• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#92059  autor: ywis
 05 sie 2006, 00:05
MG pisze:Widzę że problem z irdą nie był wcale taki błachy... hehe
Jeśli chodzi o softa to mam taką skrzyneczkę (boxa ??) z całą masą kabelków i z oprogramowaniem do zieniania softów itp... jakiś sprzęt z punktu z komórkami kolegi :) Więc będe zmieniał.. mam nadzieje ze przez to nie strace gwarancji :?
Gwarancje stracisz :) ...rzecz normalna, robisz na własną rękę, a więc pożegnaj się z gwarancją.

#92063  autor: Krisu6230i
 05 sie 2006, 00:12
@mg
powodzenia :!: ale nie wiem czy jest sens bo a serwisie nokii zmienili mi w ciagu kilku godzin za free. bez sciemniania nawet.

a swoja droga to skoro tyle klopotu bylo z glupia irda to co bedzie jak ktos kiedys zapyta po co i co to jest opcja RFID w portfelu?
a wlasnie co to jest to radio frequency id ? :twisted:

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#92066  autor: ywis
 05 sie 2006, 00:15
Krisu6230i pisze:@mg
powodzenia :!: ale nie wiem czy jest sens bo a serwisie nokii zmienili mi w ciagu kilku godzin za free. bez sciemniania nawet.

a swoja droga to skoro tyle klopotu bylo z glupia irda to co bedzie jak ktos kiedys zapyta po co i co to jest opcja RFID w portfelu?
a wlasnie co to jest to radio frequency id ? :twisted:
Jest to system identyfikacji radiowej.
A jaśniej, RFID (Radio Frequency Identification) jest technologią która wykorzystuje do transmisji danych pomiędzy tagiem (etykietą), a czytnikiem, sygnał radiowy niskiej mocy. Nie jest konieczny bezpośredni kontakt optyczny tych elementów, identyfikacja odbywa się na odległość, również w ruchu. Etykieta RFID składa się z procesora i anteny umieszczona na powierzchni.

#92067  autor: MG
 05 sie 2006, 00:17
Nie kapuje :x Jak w serwisie nokii zmieniam to też tracę tą gwarancję czy tylko jak sam zmieniam?? :|

#92069  autor: ywis
 05 sie 2006, 00:18
MG pisze:Nie kapuje :x Jak w serwisie nokii zmieniam to też tracę tą gwarancję czy tylko jak sam zmieniam?? :|
Tylko jeżeli sam ingerujesz w oprogramowanie, tzn. zmiana softu, to tracisz gwarancje.

#92070  autor: przemek910
 05 sie 2006, 00:19
czyli - jak sam ;)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#92077  autor: Krisu6230i
 05 sie 2006, 00:23
cholera wiesz co ja ci dam rade
idz z tym do serwisu :)
a z tym RFIDEM to wiem co to jest ale moja wina , sorry zle sformuowalem pytanie.
po co mi to w komie? hmm? :roll:

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#92083  autor: ywis
 05 sie 2006, 00:26
Krisu6230i pisze:a z tym RFIDEM to wiem co to jest ale moja wina , sorry zle sformuowalem pytanie.
po co mi to w komie? hmm? :roll:
Powtórze się jeszcze raz.
"... jest technologią która wykorzystuje do transmisji danych pomiędzy tagiem (etykietą), a czytnikiem, sygnał radiowy niskiej mocy" - właśnie po to to jest, czytaj ze zrozumieniem ;)

#92085  autor: Krisu6230i
 05 sie 2006, 00:31
tzn ze telefon spelnia role etykiety...
ech ja poprosze jednak o przyklad.

#92091  autor: ywis
 05 sie 2006, 00:36
Krisu6230i pisze:tzn ze telefon spelnia role etykiety...
ech ja poprosze jednak o przyklad.
Zasada działania RFID: kiedy tag (etykieta) pojawia się w zasięgu pola emitowanego przez czytnik następuje odczyt. Dane(ID) zawarte w pamięci procesora znajdującego się w tagu, zawierające informacje o produkcie, na którym naklejona jest etykieta, przesyłane są do czytnika. Dane te można odczytać za pomocą specjalnego oprogramowania tzw. middleware.

Wyróżniamy dwa główne typy etykiet: aktywne i pasywne.

Tagi aktywne mają wbudowaną baterię i czerpią z niej energię potrzebną do transmisji danych. Ich zaletą jest duża odległość odczytu (w odpowiednich warunkach może sięgać nawet 100 m), wadą jest jak na razie jej wysoki koszt (kilkanaście dolarów).

#92094  autor: Krisu6230i
 05 sie 2006, 00:42
tak
ale przyklad zastosowania?
nie chce byc meczacy ale dociekliwosc nie jest chyba wada;)
w instrukcji stoi iz RFID jest technologia zabezpieczania transakcji komercyjnych...
ja wiem ze jest inaczej ale...
nie sadze ze po to mam ta opcje w telefonie zeby mi piszczaly bramki jak wychodze z jakiegos sklepu ;)a wlasciwie kiedys tak bedzie pewnie.

#92502  autor: Krisu6230i
 06 sie 2006, 08:43
dzieki.
no to powiedzmy ze to moze sluzyc jako zabezpieczenie transakcji ale czy nie wystarczyloby zwykle haslo i login, przeciez i tak trzeba samodzielnie wpisywac to w opcjach RFID.
jak dla mnie to niech to zostanie jako metki na polkach w supermarketach... :?