• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #443245  autor: Shant
 25 lis 2010, 21:02
Siema wszystkim, mam pytanie, znalazłem przejściówkę. Nie będe podawał linku do allegro ale wystarczy wrzucić w allegro "8-PIN mini-USB 1,5M" jest to przejściówka z mini USB na czytnik USB. I jestem ciekaw czy gdybym kupił to do mojej noki - N79 (s60 v3 fp2) to czy by dało się odczytać np pendrive'a ?
Jest może do tego jakaś aplikacja ?

#443258  autor: kuwejt
 25 lis 2010, 22:33
Nie ma takiej możliwości. Tzn. fizycznie się da połączyć ale nie będzie działać bo ten telefon nie może być hostem dla połączenia USB

PS
Ale z tego co widze to "8-PIN mini-USB 1,5M" to nie jest przejściówka na port USBin tylko zwykły kabel USB-microUSB

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#443263  autor: Shant
 25 lis 2010, 22:43
Masz rację, jednak slyszalem że są takie przejściówki.
Szkoda, to by było świetne. W nowych telefonach takie bajery są ;).
Nawet w tych chinolach za 200-300zł, które są teoretycznie badziewiem, jednak mój znajomy miał pół roku i wszystko zawsze chodziło jak powinno - sam bylem zdumiony.

#443386  autor: Shant
 26 lis 2010, 17:16
No właśnie dario i to jest świetna sprawa, teraz tylko szukać takiego "adaptera".
Tylko teraz jak to nazwać żeby go szukać bo adaptery czy nie adaptery to wyskakuje USB a tu potrzeba wtyku do ODCZYTU usb, hm?
Cena gadżetu to 210 zł.

Tak więc może kiedyś..

#453897  autor: tombit
 18 sty 2011, 15:14
czyli z tym kabelkiem co podaje kolega nie będzie działac ?

#453901  autor: kuwejt
 18 sty 2011, 15:40
Z kabelkiem nie. Z tym gadżetem co podał dario321 można połaczyć pamięć masową i swobodnie kopiować pliki (telefon widzi pamięć po prostu jako kartę), jednak o połaczeniu innych urządzeń USB (np klawiatura) można zapomnieć.

Audyt UX, www i SM

#454061  autor: jac3k
 19 sty 2011, 05:24
ostatnio podobne rozwiazanie mi tylek uratowalo. W n8 podpialem tak pen drive'a i wyslalem pliki z niego do pracy. Naprawde fajne rozwiazania.

#454186  autor: kuwejt
 19 sty 2011, 17:49
Rozwiązanie może i podobne wydaje się z wyglądu jednak tak naprawdę to zupełnie co innego.

micro USB w N8 jest w technologi "USB On-The-Go" dzięki czemu może byc hostem dla połączenia USB, pisało na tym nawet na telepolis KLIK
Nie ma to jednak nic wspólnego z powyższym rozwiązaniem gdzie podłączenie pendrive jest realizowane tak jakby przez emulowanie karty uSD (oraz przez jej złącze).

Audyt UX, www i SM

#454583  autor: jac3k
 21 sty 2011, 04:20
dlatego napisalem ze podobne. Zdaje sobie sprawe ze mocno sie rozni. Kwestia zaprogramowania slotu. To tak jak z ladowaniem koma przez usb. Jezeli usb nie bylo dostoswane do takiej funkcji to koma nie naladujemy.