• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
  • Strona 9 z 16
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

#646312  autor: rahim
 11 lip 2013, 16:18
Zauważyłem też, że w podglądzie zdjęć nie można obrócić zdjęcia. Ciekawe dlaczego, w X2-02 się dało.

#646320  autor: kowcio
 11 lip 2013, 16:42
W poglądzie zdjęcie masz juz automatycznie odwrócone włącznie z całą rotacją ekranu.
Aktualizacja poprawiła czas pracy na baterii. Dzisiaj mija 3cia doba i mam 2/4, a używam teleofnu tak jak wcześniej. Niestety dzisiaj w nocy muszę ją naładować do pełna, bo wyjeżdżam na weekend. Jednak taka bateria już mi pasuje i nie marudziłbym na nią ;)

#646340  autor: DanielR
 11 lip 2013, 17:57
A czy po aktualizacji coś się poprawiło w kwestii prezentacji SMS-ów? Czy dalej zmuszają jedynie do "chmurek"?

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#646347  autor: rahim
 11 lip 2013, 18:21
kowcio pisze:W poglądzie zdjęcie masz juz automatycznie odwrócone włącznie z całą rotacją ekranu.
No właśnie chyba nie do końca... Nie ma trybu pełnoekranowego.
DanielR pisze:A czy po aktualizacji coś się poprawiło w kwestii prezentacji SMS-ów? Czy dalej zmuszają jedynie do "chmurek"?
Nie rozumiem. Przecież Skrzynka odbiorcza jest cały czas, nie ma tylko Rozmów (chmurek).

#646352  autor: kowcio
 11 lip 2013, 18:45
rahim pisze:kowcio napisał/a:
W poglądzie zdjęcie masz juz automatycznie odwrócone włącznie z całą rotacją ekranu.

No właśnie chyba nie do końca... Nie ma trybu pełnoekranowego.
U mnie jest.
rahim pisze: DanielR napisał/a:
A czy po aktualizacji coś się poprawiło w kwestii prezentacji SMS-ów? Czy dalej zmuszają jedynie do "chmurek"?

Nie rozumiem. Przecież Skrzynka odbiorcza jest cały czas, nie ma tylko Rozmów (chmurek).
U mnie są...

#646353  autor: DanielR
 11 lip 2013, 18:46
rahim pisze: Nie rozumiem. Przecież Skrzynka odbiorcza jest cały czas, nie ma tylko Rozmów (chmurek).
Chodzi o możliwość zmiany trybu wyświetlania wiadomości z widoku rozmowy [w chmurkach], na standardową skrzynkę odbiorczą. Zdaje się, że takiej opcji nie było w oryginalnym sofcie.

I druga sprawa. Czy można wreszcie tworzyć wiadomości łączone dłuższe niż 6 SMS-ów, bez obawy o automatyczną zamianę takiej wiadomości na MMS?

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#646357  autor: kowcio
 11 lip 2013, 18:52
DanielR pisze: rahim napisał/a:

Chodzi o możliwość zmiany trybu wyświetlania wiadomości z widoku rozmowy [w chmurkach], na standardową skrzynkę odbiorczą. Zdaje się, że takiej opcji nie było w oryginalnym sofcie.
No i tutaj niestety też nie ma tego, albo ja nie umiem znaleźć. Wkurza mnie najbardziej to, że niektóre wiadomości (nie wszystkie) o krótkiej treści, typu: Tak, Ok, Może być etc. czasami się nie odznaczają jako przeczytane i nawet po odpisaniu w formie dialogu telefon ciągle wyświetla kopertę na pulpicie. Trzeba ręcznie otwierać wiadomości w skrzynce odbiorczej. Tak było od zawsze w tych Nokiach i nie wiem kiedy raczą to naprawić. Może do nich napiszę w tej sprawie, bo może nie testują tak intensywnie swoich produktów i sami nie wiedzą.
DanielR pisze:I druga sprawa. Czy można wreszcie tworzyć wiadomości łączone dłuższe niż 6 SMS-ów, bez obawy o automatyczną zamianę takiej wiadomości na MMS?
To sprawdzę w najbliższych dniach ;) Ja to rozwiązałem w taki sposób, że włączyłem uproszczoną obsługę znaków i teraz mam 6x 160 znaków, a nie tak jak wcześniej po 70. Wtedy się niewiele mieściło.

