• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #646913  autor: wook
 14 lip 2013, 02:57
Jak działa interfejs? Jest mocno dotykowy i przypomina ten z N9? Bo bawiłem się troche na RDA (tak sobie klikałem i nawet nie wiem czemu wybrałem 311, chyba by zobaczyć interfejs) i spodobał mi się ten pomysł (tam było przesunięcie w lewo klawiatura, środek menu, prawo pulpit), myślę przez to nad zakupem. Pytanie do użytkowników jak z baterią? Ekran nie jest tragiczny (wygląd)? Specyfikacja wygląda ładnie (chodzi o łączność).

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#646916  autor: sa
 14 lip 2013, 06:58
Miałam w rękach i pobawiłam się trochę..Wizualnie niezły choć do n9 nie porównam bo to zwykły fon dotykowy a n9 w rekach niestety nie miałam, wszystko ma w sofcie wbudowane tj gry, apki ,ustawienia dość typowe do dotykowców,w sumie nieco podobny do samsunga monte(funkcje i ustawienia)wizualnie nieco ładniejszy i ikonki dość kolorowe i nawet ładne. Co do działania najwięcej osób narzeka na niedziałające poprawnie apki wiec to coś z softem ale po zmianie wraca do normy są jednak tacy który są wrecz są zadowoleni z użytkowania tego fonu wiec tu oceniam ze po prostu jedne model sa lepsze i pewnie zwiazane jest to z wbudowaną wersja softu.dotyk jest dobry bateria trzyma o.5-7 dni mnie osobiście jednak bardziej do gustu przypadł młodszy brat 309 mimo słabszej specyfikacji(brak 3g) mozże dlatego że w tym modelu nie ma wad występujących w 311(nowszy soft?)? Subiektywnie niezły telefon jak ktoś miał /ma monte to ten fon może być następcą z tym ze raczej nie czyta plików pdf jak samsung.

#646949  autor: wook
 14 lip 2013, 11:14
wiesz, mam Avile, więc jak zmieniać to tylko na coś minimum z 3G.

Porównanie do obługi N9 było dla tego, że brak wywoływania menu i klawiatury klawiszem/ikonką tylko przewijanie (tak było na tym z RDA, choć wiadomo obsługa dotyku myszką nie jest szczytem mażeń). Do otwierania PDF'ów mam smartphona. Dziś sobie jeszcze ją zarezerwuje i zobacze.

#647043  autor: sa
 14 lip 2013, 16:47
A jeżeli o to Ci właśnie chdziło to tak, nie ma klawisza do menu,i do ikonek w menu wystarczy przesunąć palcem ekran jak w smartach niektórych,Osbiście jednak bym poczekałą ponoć ma się pojawić asha(5xx) z 3g na tym samym systemie co 501 i ten fon może być bardziej dopracowany softowo i sprzętowo niż 311 problem w tym że dokładnie niewiadomo kiedy ale mówi się że ma wyjść.Widzisz 311 może sprawić problemy coś tam sie może zrestarować, zawiesić rzadko ale może ,bywają problemy z rejestracją połaczen nawet problemy z wi-fi,zaś 309 nie ma tych wad,i działa absolutnie bezproblemowo jedyną jej wadą jest właśnie brak 3g , 501 też nie ma tych wad ale też nie ma 3g.Jak i się śpieszy tj Avila ledwo zipie to bierz tą 311 ale jak nie poczekaj na coś nowszego od noki z bardziej dopracowanym softem.

#647088  autor: wook
 14 lip 2013, 18:55
wiesz 311 jest dość tania (do 200 PLN idzie wyrwać), soft mi się spodobał (na RDA mają soft 5.92), Avila chodzi i nie zanosi się by miała przestać działać. Jak wygląda jakość spasowania?

#647095  autor: sa
 14 lip 2013, 19:21
Dość przyzwoicie dziur nie zauważyłam w spasowaniu wszystko się ładnie trzyma choć szału nie robi,ale plastik przeciętny i sprawia wrażenie dość delikatnego, no na pewno nosiłabym go w pokrowcu tak na wszelki wypadek jakby miał niechcący upaść..200-250maks zł to cena pasująca,więcej bym nie dała nawet za nówkę...