lozo111 pisze:jest to jeden z dwóch dzisiaj otwieranych telefonów z serii N .
Trzech. O ile dobrze liczę to N71, N75 i N76. Żaden nie był dostępny u polskich opów a N75 chyba nawet nie był do polski sprowadzany.
lozo111 pisze:ma symbiana starszej wersji( to co w n70 , 8.1 a)
Skąd wytrzasnąłeś takie info? Bo na oficjalnej stronie nokii jak byk stoi:
Operating System: Symbian OS v9.1
kowcio pisze:dżojstik, co nie jest zaletą dla wszystkich, a dla niektórych nawet wadą
Warto zauważyć że swego czasu któryś operator (chyba orange) wycofał go na trochę ze sprzedaży bo telefony były masowo zwracane z powodu wypadających (tak po prostu :p) joysticków
która ma tak zmodyfikowane oprogramowanie , aby lepiej sterowało się muzyką.
Imo to akurat skopali, bo zamiast przycisku gdzie można sobie było 4 własne skróty to w ME dali skrót do odtwarzacza.
kowcio pisze:Yyyy... Po co komu HSDPA w telefonie, jak go nie zamierza wykorzystywać jako modemu do komputera? Właśnie to nie wada

3G do "oglądania" Internetu za pomocą telefonu komórkowego w zupełności wystarcza

Ale zwykłe 3G ssie o tyle że nie oferuje jakiś oszałamiająco dużych transferów w stosunku do EDGE a żre baterię dużo szybciej. Poza tym HSDPA to naprawdę dobry bajer. Chociaż jeżeli ktoś korzysta z opery mini to nawet edge to za dużo, tu ograniczeniem są serwery opery które dość często są mocno zapchane.
zależy jak kto używa dżoja, silno czy delikatnie. prędzej czy późnie j i tak się zepsuje.lub zużyje
Może cię to zdziwi ale każda mechaniczna część się prędzej czy później zużyje.
lozo111 pisze:aha. no ten telefon zabłysnął swoją optyką carl zeiss tessar
Bardziej to zabłysnął tym znaczkiem na obudowie niż samą optyką :p
lozo111 pisze:-pierwszy n70 n71 n90 n91- stary symbian, brak hsdpa, prymitywne
Z tych tutaj wymienionych to N71 i N91 mają już S60v3. Problem jest tylko taki że N91 jako JEDYNY telefon S60v3 ma ekran 176x208 (i jako jeden z dwóch mniejszą niż QVGA - jest jeszcze 5500sport ze swoimi 208x208) i praktycznie nie ma niego aplikacji. A prymitywne? N71 to jest praktycznie to samo co N73, różni się w zasadzie tylko obudową, aparatem i obsługą gsm 850MHz. - Polecam lekturę forum.nokia.com/devices zanim zaczniesz się wypowiadać na temat tych telefonów.
lozo111 pisze:niewątpliwie ta seria przypada mi do gustu i uważam ją za wyjątkową.( nie wiem jak wy)
podzielcie się swoimi opiniami dotyczącymi ogólnie nokii z serii ''N''.
Też uważam ją za wyjątkową. Nie ma drugiej rodziny tak tandetnie wykonanych telefonów.
lozo111 pisze:dobrą stroną jest to że te telefony szybko tracą na wartości
To zależy jak na to patrzeć. Jeżeli to ty jesteś osobą kupującą telefon w sklepie a nie na allegro to niefajnie :p. Np. taka seria E dużo lepiej trzyma wartość.
lozo111 pisze:o nokii dużo mówi się że materiały są słabej jakości.
Będę to powatarzał do znudzenia. Byle low-endowa 2630 pobiję wykonaniem serię N na głowę. Jedyny telefon serii N jakim się bawiłem i nie sprawiał wrażenia tandetnej atrapy to N79, aczkowiek nie wiem jak wygląda po dłuższym użytkowaniu. Ale np. taka seria E pokazuje że nokia jednak potrafi zrobić bogaty w funkcje i porządnie wykonany telefon.