piwosz pisze:d3 ta nokia ma platforme s40 v3 co nie znaczy ze bedziesz mogl sobie instalowac giery z kary z poziomu telefonu TYLKO PRZEZ PC SUIT (w noki zaden telefon tak nie moze oprocz symbianowych modeli) przez podczerwien, kabel do wyboru do koloru(z bt sa komplikacje,ale po stronie pc suit a nie telefonu)
nie zgadzam sie... gry moga byc wgrane gdzie dusza zapragnie a i tak beda dzialac... mozna je normalnie wgrac na karte pamieci i z niej odpalac je z dowolnego katalogu...
ogolnie telefon godny polecenia, ma wszystko czego potrzeba :)

| (simlock All bb5 info na pw/gg) |

#158678  autor: esox
 03 mar 2007, 11:04
nEMO, POTWIERDZAM co napisałes :-)
piwosz pisze:ad3 ta nokia ma platforme s40 v3 co nie znaczy ze bedziesz mogl sobie instalowac giery z kary z poziomu telefonu TYLKO PRZEZ PC SUIT (w noki zaden telefon tak nie moze oprocz symbianowych modeli) przez podczerwien, kabel do wyboru do koloru(z bt sa komplikacje,ale po stronie pc suit a nie telefonu)
aha, te 7 mega to juz cale Twoje ale na aplikacje bedziesz mial do dyspozycji jakies 2 i to bez wyboru gdzie
we wszystkich Series 40 3rd edition nie trzeba instalowac aplikacji, wystarczy plik umiescic na karcie pamieci i gotowe nie ma zadnego ograniczenia miejsca na aplikacje ograniacza nas tylko dostepna pamiec w telefonie lub ilosc wolnego miejsca na karcie pamieci :roll:

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#158817  autor: Matthew
 03 mar 2007, 16:46
Jaki jest najnowszy obecnie soft w 6233?

#158830  autor: esox
 03 mar 2007, 17:05
najnowszy soft dla NOKIA 6233 to v4.91

#160396  autor: Matthew
 08 mar 2007, 17:32
Orientuje się ktoś z jakim softem Nokię 6233 oferuje Era?

#160511  autor: piwosz
 08 mar 2007, 22:46
esox pisze:nEMO, POTWIERDZAM co napisałes :-)
piwosz pisze:ad3 ta nokia ma platforme s40 v3 co nie znaczy ze bedziesz mogl sobie instalowac giery z kary z poziomu telefonu TYLKO PRZEZ PC SUIT (w noki zaden telefon tak nie moze oprocz symbianowych modeli) przez podczerwien, kabel do wyboru do koloru(z bt sa komplikacje,ale po stronie pc suit a nie telefonu)
aha, te 7 mega to juz cale Twoje ale na aplikacje bedziesz mial do dyspozycji jakies 2 i to bez wyboru gdzie
we wszystkich Series 40 3rd edition nie trzeba instalowac aplikacji, wystarczy plik umiescic na karcie pamieci i gotowe nie ma zadnego ograniczenia miejsca na aplikacje ograniacza nas tylko dostepna pamiec w telefonie lub ilosc wolnego miejsca na karcie pamieci :roll:
a więc mój błąd :?

:occasion5:

#160565  autor: nEMO
 09 mar 2007, 08:33
podobno jest juz v5.10 ... dzis jak znajde to wgram do niuni :-)

#160566  autor: esox
 09 mar 2007, 08:37
Wersja 5.10 jest do stepna tylo pod phoenix'a lub w servisie NOKIA. w NSU dalej only 4.91.

#161051  autor: nEMO
 10 mar 2007, 19:19
esox, hmm dziwne... bo ja mam :) tylko nie mam changeloga co zmienili :/