• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #49915  autor: Jasiek
 29 sty 2006, 23:46
Mam N70 i juz znalazłem parę rzeczy,co mnie niepokoją!Bateria przy półgodzinnych dziennych rozmowa trzyma tylko maksymalnie 3 dni!!!Na noc telefon jest wyłączany.Na stronie Nokii napisane jest ,że bateria może trzymac nawet 11 dni!!!Chyba komuś cos sie pokręciło :twisted: !Przy pisaniu sms i użyciu polskich liter:ń,ś,ć,ź,ż,ę,ą ze 160 znaków zostaje tylko 69,czyli zabiera zamiast jednego znaku 90!!!Nie ma tego jak sie uzywa "ó".Sprawdzałem w Nokii 3510i i Nokii 3100 i tam jest wszystko OK!Co Wy na TO??

#49920  autor: sinister_stirrer
 30 sty 2006, 02:10
to my na to ze kazdy telefon z symbianem ma takie cos z smsami... zwiazane jest to z unicode:) jedyne co to mozesz uzyc jakichs aplikacji do pisania sms... typu nasmsn, ktory kasuje ogonki... a co do baterii .. to czego ty sie spodziewales? i tak dobrze jak ci bateria tyke trzyma:)

#49925  autor: michaś
 30 sty 2006, 07:34
nIEZŁY CZAS OSIĄGNĄŁEŚ.

#49927  autor: Jasiek
 30 sty 2006, 08:16
Czyli to wszystko to norma-czyli fon sprawny :? .Po za tym,to bardzo mi sie podoba i wszystko ma co potrzeba i zrobiony jest z klasą.Nie żałuje,ze nie kupiłem D750i,bo to "plastik".Wziąłem do reki i odłozyłem natychmiast.Co do N70 to znakomity sygnał i bardzo dobra jakość rozmów.Dzieki za info.Pozdrawiam.

#49972  autor: kallafior
 30 sty 2006, 15:09
to my na to ze kazdy telefon z symbianem ma takie cos z smsami... zwiazane jest to z unicode:)
a ja Ci nawet dodam, że nie tylko symbianki tak mają :P bo większość nowych nokii tak też ma :P ja sobie dodaje do słownika wyrazy i mam spokój. Albo po angielsku piszę :-D
 #49973  autor: piotrz
 30 sty 2006, 15:11
Jasiek pisze:Mam N70 i juz znalazłem parę rzeczy,co mnie niepokoją!Bateria przy półgodzinnych dziennych rozmowa trzyma tylko maksymalnie 3 dni!!!Na noc telefon jest wyłączany.Na stronie Nokii napisane jest ,że bateria może trzymac nawet 11 dni!!!Chyba komuś cos sie pokręciło :twisted: !Przy pisaniu sms i użyciu polskich liter:ń,ś,ć,ź,ż,ę,ą ze 160 znaków zostaje tylko 69,czyli zabiera zamiast jednego znaku 90!!!Nie ma tego jak sie uzywa "ó".Sprawdzałem w Nokii 3510i i Nokii 3100 i tam jest wszystko OK!Co Wy na TO??
bateria to i tak dużo trzyma jak na coś takiego.
co do znaków to normalka. po prosu polskie znaki zajmują 2 razy więcej mmiejsca

#50184  autor: Jasiek
 31 sty 2006, 09:21
A jak wyglada sprawa z włączaniem fona??Jak włącze ,to potrzeba sporo czasu aby wyświetliło się okienko z kodem PIN?Później tez troche się czeka aż sie uruchomi?Czy to jest tez normalkla w tym modelu :? ?

#50187  autor: sinister_stirrer
 31 sty 2006, 09:30
Sluchaj to jest symbian! :) a twoj telefon to taki mini komputer:) powiedz mi czy twoj pc uruchamia sie we 2 sekudny? to jest normlane w tej klasie telefonow.
Ps. a do tych polskich znakow... SE taz tak maja:)
Chciał bym pogadac z jakims polskim Developerem symbiana:( czy niedalo by sie zrobic dloswnika t9 bez polskich znaczkow i podmienic sobie go u siebie:)

#50211  autor: bosmanxxl
 31 sty 2006, 13:31
symbian działa wolno, poprostu to taka platforma programowa. Co do polskich znaków (óńćźżśąęł) użycie ich powoduję zmianę metody wprowadzania znaków na tzw. unicode, co powoduje że jeden znak zajmuje 8 bajtów zamiast jednego, stąd mniejsza długość wpisywanego sms. To jak ilość znaków pokazuje telefon to już sprawa oprogramowania, czy liczy on wpisywane bajty czy znaki. Nawet jeśli telefon pokaze 160 znaków przy wpisywaniu polskich liter to i tak operator policzy za wyslane smsy. Więc odradzam wpisywanie polskich znaków, generalnie znaków narodowych bez względu na język....

#50213  autor: Jasiek
 31 sty 2006, 13:47
Dzieki za odpowiedzi.Wobec tego fonik mam sprawny i juz nie zawracam gitary :? .Pozdrawiam.