Telekomunikacja jak na dłoni






Karta pamięci do aparatu

Tu można pisać o wszystkim w jakikolwiek sposób - ale bez używania wulgaryzmów i obrażania innych.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Karta pamięci do aparatu

Postprzez szyman12 » 16 sty 2013, o 22:53

Witam

Za waszą poradą kupiłem aparat fotograficzny Panasonica FZ-200, czas teraz na kartę pamięci do niego ;) Aparatem będę robił zdjęcia seryjne i filmy, lecz dosyć sporadycznie. Ja się za bardzo nie znam na tym, więc mógłby powiedzieć czy np. taka lub karta do niego jest OK czy trzeba będzie kupić szybszą?

Pozdrawiam
szyman12
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 684
Dołączył(a): 13 mar 2008, o 01:19
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 16

 

Postprzez stanax » 16 sty 2013, o 23:36

stanax
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 751
Dołączył(a): 24 lis 2006, o 07:35
Lokalizacja: Trollandia
Pochwały: 36
Model telefonu: S III (w domu, ale już nie mój) oraz Note II

 

Postprzez neoptb » 16 sty 2013, o 23:47

Jeśli planujesz rejestrować filmy (np. 720p), tudzież dużo robić zdjęć w seriach, to wybieraj tylko karty class 10 i najlepiej niech to będzie sandisk,żaden kingston czy inne no namem'owe cudo.

Na allegro jest masę aukcji i za 100 zł można wyrwać sandiska nawet 32 gb class 10.
żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)
neoptb
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 498
Dołączył(a): 21 cze 2011, o 10:48
Lokalizacja: z sieci
Pochwały: 18
Model telefonu: LG Black, SGS II, SGS III, Sony Z3
Sieć: +

 

Postprzez Xy » 18 sty 2013, o 19:47

Kingston to no-name?
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ Sony Ericsson K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ Sony Ericsson K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ ???
Xy
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4824
Dołączył(a): 23 sie 2007, o 11:54
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 127
Model telefonu: Huawei P9
Sieć: T-Mobile

 

Postprzez stanax » 18 sty 2013, o 22:10

Kingston jest jak no-name. Niektóre Kingston class10 mają 10 MB/s zapis/odczyt!
Przecież obciach coś takiego produkować. To no-name mają lepsze parametry.
Pierwsza Kingston padła mi w aparacie. Kilka zdjęć i komunikat: brak karty :shock:
Nie dało się jej "postawić" żadnym sposobem. Zaniosłem do sklepu i wziąłem drugą.
Przy serii 4 zdjęć na sekundę aparat zaczął mi się wieszać. Wrzuciłem na nią zdjęcia
z komputera i teraz robi za pamięć w foto-ramce Agfa:


Obrazek


Teraz jadę właśnie na dokładnie takim, jak we wcześniejszym poście - SanDisk'u.
Kilka tysięcy zdjęć, wiele razy serie, filmy. I nic. Nie wiesza aparatu, dalej działa.
stanax
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 751
Dołączył(a): 24 lis 2006, o 07:35
Lokalizacja: Trollandia
Pochwały: 36
Model telefonu: S III (w domu, ale już nie mój) oraz Note II

 

Postprzez szyman12 » 18 sty 2013, o 23:06

stanax kupiłem tą kartę, którą mi poleciłeś, oczywiście przepłacając ponad 50 zł w salonie Komputronika :evil: :smt011

Mam nadzieje, że będzie dobra, bo ludzie pisali w komentarzach (na Komputroniku bądź Karen), że transfery są dwa razy mniejsze :(
szyman12
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 684
Dołączył(a): 13 mar 2008, o 01:19
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 16

 

Postprzez stanax » 19 sty 2013, o 11:30

szyman12 napisał(a):stanax kupiłem tą kartę, którą mi poleciłeś, oczywiście przepłacając ponad 50 zł w salonie Komputronika :evil: :smt011


Paliło Ci się? Trzeba było kupić na przykład tu:
http://www.fotoamigo.pl/karta-pamieci-sd-16gb-sandisk-sdhc-extreme-45mbs-p-895.html
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,14070s,14d


szyman12 napisał(a):Mam nadzieje, że będzie dobra, bo ludzie pisali w komentarzach (na Komputroniku bądź Karen), że transfery są dwa razy mniejsze :(



Ludzie popierdują. Poczytaj sobie:
1. http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/karty-pamieci-flash-sd/sandisk-sdhc-16gb-extreme-300x-class-10
2. http://www.chip.pl/ranking/pamieci-masowe/karty-pamieci-flash-sd

W cenie do 80zł:


Obrazek
stanax
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 751
Dołączył(a): 24 lis 2006, o 07:35
Lokalizacja: Trollandia
Pochwały: 36
Model telefonu: S III (w domu, ale już nie mój) oraz Note II

 

Postprzez neoptb » 22 sty 2013, o 21:38

stanax napisał(a):Kingston to no-name?


stanax napisał(a):Kingston jest jak no-name. Niektóre Kingston class10 mają 10 MB/s zapis/odczyt!


