Michas pisze:Najuciążliwszą wadą telefonu jest dla mnie kodowanie smsów. Po włączeniu polskiego słownika T9 komórka wysyła je z polskimi znakami włączając kodowanie utf-8, co drastycznie ogranicza ilość znaków w pojedynczej wiadomości i niestety nie da się tego zmienić.
Jesteś pewien? A może spróbuj tak:WIADOMOŚCI - WIĘCEJ - UST.WIADOMOŚCI - WIADOMOŚCI SMS - OBSŁUGA ZNAKÓW - UPROSZCZONA. PO takich ustawieniach t9 będzie pisał z polskimi znakami, ale jak zobaczysz w wysłanych wiadomościach, to sms-y będą wychodzić bez znaków polskich, a przy samej edycji nie będzie ograniczeń co do ilości znaków i co za tym idzie dodatkowych opłat u operatora, że np z jednego sms-a zrobiły Ci się trzy. Spróbuj.
Jedynym rozwiązaniem jest samodzielne pilnowanie, aby nie wstawić do wiadomości polskiego znaku.
Jeśli ktoś szybko pisze sms-y, nie patrząc nawet na klawiaturę i jeszcze do tego miałby pilnować czy t9 zrobił mu polski znak czy też nie, to myślę, że taki ktoś byłby bardzo rozczarowany i nie miał radości z użytkowania takiego telefonu co w efekcie skończyło by się pozbyciem danego modelu.
A co do Nokii 6303i...
Żona posiada od jakiegoś już czasu więc nieraz zdarzało mi się zabawiać tą komóreczką..
Telefon uważam ogólnie ok jak za proponowaną przez producenta cenę, jednak mnie przeszkadza na pewno pierwszy rząd klawiszy ustawiony pod kątem. I co z tego, że klawisze niby są wypukłe skoro i tak zdecydowanie lepiej pisało mi się sms-y na starej Nokii 6230i. A tutaj klawisze może i wygodnie się wciskają, ale uważam, że powinny być większe, bo spokojnie było na to miejsca by troszkę je poszerzyć. Poza tym sprzęcik naprawdę ok i sam się zastanawiałem kiedyś nad jego zakupem.
Pozdrawiam