• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #458624  autor: brutto
 08 lut 2011, 20:06
Witam!
Zastanawia mnie jedna rzecz i myślę, że znajdą się tutaj osoby, które będą potrafiły udzielić mi odpowiedzi. Chciałbym dowiedzieć się, dlaczego Nokie same się resetują? Byłem posiadaczem Nokii 5800 XM (przerzuciłem się na 6610i).. która często sama się resetowała. Zastanawiam się nad kupnem w odległej przyszłości 5530 ale trafiam też na opinie, że ten telefon się resetuje. Ciekawi mnie, co jest za to odpowiedzialne? Na początku myślałem, że to może ja jestem jakiś napromieniowany albo coś jest nie tak z żyłami wodnymi w moim miekszaniu ( ;) ), ponieważ LG KU250, którego też miałem.. też się resetował. Jednak po sporej liczbie komentarzy dotyczących Nokii na temat resetowania się ich.. zainteresował mnie ten temat. Bardzo proszę o pomoc :)

#458658  autor: Kamil_K
 08 lut 2011, 22:07
Swego czasu przyszło mi testować Nokię X6 i N8, obie się resetowały, ze znaczną przewagą X6 ;-). Żaden inny z licznych telefonów, które przeszły przez moje ręce, nie sprawił mi takich niespodzianek. Dla mnie system Symbian mógłby w ogóle nie istnieć :-).

#458666  autor: Marek
 08 lut 2011, 23:11
Nokia n8 restartuje się prawdopodobnie z powodu wadliwych baterii. W przypadku większości dotykowych Nokii problemem jest 128MB ramu, za mało aby mogły sprawnie działać. Dużo zależy od dopracowania oprogramowania, Nokia c6 nie restartowała się, ale była bardzo wolna. SE satio (też oparty na s60v5) był szybki, ale czasami się restartował.

#458702  autor: RobertX
 09 lut 2011, 09:50
Uzytkowalem N97mini prawie 2 lata, N8 uzytkuje juz pol roku i jeszcze nigdy mi sie telefon nie zresetowal, moze raz czy 2 mini mi sie zawiesila i to wszystko a wy macie takie problemy?

#458704  autor: dario321
 09 lut 2011, 10:06
pomijajac baterie to najpewniej wina lezy po stronie malej ilosci wolnej pamieci RAM.
trzeba miec zainstalowanego menadzera procesow lub aplikacji i nim zamykac te dzialajace w ,,tle,,.

#458706  autor: thonka
 09 lut 2011, 10:15
resetowaly czy restartowaly?
reset kojarzy sie bardziej z utrata ustawien, restart z ponownym wlaczeniem.

od czasow gdy mialem n73 (a wiec ponad 4 lata z symbianem) samoczynny restart zdarzyl mi sie bodaj 3-4 razy. czesciej byly one jednak z mojej winy (zawieszenie programow itp.).
reset natomiast nie przydarzyl mi sie nigdy.
czasem e71 lubi mi sie zawiesic i nie moge wejsc do menu. po restarcie mam porozsypywane ikony. to jedyne co mi sie przytrafia raz na 3-4 miesiace.

przed n73 mialem jeszcze przez piewien czas 3100 i tez specjalnie nie narzekalem.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#458823  autor: DeLirQa
 09 lut 2011, 19:58
Moja n73 również rzadko restartowała się(średnio z raz na miesiąc). W dodatku po aktualizacji softu(niebrandowany) znacznie przyśpieszyła :D Jedynie menu bezpośrednio po włączeniu telefonu i odczekaniu kilku sekund było strasznie powolne. Ale później źle nie było. W porównaniu do n73 kolegi moja była demonem szybkości(kumpla była strasznie zamulona-nawet galerii zdjęć nie mógł oglądać, bo na zmianę obrazków wielkości ok.500 kb musiał czekać z 5-10 sekund)

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#459163  autor: kowcio
 11 lut 2011, 13:25
Cóż, kupując telefon z Symbianem trzeba się z tym liczyć. Przyznaję, że Nokia z modelu na model ma coraz większe problemy ze stabilnością tego systemu (ja tam używałem E50- nic się nie działo, mam E51- też jest OK, ale już taka 6650 czasami potrafiła się sama wyłączyć i włączyć). E51 czasami restartuje sie przy łączeniu przez WiFi, ale tylko przy tym.
Te dotykowe Nokie to w ogóle masakra pod względem wydajności i stabilności, bardzo niedopracowane telefony od strony oprogramowania.
E52 miałem i również się potrafiła zrestartować, ale także zamrozić- podczas pisania SMS telefon "stawał" w miejscu i nic, mógł leżeć godzinę i nie było żadnej reakcji, podświetlenie nie gasło. Pomagało "odcięcie" zasilania poprzez wyciągnięcie baterii (przez co też telefon dostaje w tyłek).

Stabilne są S40, do tych telefonów zastrzeżeń nigdy nie miałem od strony oprogramowania.

#459315  autor: maniek89
 12 lut 2011, 12:59
mi 6070 potrafila sie zresetowac jesli za szybko pisalem. Nie nadazala przetwarzac czynnosci ;p

#459318  autor: znawca
 12 lut 2011, 13:13
N95 restartowała mi się rzadko, ale jak to się stało, to potrafiłem rzucić telefonem ze złości :-D
Restart zdarzał się przeważnie wtedy, gdy najbardziej bym go nie chciał... np: potrzebowałem szybko skorzystać z telefonu, a tu..................... trzeba czekać aż się z łaski swojej ponownie uruchomi...

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#459325  autor: tauzenik
 12 lut 2011, 14:15
a ja mam nokie n70 i nic sie nie dzieje