Witam!
Chciałbym przedstawić mój pierwszy test, a dotyczy on telefonu LG KU311. A więc:
W pudełku znajdziemy:
telefon
bateria
karta pamięci microSD 512Mb wraz z adapterem
ładowarka
zestaw słuchawkowy stereo z przejściówką na jack(3,5mm)
płyta CD z oprogramowaniem
instrukcja obsługi PL
karta gwarancyjna
Zestaw bardzo dobry.
Pierwsze wrażenie.
Gdy otwarłem małe, fioletowe pudełeczko moim oczom ukazał się niecodzienny, stylowy telefon o solidnej konstrukcji. Klapka otwarła się pewnie, bez żadnych luzów(tak jest do dziś
)...
Wygląd.
Telefon o wymiarach 93x49x18mm w zamknięciu jest leciutki(98g). Można o nim powiedzieć: "slim" gdyż przy otwartej klapce jego grubość wynosi ok. 9mm
Jego obudowa jest lśniąca co z jednej strony jest wadą(bardzo widoczne odciski palców :-/ ), a z drugiej zaletą(dodaje komórce stylu
). Z jej prawej strony znajdziemy gniazdo na kartę pamięci, a z lewej gniazdo ładowarki/słuchawek/kabla, klawisze głośności i przycisk aparatu. Na wierzchu znajdują się jeszcze 3 klawisze muzyczne. KU311 posiada obrotowy obiektyw aparatu i moze byc on wykorzystywany do wideorozmów.
Wyświetlacz.
Wyświelacz o rozmiarach 2cali, 3x4cm, 176x220 pikseli z 256 tysiącami kolorów prezentuje się genialnie(czego niestety nie widac na zdjęciach :-/ ). Czcionka jest wystarczającej wielkości, kolory odwzorowane są znakomicie, a ekran główny z odpowiednio dobraną, efektowną tapetą to cudo
. Wyświetlacz zewnetrzny o wielkości 1,18cala, 96x96 pikseli jest w stanie wyświetlić 64 tysiące kolorów, co jest w pełni wystarczające do tego, aby przeczytać sms-a i zrobic zdjęcie.
Klawiatura.
Na klawiaturze jest sporo klawiszy, ale kazdy ma swoje przeznaczenie(są to klawisze minimalizacji, wideorozmowy, dostępu do internetu). "klik" jest wyczuwalny, a klawiatura wygodna.
Jakość rozmów.
Jakość rozmów jest dobra, trzaski nie występują. Odbiorca jest słyszalny. Mikrofon jest ułożony przy samych ustach. Rozmawiam na najwyzszej głośnosci słuchawki, niżej głos jest juz lekko za cichy. Tryb głośnomówiący nie trzeszczy, lecz jest trochę za cichy. Niestety nie miałem okazji sprawdzić jak prezentują się połaczenia wideo, za co przepraszam
Bateria.
Wg producenta maksymalny czas czuwania ogniwa Li-Ion 800 mAh to 7 dni. Przy ok. 25 min. słuchania muzyki, kilku zdjęciach, 30 min grania i 10 min. przegladania internetu bateria tryma srednio 2,5 dnia. Myślę, że jest to wystarczający wynik jak na tak multimedialny telefon.
Menu.
Menu to siatka 4x3 ikonki. W jej skład wchodzą:
Połączenia - znajdziemy tu historię połączeń, ich czasy i koszty; połaczenia oczekujące itp.
Kontakty - czyli książka telefoniczna
Ustawienia - zmienimy m.in. tu datę i godzinę, ustawimy sieć, sprawdzimy pamięć, język...
Aparat
Playnet - połączymy tu sie ze stroną domową Playa lub wpiszemy własny adres. Ja tej opcji nie używam, gdyż z internetem łącze sie za pomoca Opery Mini - jest taniej, szybciej i wygodniej.
Gry i pobrane pliki - w tym folderze znajdziemy wszystkie zainstalowa gry lub aplikacje
Multimedia - z tego folderu mamy dostęp do podfolderów takich jak: Moje obrazy, Moje wideo, Moje dźwięki, Moje aplikacje, Moje pliki Bluetooth, Inne, Moja karta pamieci, Listy odtwarzania.
Kalendarz - tutaj możemy dopisać zadania do danej daty, napisac notatkę, wyznaczyć odstęp jedej daty od drugiej, ustawic licznik dni(bardzo przydatne).
Wyświetlacz - z tąd mamy dostęp do ustawień: wyświetlacza wenętrznego i zewnętrznego, stylu menu, czcionki, podswietlenia, koloru menu i powitania
Profile - do dyspozycji mamy 5 standardowych profili takich jak: Normalny, Milczy, Tylko wibrowanie, Na zewnątrz i Zestaw słuchawkowy oraz 3 własne.
Dodatki - patrz niżej
Poruszanie się po menu jest intuicyjne, lecz wymaga przyzwyczajenia.
Kontakty.
Do jednego kontaktu mozemy przypisać 5 numerów, 2 adresy e-mail, jednoczesną przynależność do 3 grup(do wyboru: Znajomi, Szkoła, Rodzina, Przyjaciele, Bez Grupy), Obraz(tu samemu możemy stworzyć ludka podobnego do danej osoby
), stronę internetową, adres domowy, nazwę firmy, zawód, adres firmy i notatkę). Dużo tego, ale ucieszy to osoby, które lubią się bawić w dodawanie kontaktów. Ja nazwę, numer, no i czasem zdjęcie
Wiadomości.