#646369  autor: korkodyl
 11 lip 2013, 19:33
Trochę poza tematem. Wiecie może Szanowni Forumowicze czy się da wyłączyć na amen (i jak?) te smsy w chmurkach w X2-02.

#646382  autor: kowcio
 11 lip 2013, 20:21
Wejdź w menu, wiadomości, naciśnij klawisz Opcje i tam powinna byc opcja przełączenia na normalny widok (czyli na widok skrzynki odbiorczej). Jeśli nie ma, to zobacz też jakie są opcje w widoku rozmowy oraz w widoku skrzynki odbiorczej. Gdzieś to chyba było w tej Nokii.

#646428  autor: korkodyl
 11 lip 2013, 23:05
Niestety w żadnych opcjach nie ma zmiany widoku. Dlatego pytałem, bo może ktoś z Was zna jakąś sztuczkę na to. No trudno, dzięki za dobre chęci. :-)

#646466  autor: kowcio
 12 lip 2013, 07:03
No to pewnie Nokia odeszła od tej opcji i przymusiła nas do polubienia tego widoku niedoskonałych chmurek. Liczę że naprawią ww. błędy ;) najważniejsze, że bateria już jest naprawiona w 301.

#647038  autor: marcin-mw
 14 lip 2013, 16:28
8 lipca aktualizacja, noc z 8 na 9 lipca ładowanie baterii i dziś dopiero zniknęła pierwsza kreska... Zdecydowanie poprawiona żywotność baterii w aktualizacji. :-)

Rok 2002 - Motorola L7389 -> Nokia 3510i -> Samsung C100 -> Samsung X600 -> Sagem myX5-2 -> Sagem myX6-2 -> Sagem my850C -> Nokia N70 -> Nokia N82 -> Samsung Galaxy S (I9000) -> Samsung Galaxy S III (I9300) -> Samsung Galaxy S4 (I9505) - rok 2013 :)

#647041  autor: Pietro_EU
 14 lip 2013, 16:37
marcin-mw pisze:8 lipca aktualizacja, noc z 8 na 9 lipca ładowanie baterii i dziś dopiero zniknęła pierwsza kreska... Zdecydowanie poprawiona żywotność baterii w aktualizacji.
Ludziska piszcie wiecej szczegółów jesli wypowiadacie sie na temat baterii bo inaczej cieżko sie domyślić. Tj.
- w jakim trybie pracował tel 2G czy 3G
- czy był wyłączany na noc
- jaki zasięg miał przez wiekszą ilosc czasu
- ile rozmow (min/h)
- ile sms/mms wyslanych
- czy były połączenia z Internetem

#647045  autor: kowcio
 14 lip 2013, 16:58
Ja mam 2/4 kreski. Ładowałem całą noc w z czwartku na piątek. O godzinie 4:30 odłączyłem od ładowania. W tym czasie godzina rozmów, SMS dziennie około 50 sztuk w te + odebrane, zasięg 3G, dodatkowo zrobiłem ponad 200 km pociągiem, gdzie zasięg Play był słaby i telefon "szalał" po nadajnikach co na pewno mocno wyżarło mu energii. Nie korzystam z Internetu, bajerów MP3, zrobiłem około 5 zdjęć. Telefon całą dobę włączony.
Tak więc bateria w moim odczuciu jest już dobra. Ostatnio jak byłem w domu (wiec zasięg był dobry) to wytrzymał mi 4 dni przy większej ilości rozmów. Czyli sadzę, że 3 dni da radę, a jak ktoś mało używa 5-7. Czyli norma dla takich telefonów.