Kingston dawno temu miał potencjał od dawna, nie daje rady w kartach pamięci. Do aparatu tylko i wyłącznie Sandisk. Nie sztuka kupić coś taniego i wkurzać się co chwile,że np źle zapisało zdjęci lub film nagrany klatkuje. A co najważniejsze, kingston robi wiele rzeczy, a jak coś jest od wszystkiego to najczęściej jest do niczego. W tym przypadku się to stwierdzenie sprawdza.
żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)
neoptb
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 498
Dołączył(a): 21 cze 2011, o 10:48
Lokalizacja: z sieci
Pochwały: 18
Model telefonu: LG Black, SGS II, SGS III, Sony Z3
Sieć: +

 

Postprzez Xy » 23 sty 2013, o 01:30

Mam 3 Kingstony (4, 4 i 8 GB) Compact Flash do lustra, a do pstrykadła i wymiennie do kamery, rejestratora trasy i jako pendrive posiadam 4GB od SanDiska. Generalnie jest tak jak piszesz. Karta jest wolna (ta na K.) i przy strzelaniu serią z 5 kl/s po chwili zdycha to 2, a później jeszcze wolniej. Ale jedną z Kingstonów mam pięć lat i zjeździła ze mną całą Europę i nie zdechła. Widziałem jakiegoś SanDiska Extreme CF ale cena mnie przeraziła i prędzej zmienię minoltowo - sonowy system niż kupię taką kartę.
Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ Sony Ericsson K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ Sony Ericsson K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ ???
Xy
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4824
Dołączył(a): 23 sie 2007, o 11:54
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 127
Model telefonu: Huawei P9
Sieć: T-Mobile

 

Postprzez max4max » 23 sty 2013, o 12:44

Xy napisał(a):Ale jedną z Kingstonów mam pięć lat i zjeździła ze mną całą Europę i nie zdechła.

Bo te kilka lat temu kingston robił dobre rzeczy.
max4max
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 223
Dołączył(a): 11 mar 2012, o 15:48
Lokalizacja: że znowu
Pochwały: 11

 

Postprzez stanax » 25 sty 2013, o 10:50

neoptb napisał(a):
stanax napisał(a):Kingston to no-name?


stanax napisał(a):Kingston jest jak no-name. Niektóre Kingston class10 mają 10 MB/s zapis/odczyt!



Walnąłeś się cytując. To Xy jestem autorem tego pytania!





Xy napisał(a):jedną z Kingstonów mam pięć lat i zjeździła ze mną całą Europę i nie zdechła.



Mój Kingston, ten w foto-ramce, chodzi dobę na okrągło już z dwa lata. Ramka robi za lampkę nocną.
stanax
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 751
Dołączył(a): 24 lis 2006, o 07:35
Lokalizacja: Trollandia
Pochwały: 36
Model telefonu: S III (w domu, ale już nie mój) oraz Note II

Re: Karta pamięci do aparatu

Postprzez szyman12 » 15 kwi 2018, o 21:55

Cześć

Odkopię dinozaura :) Otóż dotychczas miałem kartę pamięci SanDisk Extreme U1 C10 16GB. Niestety wypadła mi, roztrzaskała się i czas poszukać innej, ale sam już nie wiem jaką. Myślę o SanDisk Ultra UHS-I C10, tylko zapis jest do 10 MB/s - czy w przypadku zdjęć wieloseryjnych nie nastąpi zapchanie się bufora?
Ewentualnie myślę o SanDisk Extreme SDHC Class 10 U3, gdzie zapis jest deklarowany do 40MB/s. Problemem jest fakt, że jest to U3, a aparat obsługuje karty zgodne ze standardem UHS-I, więc czy w tym przypadku nie będzie się to jakoś gryzło?

Pozdrawiam
szyman12
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 684
Dołączył(a): 13 mar 2008, o 01:19
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 16


Powrót do Hydepark

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości