Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 15 wrz 2018, o 15:45

Nie musisz tego robić bo ja wierzę w to co piszesz teraz oraz w to co pisałeś w listopadzie 2017. Chodzi o co innego. Chodzi o to, że nad morzem (półwysep Helski na 99,99% ;-) ) w strefie Nokii nie działało CA w konfigu pasmo wyższe z niższym do momentu odpalenia L1800 na 10MHz i L2100.
Teraz weryfikacja tego jest niemożliwa bo zaszły zmiany w konfigu sieci. Można tylko grzebać w historycznych wątkach i postach.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3799
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 15 wrz 2018, o 18:08

kozien70 napisał(a):Ursynów już na rozdzielonym L1800 i uruchomionym L2100.

Jednak tak nie do końca. Kabaty i Natolin nadal na wspólnych 15MHz. Jadąc Al. KEN pierwszą stacją z 10MHz i L2100 jest stacja na Multikinie. Stacja na dachu Leclerc’a 2600+2100+1800:

Obrazek

Test „pod stacją” także w mało optymalnym miejscu. iX.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3799
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 15 wrz 2018, o 18:44

Mixiorek napisał(a):
kozien70 napisał(a):Tak? Wrzucałeś już agregację jednocześnie w górę i w dół? :-) Przegapiłem coś?

Dokładnie. Przed odpaleniem L2100 i przejściem na 10MHz na półwyspie działała tylko agregacja 800+1800 lub 1800+2600 o co było trudno bo w 99% przypadków wyższe pasmo było tym głównym. Dokładnie taki przypadek masz nadal w Kołobrzegu.

Czyli nic nie przegapiłem.
We wszystkich Twoich screenach było albo CA tylko w górę albo CA tylko w dół. Owszem, mogło to być z tej samej stacji. Na żadnym screenie nie było jednak CA jednocześnie i w górę i w dół. To jest właśnie nowość :-)
Nie było do tej pory sytuacji by np. podstawowym pasmem było 1800, a w doagregowanych było jednocześnie 800 i 2600.
I nie, w NSN przed modernizacją nie działało 1800+2600 tylko 2600 +1800. Pasmo 1800 w NSN nie agregowało się z niczym jeśli było podstawowe. Półwysep Helski nie był tu wyjątkiem w strefie NSN. Myślę, że się czymś zasugerowałeś :-)

Mixiorek napisał(a):Hmm. Mój post z września 2017:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=953563&hilit=jastarnia+tomi81#p953563

"Na półwyspie gdzie jest NSN nadal ten sam konfig czyli brak agregacji wyższego pasma z niższym. Tylko niższe z wyższym."


Jeśli sprawdzałeś stację, na której było tylko 800 i 1800 to wszystko się zgadza, bo 1800 nie agregowało się z niczym, jeśli było podstawowe.



Jeśli testy z 15:10 i 15:27 przeprowadzałeś w obrębie jednej stacji to one również potwierdzają, że CA jednocześnie w góre i w dół wtedy jeszcze nie działało. Bo gdyby działało, to na screenie z podstawowym L2100 powinieneś mieć doagregowane L2600+L1800+L800, jest tylko L1800 i L800. Masz CA tylko w dół.

Mixiorek napisał(a):"W strefie NSN nad morzem widziałem zjawisko odwrotne - agregacja zawsze "od dołu" (800+1800), ale osiągane prędkości sugerowały raczej brak agregacji w rzeczywistości."

Także chyba nie zwariowałem :-)
Poniżej tego postu Twoja odpowiedź wskazująca, że w Białymstoku działa agregacja "od góry". Także mam wrażenie, że w strefie Nokii mieliśmy/ mamy kilka rozwiązań w kwestii CA lub jego braku.


To wcale nie dowód na dwa konfigi tylko cały czas potwierdzenie tego samego konfigu Nokii ze wspólnym L1800, o którym napisałem, a który dziś potwierdził @tomi81 :-)
Ty nie widziałeś CA w dół, bo wspólne L1800 jako podstawowe nie agregowało się w Nokii ani w górę ani w dół.
Na stacji z L800 i L1800 widziałeś CA tylko gdy L800 było podstawowe.
A @tomi81 miał L2600 jako podstawowe więc agregowało się mu w dół :-)

Reasumując: jest światełko w tunelu N!, pojawiło się wreszcie CA w dowolnej kombinacji. Póki co tylko w zmodernizowanej ostatnio strefie Nokii.

