• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#246431  autor: Mordziasty
 18 sty 2008, 15:43
Rozumiem, że już sie sformatować karty pamięci w telefonie nie da bo sie z nią nokia nie odzywa. Pierwsze co bym zrobił to sprawdził kartę w czytniku kart pamieci. Jesli sie odezwie to ją sformatuj w komputerze w FAT 16. Jesli karta sprawi klopot w czytniku to zapewne karta padła z jakiejś przyczyny.

Mordziasty

#246452  autor: user_delete3
 18 sty 2008, 18:56
nokia 6230i obsluguje karty do 512 mb , wiec 2gb moga "oglupiac" fona

#246523  autor: `garincha
 19 sty 2008, 01:56
11chris11 pisze:nokia 6230i obsluguje karty do 512 mb , wiec 2gb moga "oglupiac" fona
Nie powiem jaka to prawda na g... Widziałem 2gb w tej nokii.
A problemy z kartą... no cóż , ta A-data to no name, a ich kupowanie jest po prostu bezsensowne.

#246536  autor: user_delete3
 19 sty 2008, 10:23
moze i tak, ale przeciez nie wszystkie telefony sa takie same, na jednym 2 gb dziala, na drugim juz nie...

#246718  autor: `garincha
 20 sty 2008, 15:07
6230/6230i obsługują 2gb i tłumaczenie że nie obsługują bo każdy telefon jest inny jest nielogiczne tak samo jak oszczędzanie na kartach pamięci. Mój kolega kupił 2gb miniSD no name(do 6280) i po czasie przestała działać...teraz ma kingston i działa, więc może nie każda karta jest taka sama?!

#246731  autor: user_delete3
 20 sty 2008, 17:32
tak, ale jesli telefon sie zepsuje, a na pytanie obslugi jakiej karty uzywales odpowiesz ze 2gb to serwis ma prawo nie udzielic pomocy. a nawet mozna gwarancje stracic

#246950  autor: Marens
 22 sty 2008, 07:38
`garincha pisze:teraz ma kingston i działa, więc może nie każda karta jest taka sama?!
Na kartach pamięci nie warto oszczędzać. Sam mam kilka kart Kingstona, jestem zadowolony.

#246969  autor: `garincha
 22 sty 2008, 10:06
11chris11 pisze:tak, ale jesli telefon sie zepsuje, a na pytanie obslugi jakiej karty uzywales odpowiesz ze 2gb to serwis ma prawo nie udzielic pomocy. a nawet mozna gwarancje stracic
A w jaki sposób niby? Karty napięcie mają takie same... co innego może je zepsuć?
Na kartach pamięci nie warto oszczędzać. Sam mam kilka kart Kingstona, jestem zadowolony.
Wiadomo :)

#247024  autor: user_delete3
 22 sty 2008, 17:14
`garincha pisze:11chris11 napisał/a:
tak, ale jesli telefon sie zepsuje, a na pytanie obslugi jakiej karty uzywales odpowiesz ze 2gb to serwis ma prawo nie udzielic pomocy. a nawet mozna gwarancje stracic

A w jaki sposób niby? Karty napięcie mają takie same... co innego może je zepsuć?
czytaj ze zrozumieniem - MAX. 512 wiec nie dyskutuj, zasady sa po to zeby ich przestrzegac

#247083  autor: rangiz
 22 sty 2008, 22:20
Ja mam teraz oryginalną kartę Nokii 1gb(Dual voltage) z adapterem na mmc i jestem zadowolony, dobrze, że nie wziąłem 2gb bo wtedy telefon strasznie zmula, przy ok 160 mp3kach wgranych obecnie, odtwarzacz mi odpala ok. minutę, ale tylko jak włączę i wyłączę telefon, także da się to znieść ;)

#247183  autor: user_delete3
 23 sty 2008, 17:26
ja mam 512 i mam na niej ok 40 mp3 i dopiero połowę mam zajete

#247422  autor: `garincha
 24 sty 2008, 22:12
11chris11 pisze:wiec nie dyskutuj
Forum jest od tego by dyskutować.Nie zabronisz mi.

Btw, jak producent sprawdzi że miałeś kartę większą niż 512?Nie sprawdzi chyba że mu powiesz.
Zgadzam się że karty większe mogą ogłupić(tu rozumiem zamulać) fona, ale nie zepsuć.

