• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #158969  autor: art
 03 mar 2007, 23:35
Czy ktoś wie coś na temat obsługi przez nokia 6280 karty mniSD o pojemności 4GB... pojawiły się już takie karty i jestem ciekawy czy to wogole bedzie dzialać w tym telefonie... z tego co piszą o tych kartach wiadomo ze nie karzde uzadzenie z taka karta bedzie dzialac ale po wymianie oprogramowaia powinno byc ok... jak to jets w przypadku 6280? czy jest juz jakas nowa wersja softu ktora umozliwi obslyge kart o pojemnosci 4 GB?

Nokia N95 8GB + Abonament w sieci Era (Nowy Komfort)

#158993  autor: Rokko
 04 mar 2007, 09:04
Z moich informacji wynika, ze ten telefon ciagnie do 2GB.Zreszta uwazaj jaka karte kupujesz ja kupilem Goodrama i nie chce dzialac.Musze reklamowac.

#158997  autor: art
 04 mar 2007, 09:48
Ja kupilem kingstona 2gb i tez nie chcial dzialac... ale po wymianie softu w telefonie na 5.92 wszytsko ladnie smiga... moze w swoim telefonie tez masz starszy soft wiec zanim zareklamujesz kartę sprawdz sobie to...

moj kingston 2GB po miesiacu uzytkowania padł! Wysłałem na reklam acje ale juz miesiac mina i nic nie ma odzewu... postanowilem kupic nowa karte i wlasnie widze ze sa juz dostepne 4GB i dlatego wlasnie zastanawiam sie czy jest juz jakis nowy soft do nokii ktory taka karte obsłuży...

co do kart goodrama 2GB, kumpel tydzien temu kupil dwie, dla siebie i znajomego... i zarowno u niego jak i u tego drugiego karta smiga bez problemu...

#159002  autor: esox
 04 mar 2007, 10:06
2GB nie ma problemu nie zależnie od wersji softu. Co do 4GB to raczej może być problem. Polegający na bardzo długim wczytywaniu danych z nośnika o takiej pojemności. To jest loteria może działać lub nie. Oficjalne wsparcie jest do 2GB. Ale teoretycznie powinna karta 4GB działać. Co do GoodRam'a to są to karty bardzo niskiej jakości, wszystko zależy jak sie trafi. :-) ja wolę dołożyć 1/3ceny i kupić KingsTona, ale każdy kupuje i używa co uważa za dobre dla siebie.

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#159003  autor: piotrz
 04 mar 2007, 10:07
4gb to już nie fat16.. czyli...6280 nie obsłuży.

poza tym- Co Wy robicie z tym miejscem ?? :roll:
4gb...tożto by sie na tym film dvd zmieścił.. :roll:
Ostatnio zmieniony 04 mar 2007, 10:31 przez piotrz, łącznie zmieniany 2 razy.

#159005  autor: esox
 04 mar 2007, 10:15
Nie wiem czy wiesz, ale każda Nokia bez problemu obsługuje format FAT32.

#159007  autor: piotrz
 04 mar 2007, 10:31
esox pisze:ale każda Nokia
nie wiem, nie próbowałem tego robić.
masz 6288 sformatuj sobie karte w fat32. Jeśli pójdzie- zwracam honor :)

#159015  autor: art
 04 mar 2007, 10:47
esox pisze:2GB nie ma problemu nie zależnie od wersji softu.
No widzisz a ja miałem :D ... komputer nie widzial karty w zadnym z trybow dopiero zmiana softu z 3.64 na 5.92 pomogła... choć w sumie sam telefon kartę widział wiec częściowo masz rację...
esox pisze: Co do 4GB to raczej może być problem. Polegający na bardzo długim wczytywaniu danych z nośnika o takiej pojemności. To jest loteria może działać lub nie. Oficjalne wsparcie jest do 2GB. Ale teoretycznie powinna karta 4GB działać. Co do GoodRam'a to są to karty bardzo niskiej jakości, wszystko zależy jak sie trafi. :-) ja wolę dołożyć 1/3ceny i kupić KingsTona, ale każdy kupuje i używa co uważa za dobre dla siebie.
No ja dołożyłem i po miesiącu się zepsuła :D wiec jak widac marka tu nie ma nic do rzeczy akurat tym bardziej ze kingston to w sumie juz nie ta jakośc co kiedyś i nie ma się co zachwycać... tak jak napisałeś to zależy raczej od tego jak sie uda :D ... mi z kingstonem sie nie udało dlatego kupie tego goodrama teraz i zobaczymy... w telefonie nie tzrymam waznych danych tylko mp3 ktore zawsze moge z dysku wgrac ponownie wiec nie zalezy mi (najwyzej sie zepsuje)...

[ Dodano: 2007-03-04, 10:51 ]
piotrz pisze:4gb to już nie fat16.. czyli...6280 nie obsłuży.

poza tym- Co Wy robicie z tym miejscem ?? :roll:
4gb...tożto by sie na tym film dvd zmieścił.. :roll:
jak to mawiają "w miare jedzenia apetyt rośnie"... wydaje mi sie że nie ma takiej pojemności aktualnie której by sie nie dało zapchać... mialem dysk twardy w kompie 120 giga no to brakowalo wiecznie miejsca ... zamienilem na 250 giga po czasie znow brakowalo... kupilem dodatkowe 250 giga i znów zaczyna brakować :D

a tak serio to 2 giga w sumie wystarcza mi na mp3 do telefonu ale skoro i tak mam kupować nowa kartę bo stara sie zepsuła to czemu nie kupić większej? :D... nie jest to sprawa zycia i smierci wiec spox :D ...

#159160  autor: nbjanik
 04 mar 2007, 17:27
Karta 4Gb nie będzie działać, bo jest to miniSD HC (high capacity), a takie karty nie są zgodne pod względem technicznym ze "zwykłymi" SD (mini oraz micro również).

Symbian Power!

#159355  autor: yo!
 05 mar 2007, 11:36
nie powinna działać

fear ends
when yo! comes

#159364  autor: kj-19871
 05 mar 2007, 12:55
4GB nie pójdzie w tym telefoniku :) zmien na 2 GB i tez bedziesz zadowolony :)

#159392  autor: esox
 05 mar 2007, 16:02
piotrz pisze:nie wiem, nie próbowałem tego robić.
masz 6288 sformatuj sobie karte w fat32. Jeśli pójdzie- zwracam honor

piotrz GWARANTUJE ZE FORMAT FAT32 jest obsugiwany przez NOKIA bezproblemowo

potwierdzone technicznie........ :roll:

Pozdrawiam

#159601  autor: art
 06 mar 2007, 08:35
kj-19871 pisze:4GB nie pójdzie w tym telefoniku :) zmien na 2 GB i tez bedziesz zadowolony :)
Ale ja mam 2 gb ale sie zepsulo :D i pomyslalem ze skoro kupujke to kupie juz wiekszą gdyz jest taka wlasnie dostepna na rynku... ale zdaje sie faktycznie nie bedzie dzialac taka karta w tej nokii wiec ok koniec temnatu :D