• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #109191  autor: lennox2
 26 wrz 2006, 18:24
Mam okazję kupić w komisie N70 po - jak sądzę - bardzo korzystnej cenie; uwzględniając wartośc mojego telefonu (używana Nokia 6230i), który oddam w komisie w ramach wymiany rzeczowej, N70 będzie mnie kosztowała ok. 500 zł. Mój problem tylko dotyczy tego, że musze - kupując N70 - zostawić w komisie swój telefon, w którym mam zapisanych full telefonów i kontaktów do różnych osób, czyli przed oddaniem mojego musze je wszystkie wykasować. Powiedzcie mi prosze, czy jeżeli za pomoca Nokia PC Suite wykonam sobie kopię bezpieczeństwa swojego telefonu, to czy po podłączeniu bluetothem do komputera Nokii N70, program "przeleje" mi moje kontakty, notatki i rocznice zapisane w kalendarzu do nowego telefonu?!

Bardzo proszę o informację, bo mam czas na podjęcie decyzji o ewentualniej zamianie telefonu mam tylko do jutra.

Pozdrawiam.

PS. No i powiedzcie mi prosze, czy taka zamiana - Waszym zdaniem - jest w ogóle opłacalna, bo kiedyś spotkałem się z taką opinią (na tym forum zresztą), że N70 to w gruncie rzeczy to samo co Nokia 6230i, tyle tylko że dołozono mu symbianna (którego ja akurat CHYBA nie potrzebuję) i nieci lepszy aparat.... To prawda?

Odi profanum vulqus et arceo

#109197  autor: ywis
 26 wrz 2006, 18:49
lennox2 pisze:o i powiedzcie mi prosze, czy taka zamiana - Waszym zdaniem - jest w ogóle opłacalna
Ja bym nie zamienił, bo z tego co piszesz, musisz dopłacić w granicach 500 zł, więc wydaje mi się, że to nie ma sensu kompletnie, bo za swoją nokie w rzeczywistości dostajesz w takim razie z komisu może z 350 - 400 zł - śmiech w biały dzień. Nie zamieniłbym się na takiej zasadzie.

#109201  autor: lookass
 26 wrz 2006, 18:59
bezkitu za dorogo myslem graniece 300-400 max a 500 to nie wiem czy ci sie oplaca jeszcze nie wiesz co z tym sie robilo ja nie polecam zamiany chyba ze mocno potrzebujesz cegly i symbiana

#109203  autor: ywis
 26 wrz 2006, 19:01
lookass, tak jak piszesz, tego samego zdania jestem. Żeby się zamienić na moim miejscu, to jeszcze musieliby mi dopłacić do tego interesu, bo tak naprawdę, to ja nie wiem, co działo się z tą N70... może kupili zalaną i naprawili, a może jeszcze coś innego. Ja bym sobie darował.

#109209  autor: lennox2
 26 wrz 2006, 19:08
Ale to jest nowy telefon - mówię o N70. Czy to zmienia Waszą opinię?

#109210  autor: ywis
 26 wrz 2006, 19:10
lennox2, nie zmienia, bo to telefon z komisu i 100% pewności nigdy nie masz, że jest nowy. On może wyglądać jak nowy, ale nie musi takowy być.

#109215  autor: przemek910
 26 wrz 2006, 19:20
może byc również z simlockiem, a ty nie będziesz poinformowany o tym. Wtedy klapa (koszt ściągnięcia ~500zl :| )

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#109216  autor: ywis
 26 wrz 2006, 19:22
kin pisze:może byc również z simlockiem
Ale to na miejscu może sobie chyba raczej sprawdzić, chyba że nie dają mu tej możliwości, to już w ogóle bym nie brał pod uwagę żadnej zamiany, zresztą gdybym ja miał taką możliwość to i tak nic z komisu bym nie brał ;)

#109261  autor: lennox2
 26 wrz 2006, 21:09
Ta N70 ma wprawdzie simlocka, ale plusowskiego, co w moim przypadku nie ma znaczenia, bo w tej sieci mam abonament. Co do samej transakcji, to nie wyobrażam sobie, ze mógłbym kupic w komisie telefon, nie włożywszy do niego swojej karty i nie sprawdziwszy go... Z tym że zdaje sobie sprawę z tego, ze może mieć wady, których na miejscu nie sprawdzę, a które nie zostałyby ewentualnie uznane przez serwis :( . Ale z drugiej strony dlaczego tam mi odradzacie komisowy zakup? Na przykład ktoś, kto kupiłby w komisie moją 6230i byłby z niej naprawdę bardzo zadowolony, bo nie dośc, że jest całkowicie sprawna, to nawet pod lupą nikkt nie dostrzegłby, że jest używana od marca tego roku..

