• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #540218  autor: KarolloPL
 10 mar 2012, 21:57
Witam :) Jako miłośnik starych technologii kupiłem starą,sprawną Nokię 1610 (NHK 5NY) ale jest problem z działaniem. Telefon włącza się ale pokazuje komunikat: "LäDT, B. WARTEN",niestety telefon jest po niemiecku i ma chyba niemieckiego locka.Bardzo chciałbym dostać się do menu,czegokolwiek.Proszę o pomoc.

#540222  autor: ciuchcia
 10 mar 2012, 22:12
Komunikat google przetłumaczyło jako: "obciążenie, czekaj" Więc nie wygląda to na simlocka. Jednak niemożliwość jej włączenia i używania przeczy z tym co napisałes :)
KarolloPL pisze:sprawną Nokię

#540224  autor: KarolloPL
 10 mar 2012, 22:17
Chodziło o to że jako 16 letni staruszek jeszcze ciągnie na oryginalnej baterii ;).Czyli zostawić ją i czekać ? Ale co może być powodem ?

#540226  autor: ciuchcia
 10 mar 2012, 22:22
pytanie teoretycznie niezwiązane z tematem :) jaką karte tam wkładasz :) czy mimo tego komunikatu widać np zasięg ? spróbuj zadzwonić na niego mimo tego komunikatu :) Wiem o co Ci chodzilo :) w pracy korzystamy z Nokii 1600 :) nie ma na nia mocnych :) Twój jest nieco starszy :)

#540239  autor: ciuchcia
 10 mar 2012, 23:01
Miałem kiedys podobny przypadek ze starym sharpem. Po włożeniu karty Play wysyłał numer IMEI do sieci kodem USSD. Telefon nie był w stanie tego przetowrzyć i wyświetlał cały czas komunikat "czekaj", ale działał - można było na niego zadzwonić. W tym wypadku to raczej nie będzie to .. może ktoś inny będzie miał pomysł.

Ale widze takie info na 5 stronie instrukcji do niego :) zaraz postaram sie to ogarnac.

EDIT wg mnie bateria skończyła swój żywot :) ewentualnie wymaga naładowania. Dla pewności, że dobrze zrozumiałem załączam tekst z instrukcji:
Kod: Zaznacz cały
Hinweis: Ist ein Akku vollständig leer, erscheinen der Text LÄDT, B. WARTEN... und die Anzeige im Display. Der Akku wird jetzt aufgeladen. Funktionen können Sie erst ausführen, wenn der Akku ausreichend geladen ist.
i tłumaczenie google
Kod: Zaznacz cały
Uwaga: 
Bateria była całkowicie rozładowana, pojawiają się 
WZYWA tekst i B. CZEKAĆ ... 
Wyświetl 
wyświetlacz. Akumulator jest 
Teraz opłata. Funkcje mogą być 
Kursują one aż na baterię- 
obciążenie jest niewystarczające.
I dorzucam całą instrukcje
INSTRUKCJA

#540240  autor: KarolloPL
 10 mar 2012, 23:14
Czyli trzeba naładować baterie ale po odłączeniu telefon wyłącza się.Dam znać jutro,oby się udało.
EDIT.
Telefon już się ładuje pokazuje się ikonka B,myślę o regeneracji baterii sposeobem z zamrażarnikiem,dodam że bateria jest Ni-MH.

[ Dodano: 2012-03-16, 20:44 ]
Przepraszam ze post pod postem ale naładowałem telefon,niestety regeneracja w lodówce dała tylko 5 minut czuwania.Niestety nie da się wejść do menu bo telefon ma simlocka tylko nie wiem na jaką sieć ;( Jak to sprawdzić ? Może na telefonie jest jakiś kod sieci ?
 #550664  autor: Jargen
 27 kwie 2012, 15:28
komunikat ten znaczy tyle, co ladowanie, prosze czekac. mam taka sama nokie tylko z niemieckiej sieci d2. pierwsze komunikaty sa po niemiecku, a potem w menu mozna sie na angielski przestawic. co do simlocka, to wiem ze mozna go sciagac kodem (mam gdzies program do tego), w mojej juz nie bylo simlocka. jeszcze jedno. jakiej ladowarki uzywasz ?? bo zeby moja nokia sie zechciala naladowac, potrzebowalem ladowarke 10v, nokia ach-6e. wczesniej probowalem ladowarka nokia acp-12e (5,7v) i mialem to samo co Ty. kwestia napiecia. jak kupilem ta nokie to na baterii bylo szalone 0,02v napiecia, ale dalo sie to odratowac.
 #551308  autor: KarolloPL
 01 maja 2012, 09:47
Jargen pisze:komunikat ten znaczy tyle, co ladowanie, prosze czekac. mam taka sama nokie tylko z niemieckiej sieci d2. pierwsze komunikaty sa po niemiecku, a potem w menu mozna sie na angielski przestawic. co do simlocka, to wiem ze mozna go sciagac kodem (mam gdzies program do tego), w mojej juz nie bylo simlocka. jeszcze jedno. jakiej ladowarki uzywasz ?? bo zeby moja nokia sie zechciala naladowac, potrzebowalem ladowarke 10v, nokia ach-6e. wczesniej probowalem ladowarka nokia acp-12e (5,7v) i mialem to samo co Ty. kwestia napiecia. jak kupilem ta nokie to na baterii bylo szalone 0,02v napiecia, ale dalo sie to odratowac.
Mam taką samą ładowarkę (ACH 6E) i tylko komunikat "ładuję,proszę czekać" oczywiście po niemiecku. Nokię ładowałem już ponad 20 godzin ale nic jej nie rusza...