#647050  autor: Pietro_EU
 14 lip 2013, 17:01
Dzieki Kowcio za rzeczową odpowiedz i opisanie sprawy!

#647054  autor: marcin-mw
 14 lip 2013, 17:26
Pietro_EU pisze:
marcin-mw pisze:8 lipca aktualizacja, noc z 8 na 9 lipca ładowanie baterii i dziś dopiero zniknęła pierwsza kreska... Zdecydowanie poprawiona żywotność baterii w aktualizacji.
Ludziska piszcie wiecej szczegółów jesli wypowiadacie sie na temat baterii bo inaczej cieżko sie domyślić. Tj.
- w jakim trybie pracował tel 2G czy 3G
- czy był wyłączany na noc
- jaki zasięg miał przez wiekszą ilosc czasu
- ile rozmow (min/h)
- ile sms/mms wyslanych
- czy były połączenia z Internetem
Rzeczywiście, mój błąd...
Telefon wykorzystywany: 2-4 SMSów dziennie; 1-2 rozmów/dziennie po kilka minut; nie wyłączany na noc; raz czy dwa zalogowanie do FB, żeby sprawdzić jak to wygląda :) ; pracuje w 3G i raz byłem w trasie przez ok 10-12h, więc non-stop skakał po nadajnikach...
Mam nadzieję, że to już wszystko :D

Rok 2002 - Motorola L7389 -> Nokia 3510i -> Samsung C100 -> Samsung X600 -> Sagem myX5-2 -> Sagem myX6-2 -> Sagem my850C -> Nokia N70 -> Nokia N82 -> Samsung Galaxy S (I9000) -> Samsung Galaxy S III (I9300) -> Samsung Galaxy S4 (I9505) - rok 2013 :)

#647056  autor: loveplay
 14 lip 2013, 17:36
Telefon teraz ma długi czas czuwania, po aktualizacji softu V 02.51

Dziś będę ładował, a już minęło 7 dni od ładowania.

Zasięg only 2G 2-3 kreski, kilka minut rozmów dziennie, trochę słuchania muzyki.

Nie wyłączany na noc.

Póki co nie ma konkurencji, najlepszy z klasycznych. :wink:

#647075  autor: Pietro_EU
 14 lip 2013, 18:32
marcin-mw pisze:Mam nadzieję, że to już wszystko
Dziękuję :)

#647612  autor: kowcio
 16 lip 2013, 15:05
Kupiłem swoją 301, jest z Plusa i aktualizacji jak nie było, tak nie ma.
Gdyby Wam pojawiały się jakieś nowszy softy niż v02.51, to piszcie, co się zmienia i w ogóle.
Nie wiem co mam zrobić, bo nie chcę grzebać, gdyż telefon może kiedyś będę oddawał do serwisu - piszę dużo SMSów, więc może coś siądzie. Czy jak dam do serwisu Nokii to wgrają mi czysty soft? :/ nie wiem jak to u nich wygląda. Mi tam ten brand potrzebny jak psu kij.

Względem testowej 301 widzę, że klawiatura lepiej działa - jakby była nowsza, głośność rozmów jest ciutkę wyższa. Mam obie Nokie teraz w domu, więc na pewno nie mam takiego wrażenia. Reszta wygląda tak samo. Testówka wyprodukowana w maju, a moja w czerwcu. Made in china obie.

#647623  autor: Pietro_EU
 16 lip 2013, 15:36
kowcio, kupiłeś na allegro czy ze sklepu z brandem Plusa była? :shock:
Co do różnic w głośności... dziwne czyżby mieli jakieś uchybienia na etapie kontroli jakości?
Może nowszy soft ją podgłośnił (ten egzemplarz testowy)?
  • Strona 9 z 16
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9