#247613  autor: user_delete3
 25 sty 2008, 20:54
to po co kupowac cos co zwalnia tempo pracy??

#247763  autor: rangiz
 26 sty 2008, 18:05
Zmulenie nie jest znaczące, jedynie odtwarzacz po wyłączeniu telefonu ładuje się długo. Ale jak częsco wyłączasz telefon? Raz na miesiąc? No właśnie.

#248115  autor: bazin
 28 sty 2008, 13:04
Mordziasty pisze:Rozumiem, że już sie sformatować karty pamięci w telefonie nie da bo sie z nią nokia nie odzywa. Pierwsze co bym zrobił to sprawdził kartę w czytniku kart pamieci. Jesli sie odezwie to ją sformatuj w komputerze w FAT 16. Jesli karta sprawi klopot w czytniku to zapewne karta padła z jakiejś przyczyny.
Udało sie sformatować kartę w czytniku ale bylo tylko FAT i FAT 32.zrobilem oba. telefon działa razem z kartą , muza gra bez zarzutu, troche długo ładuje odtwarzacz ale to wiadomo. nie mozna jedynie połaczyć sie z telefonem za pomoca kabla. podczas próby wejścia na mmc przez kompa pojawia sie komunikat ze karta jest niesformatowana. podczas próby formatowania przez kabel dzieje sie to samo co w moim wcześniejszym poscie czyli nie da sie skończyć formatowania , a nastepnie tel. sie wyłacza po każdej próbie załaczenia.co radzicie??10X :-)

#248137  autor: Mordziasty
 28 sty 2008, 14:12
A czy próbowałeś sformatować kartę w telefonie?
Sformatuj najpierw przez kabel aby fon działał z kartą a potem sformatuj po odłączeniu kabla funkcją telefonu "sformatuj kartę". No i zobaczymy co powie na to komp po podłączeniu kablem CA-53.
Czy używasz także Nokia PC Suite do komunikacji z 6230i?
Czy karta - ta druga 32 MB z kablem jest rozpoznawalna normalnie przez komp?
Wg mnie jednak karta A-data moze nie być w 100% sprawna i nadająca sie do telefonu. W miarę możliwości dobrze by sprawdzić w telefonie inną kartę pamięci - dowolnej pojemności. A kabel CA-53 jeśli nie jest oryginalny też potrafi sprawić problemy.

Mordziasty

#248211  autor: bazin
 28 sty 2008, 22:01
Karta 32 MB działa przez kabel. formatowac przez kabel w połączenu z telefonem nie można bo wyskakuje komunikat ze nie da sie sformatować , po czym telefon wyłącza sie i nie da sie go używać z kartą(2gb) aż do momentu sformatowania w czytniku.używam PC Suite ale on nie wykrywa telefonu z kartą 2gb ale wykrywa z kartą 32mb.

#248276  autor: Mordziasty
 29 sty 2008, 11:15
Wszystko rozumiem ale nadal nie wiem czy próbowałeś sformatować kartę funkcją telefonu "sformatuj kartę"? (Galeria - karta pamięci - opcje - sformatuj karte).
Z tego co piszesz wynika że chcesz ją formatować funkcją PC przez kabel w telefonie i to sie nie udaje.
Oczywiście najpierw trzeba doprowadzić do tego aby telefon z kartą A-data działał- czyli włożyć do telefonu kartę sformatowaną w czytniku!
No i ciekawe czy sam telefon kartę sformatuje - jeśli też NIE to nadal stawiam na wadliwą kartę- po prostu nie jest sprawna w 100%.

Mordziasty

#248291  autor: bazin
 29 sty 2008, 12:33
Jakoś nie dotarło do mnie to ze mam formatować bezpośrednio pezez telefon(wtórny analfabetyzm?:-)). Spróbowałem i sie udało.Sformatował bez problemu. następnie próbowałem sie ponownie połączyć z kompem przez kabel uzywając PC Suite i znów nic. PC Suite nie widzi telefonu. a jak wchodze na MMC jako na "dysk wymienny" to ciągle wyskakuje komunikat o niesformatowanej karcie. dadam karta z telefonem dziala bez zarzutu(mp3 głównie).chyba po prostu bede uzywał tylko czytnika.dzieki za pomoc!!3mta sie!! miłego dnia.