Do sprawdzenia jeszcze dwie rzeczy:
czy CA obie strony działa, gdy podstawowe jest L2100
czy na tych stacjach działa również loadbalancing
:-)

Mixiorek napisał(a): Stacja na dachu Leclerc’a 2600+2100+1800:


Hmmm...Ta stacja od dłuższego czasu ma L800+L1800+L2600. Teraz doszło L2100. Miałeś tam dziś tylko 3CA?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4773
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 15 wrz 2018, o 18:53

ul. Ostrówek w Poznaniu - chyba już podpięta, bo coś mi dużo tych kabli, ale L2600 Orange nie słychać, trzeba obadać T-Mobile:

Obrazek

To tak wygląda jakby w tej lewej antenie podłączono porty po lewej stronie i na środku, wcześniej były tylko te na środku. Ta po prawej ma podłączone tylko te zewnętrzne. Czy to oznacza L800 czy może L2600 bez MIMO 4x4? Tutaj może nie widać, ale u mnie na iPhonie w oryginalnej jakości jest to widoczne.

Stacja bazowa Orange/T-Mobile na ul. Bałtyckiej 48 w Poznaniu (budynek słodowni) po podziale LTE1800 i po rozbudowie o LTE2100, w pierwszym momencie myślałem, że została zlikwidowana, ale z bliska okazało się, że mimo pustych masztów na górze, dostawiono nowe na ścianie budynku:

Obrazek

Obrazek

Stacja bazowa Orange na ul. Bałtyckiej 33 (biurowiec Grupy Żywiec) w Poznaniu jest tylko GSM900/U900/U2100/L2100 i tylko Orange, jest jeden sektor Katherina z radiolinią T-Mobile (aka GTS) 40 Mbps na dachu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stacja bazowa Orange/T-Mobile na ul. Św. Rocha 9 (akademik Akademii Wychowania Fizycznego) po podziale LTE1800 i rozbudowie o LTE800/LTE2100/LTE2600, było już, ale nie z tej strony, bo tutaj o dziwo anteny nie na ścianie, a na maszcie

Obrazek

ul. Św.Michała 100 - nadal brak L2600 Orange

ul. Grobla 7 i 10 - nadal brak L2600 Orange
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4414
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 15 wrz 2018, o 20:54

kozien70 napisał(a):Reasumując: jest światełko w tunelu N!, pojawiło się wreszcie CA w dowolnej kombinacji. Póki co tylko w zmodernizowanej ostatnio strefie Nokii.

Do sprawdzenia jeszcze dwie rzeczy:
czy CA obie strony działa, gdy podstawowe jest L2100
czy na tych stacjach działa również loadbalancing

To chyba jednak namąciłem. Mea culpa.

Hmmm...Ta stacja od dłuższego czasu ma L800+L1800+L2600. Teraz doszło L2100. Miałeś tam dziś tylko 3CA?

Jest 4CA:
Obrazek

Jak widać moc sygnału 2100 i 1800 jest taka sama lub zbliżona gdy obserwowałem to w różnych miejscach.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3799
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez SACZI » 16 wrz 2018, o 14:09

Nie wiem, gdzie umieścić to pytanie, ale czy T-Mobile ma umowę na roaming krajowy z Plusem w zakresie LTE?
Nie słyszałem o takiej współpracy, ale rozmawiałem z pewnym, najprawdopodobniej "fahofcem", który takie dyrdymały opowiadał.
SACZI
Moderator
Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): 15 sie 2009, o 20:38
Lokalizacja: PL
Pochwały: 9
Sieć: 260 02, 260 06, 260 01

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 wrz 2018, o 14:23

Krótko mówiąc ten ktoś bredził. Z W4 z roamingu krajowego korzysta tylko Play.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4773
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez SACZI » 16 wrz 2018, o 14:57

No tak myślałem.
Ogólnie, nie dyskutowałem z nim, bo szkoda było z nim strzępić ryja.
Dyskusja jałowa.
SACZI
Moderator
Moderator
 
Posty: 1368
Dołączył(a): 15 sie 2009, o 20:38
Lokalizacja: PL
Pochwały: 9
Sieć: 260 02, 260 06, 260 01

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 16 wrz 2018, o 17:16

Co tu się dzieje na tym maszcie, sprawdziłem i L800/L2600 w T-Mobile też nie słychać - wyraźnie widać, że lewa to triband Huawei, a prawa to quad band Huawei.

W tribandzie podpięto teraz z jednej strony wysokie porty (zapewne dla L2600), natomiast w quad bandzie bez zmian.