Na telefonie mieści się łącznie ok. 300 sms-ów w róznych podfolderach typu: odebrane, robicze, nadawane, wysłane. SMSy piszę sie wygodnie, podobnie jak w Nokii słowa zmienia się "*". Jedną wiadomość możemy wysłać do maksymalnie 10 osób.Do MMSa mozna wstawić dowolny obraz, klip wideo, bądź dźwięk.
Dodatki.
W folderze "Dodatki" znajdują się:
budzik - godzina, powtórzenia, alarm, notatka i drzemka
łączność, ale o tym za chwilę
kalkulator - intuicyjny i prosty w obsludze, wolę go uzywac niż zwykłego; wiele razy pomógł mi podczas lekcji
czas globalny - mapa, na której znajdziemy najważniejsze miasta świata wraz z godzinami; nie jest to co prawda tak swietne jak w Sony Ericssonach, ale zawsze
konwerter jednostek, w którym znajdziemy konwersję: waluty, powierzchni, długości, masy, temperatury, objętości i prędkości
dyktafon - nagrania są niestety cichawe
folder "PLAY", a w nim podfoldery: ludzie, wiadomosci, muzyka, wideo, gry, nowosci, tapety, dzwonki, tani roaming (to wszytko odnosniki do strony Playa)
Transmisja danych.
Telefon LG KU311 posiada Bluetooth, który jest szybki w porównaniu z niektórymi SE. Niestety ma mały promień wykrywania telefonów(ciężko wykryć kolege za ściana; czasami też(ale rzadko) nie wykrywa osoby która znajduje sie przy nas)
Gry i aplikacje.
Standardowo KU311 posiada 2 gry java, są to: Chequered Flag(wyscigi na wzór formuły 1) i Mini Game World(różne konkurencje zrecznościowe, które wykonujemy małymi ludzikami). W LG w 3/4 chodza gry na K750i, ale irytuje to, gdy akurat ta 4 nie chce wejść. Gry są lekko uciete przez górny pasek baterii, który jest podobny do tego w Sagemach. Jednym to przeszkadza, drugim nie. Dla mnie jest to przydatne, pownieważ wiem, kiedy skończyć grę. A z drugiej strony nie zasłania to az tak wiele obrazu.
Pamięć..
Wg producenta LG KU311 posiada 8Mb pamięci wewnętrznej(standardowe dźwięki i obrazy zajmują 2Mb, a więc zostaje 6Mb), którą mozemy poszerzyć kartą microSD do 2Gb. Ja posiadam kartę 512Mb, wszystko mam ładnie posortowane i telefon, chodzi tak , jakby tej karty nie miał - szybko i sprawnie. Problemów mechanicznych z kartą takze nie miałem. Praktycznie jej nie wyjmuję.
Multimedia.
Life's Good posiada dobry odtwarzacz mp3, lecz czuję lekki niedosyt, gdyz spodziewałem się czegoś wiecej po tak "muzycznym" telefonie. Telefon odtwarza formaty: AAC, AAC+, eAAC+, WMA, WAV. Ku jakości dźwieku zastrzezeń nie mam. Na słuchawkach jest czyściutki, jakby wyprany w niezwyłym proszku do prania. Głośność dźwięku na słuchawkach jest lekko za cicha - ciezko jest posłuchać mp3 w autobusie, bądź na przerwie w szkole. Słuchawki, takie jak EP-630 powinny to poprawić. Odtwarzacz mozna zminimalizować i w czasie słuchania zagrac w grę, napisać SMSa, bądź posurfować po internecie. Możemy tworzyc dowolne listy odtwarzania w zależności od potrzeb słuchacza. Filmy odtwarza płynnie, ale rozszerzenie .3gp pozostawia wiele do życzenia. Na szczeście telefon odtwarza format .mp4, na który możemy konwertować filmy bądź teledyski.
Odtwarzacz posiada 2 rodzaje skórek i tła, które mozemy ustawic na 4 sposoby, np:
Aparat.
Aparat, jak na 1,3Mpix robi sredniej jakości zdjecia(w K510i wychodzą lepsze). Są trochę ciemne. Zdjęcia możemy robić w róznych rozdzielczościach, w jakości Bardzo dobrej, Dobrej lub Normalnej. W najwyzszej rozdzielczości zdjeć seryjnych mozemy zrobic tylko jedno, w VGA - dwa. Tak samo jest z zommem cyfrowym. Jasnością mozemy manipulować od +2 do -2 co połowę. Aby zrobic dobre zdjęcie nalezy samemu dobrać balans bieli(Auto nic nie daje), a do dyspozycji mamy opcje: Światło dzienne, Pochmurno, Oświetlenie i W pomieszczeniu. Można ustawić samowyzwalacz 3s, 5s, lub 10s oraz efekt Czarno-biały, Negatyw lub Sepia. Do dyspozycji mamy 3 dźwięki migawki, niestety nie da się tego dxwieku wyłączyć. Zdjęcia dodam w najblizszych dniach
Plusy i munusy modelu LG KU311
Plusy:
+ czysty dźwięk
+ wygląd telefonu
+ klawisze muzyczne
+ świetny wyświetlacz
+ szybki BT
Minusy:
- głośność dźwięku
- podatna na zarysowania obudowa
Podsumowanie
Telefon przeznaczony dla osób lubiących prosty i elegancki wygląd telefonu z magicznym wnętrzem. Telefon spełnił to, czego po nim oczekiwałem. Magiczny model.