No ale musze przyznać, że Wasze posty skwasiły mi humor i całkowicie zbiły z pantałyku - byłem już niemal całkowicie zdecydowany na ta wymianę, a po przeczytaniu Waszych wypowiedzi sam już nie wiem, co robić... Naprawdę nie ma zadnego argumentu przemawiającego za zasadnością takiej wymiany?! Przyznam, że w tej całej transakcji kusi mnie przede wysztskim wygląd N70, po drugie lepszy aparat i po trzecie to, że film nakręcony tym telefonem da się przerzucić na ekran komputera i oglądać bez głowienia się, na co właściwie patrzę, co - przyznacie sami - w 6230i niestety nie jest możliwe...

Czyli co, stanowczo nie?

#109265  autor: przemek910
 26 wrz 2006, 21:18
lennox2 pisze:Przyznam, że w tej całej transakcji kusi mnie przede wysztskim wygląd N70, po drugie lepszy aparat i po trzecie to, że film nakręcony tym telefonem da się przerzucić na ekran komputera i oglądać bez głowienia się, na co właściwie patrzę, co - przyznacie sami - w 6230i niestety nie jest możliwe...
to sobie kup Nokie 6280 i po kłopocie ;-)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#109273  autor: lennox2
 26 wrz 2006, 21:39
kin pisze: to sobie kup Nokie 6280 i po kłopocie ;-)
A dlaczego własnie 6280?

#109299  autor: ywis
 26 wrz 2006, 22:43
lennox2, ponieważ N6280 też kręci filmiki które bez problemu wrzucisz na kompa, bo chyba o to chodziło kinowi (nie wiem czy Twój nick się odmienia kin) ;)

#109318  autor: Krisu6230i
 26 wrz 2006, 23:13
postradales zmysly chyba chlopie ! ta franca ci sie podba ? a 6230i chcesz porzucic dla tego pustaka:/ grrr...
pc suitem oczywiscie przelejesz wszystko do n70 ale ta cena... i ten rabunek za 6230i 350 zl !!!!??!!??!
w wawie chodz a komisach po 800 fak ze nowki ale na allegro sa po 750 :P
nie wiem czy bym zamienil jak juz cos to na cos nowszego i lepszego, oczywiscie z serii N.
mnie 70 kojarzy sie zle bo z poczatkami serii N i nie wiem czy to jet taki dobry tel ale moze sie myle. sluchaj innych forumowiczow.
a i tak na marginesie tez kupilem w marcu albo w kwietniu moja 6230i i zakupilem ja z komisu byl 100% nowka kupiony do jakiejs firmy i oddany, dziala i nie narzekam. to moj 4 tel z komisu nowy i nie zawiodlem sie nigdy tylko trzeba sprawdzac date zakupu i wstawienia do komisu.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#109321  autor: lennox2
 26 wrz 2006, 23:22
Krisu6230i pisze:postradales zmysly chyba chlopie ! ta franca ci sie podba ? a 6230i chcesz porzucic dla tego pustaka:/ grrr...

Degustibus non est disputandum.... Przepraszam, jeżeli uraziłem czyjeś uczucia, ale "ta franca" naprawdę mi się podoba - niestety bardziej od 6230i i nawet od N73.... Co nie zmienia faktu, że Wasze opinie chyba juz spowodowały, że jednak prawdopodobnie dam sobie spokój z zamianą telefonów.... :(

Tak naprawdę, to moim telefonem marzeń byłaby słuchawka, która miałaby wszystkie funkcje Nokii 6230i (ale bez tych uciązliwych narastających dzwonków i bez wkurzającego przeskakiwania utworów), z lepszej jakości aparatem fotograficznym i kamerą video (np. takim, jak N73), wyglądem N70, N80 lub N93 (ale tu znowu ten cholerny symbian - trochę mi on niepotrzebny i troche się go boję, bo nigdy nie miałem z nim do czynienia), i trochę większą pojamnością na aplikacje...
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2006, 23:34 przez lennox2, łącznie zmieniany 1 raz.

#109324  autor: Krisu6230i
 26 wrz 2006, 23:27
no racja nie podlegaja... wybacz, zapomnialem o tym :oops:
heh no ok ja nokii generalnie nie cierpie ale 6230i i ta jej klasyczna elegancka forma... :smt007
kurcze symbian w gruncie rzeczy jest na prawde fajny tylko czy go potrzebujesz? amoze wstrzymaj sie i zmien na cos innego ? wspomniana 6280 wyglada dosc ciekawie ale ona NIE ma symbiana!

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/

#109371  autor: marektomek
 27 wrz 2006, 07:26
Nie zamieniaj ale tylko ze względu na cene, wcale nie jest to taki dobry interes jak myślisz, a jeśli chodzi o telefon jaki bym ci polecił to Nokia 6233 - następca 6230i, nie ma symbiana i ma dużo więcej bajerów niż nasza 6230i:) a filmy kręci w 640x480.

#109383  autor: Krisu6230i
 27 wrz 2006, 09:47
albo E50 ? tez ciekawa jest i niby nastepczyni 6310i ;)
obie maja elementy metalowe w obudowie. :-D