• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #156052  autor: Don2x44
 22 lut 2007, 22:21
Witam!

Mam dość poważny problem z Nokia 6230, mianowicie odtwarzacz MP3(nie multimediów)nie widzi plików z karty pamięci pomimo tego, że pliki są wgrane na kartę. Natomiast eksplorator telefonu oraz odtwarzacz multimediów(nie MP3) może odczytać pliki zgrane na kartę.

Po wgraniu plików na kartę(nie mam plików w pamięci telefonu), włączał odtwarzacz MP3 i odrazu wyświetla się komunikat "Plików muzycznych nieznaleziono"(pomimo iż są wgrane) po czym telefon wraca do menu.

Jeszcze śmieszniej a zarazem dziwniej...
Wgrałem plik w pamięć telefonu i o dziwo odtwarzacz załapał... Następnie przeniosłem telefonem, ten plik z pamięci telefonu na pamięć karty i tutaj tez działa. No dobra... teraz mogę dogrywać pliki luzem(bez katalogów - bo te odtwarzacz mp3 nie widzi). Ale gdy wyszczę kartę pamięci i z powrotem wgram jakiś inny plik znowu odtwarzacz MP3 nie widzi plików. Co jest do cholery grane?!

Telefon to Nokia 6230, kabel do wgrywania danych to DKU-2, a oprogramowanie Nokia PC Suite 6.81. Karta pamięci to Magu 256MB(IMO sprawna).

#156156  autor: marcinb
 23 lut 2007, 14:38
Jedyne co mnie przychodzi do głowy to to co sam napisałeś - odtwarzacz mp3 widzi tylko te mp3 które są na karcie pamieci na wgrane do pierwszego poziomu, jak to wyrazic, nie do folderu tylko bezpośrednio na karte. :(

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#156164  autor: Krisu6230i
 23 lut 2007, 15:09
w 6230i widzi wiecej... moze to kolejna roznica jaka daje ta literka.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#156244  autor: marcinb
 23 lut 2007, 19:14
Krisu6230i pisze:w 6230i widzi wiecej... moze to kolejna roznica jaka daje ta literka.
6230 prawie jak 'i' :-) Coraz więcej niestety tych różnic.
[Autor wątku pisał że ma 6230]
OT: a ja walczę z odkręceniem klawiatury - kupiłem torx-a i nic... Kręci się w kółko, śrubek nie odkręci. :smt010

#156291  autor: znal
 23 lut 2007, 22:05
Don2x44 masz najnowszy soft ?

marcinb jeśli torx sie kreci a nie lapie srubki oznacza to zly numerek torxa, jesli srubka sie kreci, ale nie wychodzi tzn. ze jest zerwany gwint

#156314  autor: Don2x44
 23 lut 2007, 22:50
Telefon oczytuje już plik z karty wrzucone "luzem", natomiast nie widzi zapisanych w folderach. Rozumiem że "ten typ tak ma"?! Wgranie nowszego softu nie pomoże w moim przypadku?! Może jest jakies inne alternatywne rozwiązanie tego problemu np. playlista?!

Wersja firmware mojego telefonu to 4.44.

Mam jeszcze jedno pytanie:
Co odpowiada w Nokii 6230 za wytwarzanie dźwięków systemowych takich jak "kliki" klawiatury oraz odgłosy podczas poruszania się po menu?! Ten "głośniczek" nad ramką wyświetlacza?!
Chciałbym go zmienić ponieważ mi troszkę "charczy" oraz ciszej gra - porównywałem z inną Nokią 6230(na niej nie mogłem sprawdzić mojego wczesniejszego problemu :( ). I jakość wydawnych dźwięków na moim telefonie jest gorsza.
Mógłbym to sam sobie wymienić poniewaz mam narzedzia do tel. kom i już wstępnie zorientowałem się co mogę ewentualnie wymienić w tym telefonie

#156316  autor: marcinb
 23 lut 2007, 22:55
Telefon oczytuje już plik z karty wrzucone "luzem", natomiast nie widzi zapisanych w folderach. Rozumiem że "ten typ tak ma"?! Wgranie nowszego softu nie pomoże w moim przypadku?! Może jest jakies inne alternatywne rozwiązanie tego problemu np. playlista?!
Tak, ten typ tak ma. :(

[ Dodano: 2007-02-23, 23:00 ]
Don2x44 pisze: Mógłbym to sam sobie wymienić poniewaz mam narzedzia do tel. kom i już wstępnie zorientowałem się co mogę ewentualnie wymienić w tym telefonie
Takie kontrolne pytanie - jak wyciągniesz baterię z telefonu, po ponownym włożeniu i uruchomieniu komórki musisz ustawiac date i godzinę?
Na tym sofcie 4.44 działają Ci grupy kontaktów?

#156322  autor: Krisu6230i
 23 lut 2007, 23:06
Don2x44 pisze:Co odpowiada w Nokii 6230 za wytwarzanie dźwięków systemowych takich jak "kliki" klawiatury oraz odgłosy podczas poruszania się po menu?! Ten "głośniczek" nad ramką wyświetlacza?!
znow powiem ze w tej zi tak, zapewne w twojej 6230 jest tak samo.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#156330  autor: Don2x44
 23 lut 2007, 23:15
marcinb pisze: Tak, ten typ tak ma. :(
Nie.. prosze cie nie załamuj mnie:( Nie znosze bałaganu na telefonie:/
marcinb pisze:Takie kontrolne pytanie - jak wyciągniesz baterię z telefonu, po ponownym włożeniu i uruchomieniu komórki musisz ustawiac date i godzinę?
Jak wyciągnę baterie to data oraz zegar się resetuje:/ A z kontaktami to niewiem jeszcze nie sprawdzałem. Jutro ci powiem jak wyglada u mnie sprawa z grupami.
Krisu6230i pisze:znow powiem ze w tej zi tak, zapewne w twojej 6230 jest tak samo.
Korpus jest taki sam zarówno w 6230 jak i 6230i. Oki, to niebawem wymienie głośniczek.

Dzięki.

#156585  autor: marcinb
 24 lut 2007, 17:21
Don2x44 pisze:
marcinb pisze: Tak, ten typ tak ma. :(
Nie.. prosze cie nie załamuj mnie:( Nie znosze bałaganu na telefonie:/
Ja wszystkie mp3 mam luzem na karcie, a wszystkie inne rzeczy poupychane w foldery, no nie jest tak źle. :-)
Don2x44 pisze:
marcinb pisze:Takie kontrolne pytanie - jak wyciągniesz baterię z telefonu, po ponownym włożeniu i uruchomieniu komórki musisz ustawiac date i godzinę?
Jak wyciągnę baterie to data oraz zegar się resetuje:/ A z kontaktami to niewiem jeszcze nie sprawdzałem. Jutro ci powiem jak wyglada u mnie sprawa z grupami.
I nie wnerwia Cię to ponowne ustawianie...? Za to (ponoć) odpowiada jakas mała bateryjka - jeśli będziesz otwierać telefon żeby wymienić głośniczek może i tam byś zerknął?

[ Dodano: 2007-02-24, 17:56 ]
Majsterkowiczów proszę o wgląd do tego wątku. :-)