• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#438375  autor: sosen
 30 paź 2010, 12:34
i ewentualnie wspomaganie w przypadku agps ale reszta w nawigacji to tylko i wyłącznie satelity

#438376  autor: Jaca
 30 paź 2010, 12:36
Kaczy pisze:Jaca, no bez przesady. :| Połączenie internetowe jest potrzebne tylko do ściągania map. Pozycja jest ustalana przy pomocy nadajnika GPS.
Racja rozpędziłem się.

#438665  autor: BigDill
 31 paź 2010, 19:58
Telefon jak dla mnie bajka,pisze sie eski na nim bardzo milo,a wracajac do aparatu to jak chce sie robic zdjecia to warto kupic aparat cyfrowy czy lustrzanke by robic super zdjecia. Telefon ma przyzwoite kolory i jak dla mnie jest godny polecenia. Ale zalezy co ty wymagasz od telefonu.

BigDilll

#439616  autor: kowcio
 05 lis 2010, 19:26
Od wczoraj mam Nokię C3. Będę miał ją przez jakieś półtora tygodnia na pewno. Także proszę zadawać pytania.

Osobiście Nokia mnie zdziwiła, że potrafią zrobić nowy porządny telefon, który można kupić za 350 zł, z WiFi i Qwerty i odtwarzaczem MP3 o świetnej jakości. Najbardziej zdziwiła mnie jakość wykonania, która jest bardzo dobra- wszystko idealnie przylega, nic się nie rusza, nie trzeszczy, jak nie u Nokii. Użyto świetnego plastiku, oraz metalowa tylna klapka (aluminium). Wszystko idealnie spasowane.
Posiadam złoto-białą i jest bardzo ładna, elegancka (mimo, że lubię czarne telefony), wygląda jak porządny biznesowy telefon.

Zdziwiło mnie oprogramowanie- zwykłe S40, ale naprawdę rozbudowane i można sobie wszystko spersonalizować pod siebie- głównie mam na mysli główny pulpit, a telefon działa bardzo, bardzo szybko i stabilnie.

Jakośc rozmów... Nie wiem co Wy chcecie. Ja bardzo wymagam i jakośc dla mnie 9/10 lub nawet więcej. Tylko troszkę słabo słychać, tylko do tego mogę się przyczepic- ale tragedii nie ma (jakby tak 2x głośniej było słychać to byłoby lepiej niż w LG).
Lepon pisze:Szczególnie, że nie jest to "prosty" i mały model, który można kupić za 200-300zł.
A jaki jest? Przecież to jest telefon z najniższej półki tego typu. Chcesz coś z wyższej to E63 masz, E5, E71 i E72- w takiej kolejności.

Może mało ją przetestowałem, ale SMSy pisze się bdb- chociaż mnie ciężko jest się przestawić na taka klawiaturę po "zwykłych" komórkach i teraz bardzo wolno odpisuję, ale coraz lepiej mi to idzie..

Na pewno bedzie miała świetną baterię. ponad 1300 mAh przy takim telefonie- bez OS, wygaszaczy, 3G długo wytrzyma. Ja dzisiaj dość intensywnie użytkowałem telefon i mam 4/4 kreski.

Podoba mi się również czcionka w menu. Komunikaty mają dużą czcionkę, ekran jest czytelny i dość duży.

Ale wykonanie tej Nokii powaliło mnie, patrząc ze to jest low-end :roll: lepiej niż niektóre Samsungi.

Ma również bdb odbiornik radiowy- nie szumi, muzyka na słuchawkach gra b.głośno i dźwięk jest zbasowany, a nie taki płytki, jak to w większości komórek bywało.

Jak na razie kiepsko mi te wifi działa, ale tym później się zajmę

Ma ktoś jakies pytania? Chętnie odpowiem.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2010, 09:51 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#439672  autor: orson_dzi
 05 lis 2010, 22:48
Ok, a teraz mi coś wytłumacz, bo nie ogarniam...

Temat jest o C3, piszesz niby o C5 i piszesz o qwerty. To jak to w końcu jest?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#439681  autor: babeo
 05 lis 2010, 23:17
Temat jest o C3, piszesz niby o C5 i piszesz o qwerty. To jak to w końcu jest?
ło jejku, kowcio kupił dziś C5 a dostał C3 i mu się zwyczajnie pomyliło. Wiadomo, że qwerty to C3.

#439710  autor: kowcio
 06 lis 2010, 09:51
Dokładnie. Za dużo tych nazw jest i zamiast c3 napisałem c5.

Aktualnie posiadam na stanie c3 i c5. Tutaj pisalem o c3, a w innym temacie o c5.

#439896  autor: orson_dzi
 07 lis 2010, 11:40
A soft masz czysty, czy brandowany?
Bo zastanawia mnie, czy to wina Orange, że brakuje w niej tak luksusowych opcji jak... regulacja podświetlenia ;) .

#439898  autor: kowcio
 07 lis 2010, 11:49
Czysty, bo ja dostję telefony od Nokia Poland, zaktualizowałem ją do v4,60

U mnie też podświetlenia nie można regulować. W ogole jakaś Nokia na S40 taką opcję posiada?
Fakt, trochę ekran za mocno świeci, ale ja już się przyzwyczaiłem. Ciężko było, bo w E51 czy innych telefonach miałem minimalne podświetlenie (tak, aby było widać, bo po co ma mi świecić jak nie wiem co, to nie lapt).

Ale telefon uważam za BARDZO udany. Jak nie Nokia.

Jutro pójdę przetestować wifi z innym routerem i jak nie bedzie działać, to napiszę i może dostanę nową C3. Coś czuję, że mam skopany moduł wifi.

#439959  autor: BigDill
 07 lis 2010, 17:45
no u mnie wifi tez cos nie tak za bardzo dziala a nie wiem dlaczego.

BigDilll

#439964  autor: Ja-ros
 07 lis 2010, 17:59
Moja mama ma też Nokię z s40, jeden z nowszych modeli, też nie ma regulacji podświetlenia, a w instrukcji są rady jak oszczędzać energię i oczywiście złota rada: zmniejszyć jasność ekranu :)

Siemens sl45i -> Siemiens mc60 -> SE k500i -> Motorola v235 -> Nokia 6610i -> SE k800i -> Nokia e51

#439997  autor: orson_dzi
 07 lis 2010, 20:49
Ja-ros pisze:złota rada: zmniejszyć jasność ekranu :)
No i to samo jest w instrukcji C3.

#440697  autor: kowcio
 11 lis 2010, 17:51
Nie da rady zmniejszyć, przekopałem całe menu, bo jutro zabieram się za pracę, musze ja szybko skończyć, bo następne czekają.
Wifi działa, winny był mój router. Dziala jak należy. Telefon nadal idealnie się sprawuje i nie mam do niego zastrzeżeń, a wady, które wypatrzyłem to głównie spowodowane są tym, ze jest to po prostu telefon z najniższej półki, któremu brakuje np.łączności 3G. Jednakże rekompensuje to bateria, ktora trzyma tak dlugo, ze przy intensywnym użytkowaniu idzie zgubić ładowarkę.

Polecam, jeśli ktoś chce telefon z pełną Qwerty, dobrym odtwarzaczem, baterią, wykonaniem. Na pewno taki użytkownik się niczym nie rozczaruje. Jednak np. aparat jest fatalny.

#441331  autor: plustik
 15 lis 2010, 23:35
kowcio pisze: U mnie też podświetlenia nie można regulować. W ogole jakaś Nokia na S40 taką opcję posiada?
Fakt, trochę ekran za mocno świeci, ale ja już się przyzwyczaiłem. Ciężko było, bo w E51 czy innych telefonach miałem minimalne podświetlenie (tak, aby było widać, bo po co ma mi świecić jak nie wiem co, to nie lapt).
Podobno można w S40 zminić janość wyświetlacza. Dotyczy 6303c.
Przeczytałem o tym w tutaj:
tagal pisze:
Porównując parametry wersja z 'i' ma lepszą baterię
Baterie są te same. Jak w N6303c ustawisz jasność ekranu na "Economy", to czas czuwania będzie podobny do tego z N6303i. Wystarczy obie Nokie położyć obok siebie i widać różnicę w jasności ekranu - szczególnie na jasnych motywach.
PS. W N6303i jest zmodyfikowana wersja S40.
Żeby nie było dalszych pytań: jasność można zmienić poprzez "Display Test" w programie "Phoenix" - jest pięć możliwości.
w tym temacie: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... 4&start=15

BTW. Może przy którymś nowszym oprogramowaniu i uaktualnieniu będzie można zmienić jasność ekranu... :roll:

#441365  autor: babeo
 16 lis 2010, 09:48
plustik pisze:Podobno można w S40 zminić janość wyświetlacza
6303c ma czujnik światła, więc nie widzę sensu w takie kombinowania z podświetleniem, a w c3 jest on też?

#441466  autor: kowcio
 16 lis 2010, 18:30
Tylko co to za regulacja, jak mam grzebać w sofcie.
I to tym bardziej, że telefon nie jest mój. Później się coś z nim stanie i będę odpowiadał za niego

C3 nie posiada czujnika oświetlenia. Niestety. Kiedyś byłem anty temu po Motoroli V235 (tam klawiatura sie wyłączała w dzień i to mnie irytowało), ale teraz jakoś w E51 mnie się to bardzo spodobało

#441480  autor: plustik
 16 lis 2010, 19:32
kowcio pisze:C3 nie posiada czujnika oświetlenia.
No własnie, zabrakło bo to low-end. Ale już w E72 jest tryb oszczedzający baterię... z kolei to już wyższa półka...

#441699  autor: kowcio
 17 lis 2010, 17:56
Tylko tryb oszczędzania energii (ten, który można włączyć przez włącznik- power lub automatycznie włącza się przy rozładowanej baterii) powoduje, że z telefonu bardzo ciężko się korzysta.

Ale ogólnie telefon jest ok. Dzisiaj już go oddałem, także mogę jeszcze coś napisac z pamieci.

#441925  autor: Knight_Rider
 18 lis 2010, 17:41
Podoba mi sie nawet ten telefon i mam pytanie jak jest z zasiegiem bardzo dobrze jak w wiekszosci noki czy sa jakies problemy? Bo juz wytrzymac nie moge z moim LG. Zasieg mam kiepski w domu to fakt ale nokia mamy radzi sobie dobrze a LG szaleje nie mowiac juz o tym ze mi wyrazy znikaja jak pisze na qwerty :-/ a aktualizacja nic nie poprawia. I jak jest w koncu z tym wifi i youtube bo z tego co wyczytalem to na sofcie orange sa tylko problemy.

#442089  autor: kowcio
 19 lis 2010, 17:34
Bardzo dobrze. Jestem pod wrażeniem w porównaniu do E52 czy c5.

Jak z yt nie wiem, ale wifi działało- bardzo mało korzystałem, tylko sprawdziłem czy działa. Wp.pl otwierała się bez problemów. Takze chyba jest ok.

Także zasięg na pewno jest bardzo dobry, a przynajmniej z tego co zauważyłem.