Obrazek

Dla porównania wcześniejsza fotka:

Obrazek

Na ulicy ul. Bydgoskiej 4a / Podwale - T-Mobile w końcu odpaliło UMTS900! Natomiast w Orange nadal nie ma GSM900/UMTS900.

http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... =Podwale-R
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4414
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 16 wrz 2018, o 18:11

kozien70 napisał(a):Na jakim dokładnie modelu telefonu sprawdzałeś? Z czym się podstawowe B3 agregowało?

Nie mogłem wcześniej odpowiedzieć.
Sony X dual SIM. Nie wiem co z czym się agregowało. Telefon pokazywał przy każdym paśmie LTE+, co jakiś miesiąc przy B3 nie pokazywał. W sumie na każdym obecnie paśmie podstawowym pokazuje LTE+ co świadczy, że agregacja jest zawsze.



No niekoniecznie musi leżeć. Takie skakanie po pasmach może właśnie świadczyć o uruchomieniu balancingu.

Nie do końca się zgodzę, ponieważ już o tym pisałem z pół roku temu. Orange i Play bardzo skaczą po nadajnikach, bo są obciążone bardziej niż Plus czy TMobile. Stąd np w Orange w domu nie mogę swobodnie rozmawiać.
Ostatnio nawet zauważyłem w Orange co w Play. Nie zrzuci do 2G (w Play do roamingu) tylko trzyma się 3G (Play własnej sieci podczas rozmowy) jak tonący brzytwy i spada jakość połączenia, przerywa słowa, trzeszczy w słuchawce i często nawet kończy się zerwaniem rozmowy.
Sprawdzone na Iphone 7 (priv) oraz na Sony X (słuzbowy)

Jadąc dalej - u mnie L1800 jest już po podziale. Przypominam - Gdynia
kozien70 napisał(a):Tak? Wrzucałeś już agregację jednocześnie w górę i w dół? :-) Przegapiłem coś?

Czyli miałem rację. W strefie Nokii działa w dół i w górę. Przez jakiś czas Huawei miał przewagę obecnie ma Nokia. I dobrze, że Nokia, bo również ma większą moc nadawania ;)

A konfiguracja albo jeszcze leży albo jest inna w TMobile niż w Orange.
Dla przykładu w piatek stałem w aucie na ulicy św. Mikołaja w Gdyni i na SONY X łączyłem się w sieci Orange do stacji Hutnicza 5 (Obok budynku Radmoru) czyli ok 500m i na Orange miałem
27ms DL 138,31 Mb/s UL 25,32 Mb/s (pasmo podstawowe B7)
TMobile z tego samego miejsca ale łączenie do stacji na Hutnicza 8 (Makro) - odległość ok 1-1,2km
30ms 167,67Mb/s DL a UL 3,31 (UL bieda!!!) - pasmo podstawowe B7
W obu przypadkach Sony X
To samo miejsce, ten sam telefon a logowanie się do innych stacji. Wymuszałem tryb samolotowy i nadal tak samo się słuchawka łączyła - Orange do tej stacji blizej, TMobile dalej.
Większa odległość z pasmem B7 do stacji ale taka róznica w UL między O i Tmobile świadczy, że coś jest nie tak.
Ostatnio edytowano 16 wrz 2018, o 18:17 przez spotify, łącznie edytowano 2 razy
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 555
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 16 wrz 2018, o 18:14

Ostatnio edytowano 16 wrz 2018, o 18:32 przez tomi81, łącznie edytowano 3 razy
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 692
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 16 wrz 2018, o 18:19

@tomi81
Widać tylko pierwszy link. 3 pozostałe prosi o logowanie sie do Twojego konta
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 555
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 16 wrz 2018, o 18:34

spotify napisał(a):@tomi81
Widać tylko pierwszy link. 3 pozostałe prosi o logowanie sie do Twojego konta


Fixed - dzięki za czujność :mrgreen:
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 692
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 16 wrz 2018, o 18:57

I bez podziału jest albo tylko w górę albo tylko w dół - nie ma mieszania (dowolności) jak na screenach udostępnionych wczoraj przez @kozien70.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1767
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez umcusumc » 16 wrz 2018, o 19:09

Płock, Gierzyńskiego 15. Na budynku jest Tmobile (23814) i Orange (615), N! oraz Plus. Zdjęcia w pełnej rozdzielczości po kliknięciu.

W btssearch nie ma L2600:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po lewej Plus

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawa antena Plusa

Obrazek

Obrazek
umcusumc
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 258
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości