Panowie!
To nie do końca jest tak!
Z jednym na miliard procent się zgodzę - kupować trzeba z głową!
Natomiast co do innych aspektów, to muszę powiedzieć, że jak kupujemy na Allegro, tudzież przez inne serwisy tego typu, to jesteśmy nastawieni na niższą cenę - siłą rzeczy. Niższa cena może być spowodowana przeróżnymi czynnikami i nie koniecznie muszą to być złe rzeczy. Może np. się trafić ktoś, kto popsuł ładowrkę i nie chce mu się kupować nowej, więc zestaw sprzedaje bez czegoś ALE OTWARCIE O TYM MÓWI. Może być tak, że komuś zależy na czasie i MUSI przedmiot sprzedać - wtedy daje cenę "dumpingową", a wszystko jest OK. Tak na prawdę, to chodzi o rzetelność sprzedawcy. Jeżeli towar jest z innego miasta, to "nie ma bata" żeby sprawdzić go przed używaniem. Zdjęcia, opisy i zapewnienia sprzedawcy niczego nie rozwiążą. Liczy się odpowiedzialność i zaufanie, rzetelność i profesjonalizm, a co za tym idzie - liczby POZYTYWNYCH komentarzy. W moim przypadku i to zawiodło. OSZUST GKing z Allegro (sprawa opisana znacznie wyżej) chciał mnie naciągnąć na podróbkę NOKII. Tak gadał i ściemniał, że póki nie miałem towaru w rękach, nie wiedziałem że to podróbka (powiedzmy że nie byłem pewien...). Zdjęcia przedstawiały co innego (jak się później okazało - podróbkę), sprzedawał co innego (oryginał) i zapewniał co do swoich dobrych intencji i oryginalności zestawu. Finałem są negatywy po obu stronach i moje zgłoszenie sprawy na policję, oraz do adminów Allegro. Zaufałem człowieczkowi, który zrobił już ponad 1000 aukcji z POZYTYWAMI. Ja miałem pecha. 3 innych użytkowników też, ale nie wiem o ich "wojnach". Ja wiem tylko jedno - prawo zabrania OSZUKIWAĆ i NACIĄGAĆ, a Allegro nawet zabrania wstawiania podróbek (prawdopodobnie żeby jak najmniej luk pozostawiać w stosowaniu prawa).
Tak więc ja mam zajęcie

facet będzie miał ciepełko, a zakup dalej niezrealizowany i opinia o serwisie i bezpieczeństwie na nim - nadwyrężona...
Pzdr.