Telekomunikacja jak na dłoni






[T-Mobile] Cell Info

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

[T-Mobile] Cell Info

Postprzez zik » 3 sty 2007, o 11:49

Otóż w Tarnowie Era uruchomiła pod koniec 2006 r. nowy bts na al. Jana Pawła II no i jakoś w ferworze walki ustawili cell info z jednego sektora z literówką. Zamiast os. Zielone bts nadawał os.Zielona. Napisałem w tej sprawie maila, z swoją sugestią cell info, jak też sugestią zmiany cell info z dwóch innych lokalizacji, no i Era uwzględniła to. Od parenastu dni z btsa na Jana Pawła Era nadaje "moje" cell info "os.Zielone, os. Jasna, al. Jana Pawla II" (może trochę przydługie :) ), z DH Zenit w stronę wschodnią zamiast Rzedzin jest "Sloneczna, os.Jasna" a zamiast "Piaskowa" z komina MPEC jest "Piaskowka".
Kiedyś jeszcze w roku 2005 nadawali błędnie "Nowodobrowska" a ulica to Nowodąbrowska. Po pierwszym mailu zmienili źle na "Nowo Dabrowska" ale po kolejnym już jest dobrze "Nowodabrowska".
Uważam zatem że sieć Era stanęła na wysokości zadania, i wsłuchuje się w głosy ludu i mas pracujących miast i wsi nawet w tak bzdetnych sprawach jak cell info.
Czy Wy kiedyś też zgłaszaliście jakieś literówki, i czy zostały poprawione? Czy Plus i Orange też zdarzają się literówki w cel info (Chociaż nadają tylko nazwy miast/wsi)?
Pozdrawiam z Tarnowa :)
Ostatnio edytowano 10 cze 2011, o 21:37 przez zik, łącznie edytowano 2 razy
zik
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 95
Dołączył(a): 19 sie 2006, o 09:04
Lokalizacja: Tarnów
Pochwały: 1
Sieć: Play

 

Postprzez Pawrzes » 3 sty 2007, o 19:58

Ja też zgłosiłem w sumie kilkanaście zmian/rozszerzenia/poprawienia nazw BTSów Ery z terenu Warszawy i okolic. Wszystkie nazwy zostały zmienione na takie idealne jakie zaproponowałem analizując wcześniej bardzo dokładną mapę i zasięg z konretnej anteny danej stacji bazowej :) W anonimowym mailu podawałem nr obszaru LAC i CID z nr sektora konretnej stacji oraz argument - zadziałał nawet że znajomy chciałby mieć nazwę swojej ulicy obok osiedla na wyświetlaczu :D Nie za każdym razem mail został przekazany przez do działu technicznego (np. jakaś starsza konsultantka chciała odebnie nieistotne dane, wtedy wysłałem go ponownie) ale jak już trafił to po kilku dniach dany BTS emitował moją nazwę do dziś :) Co ciekawe obojętnie jakiego dnia wysłałem, zmiany dokonywane były w czwartki. Ale już dawno nic nie wysyłałem. Otatnie zmiany to np. zauwarzyłem na wyświetlaczu nazwę "Bartycka" w miejscu gdzie wcześniej widziałem "Gagarina-Czerniakowska" , sprawdziłem który to BTS, napisałem że ten BTS z nazwą "Bartycka" na ul.Bartycką wcale nie sięga no i obecnie emitowana jest poprawna nazwa "Czerniakowska-J.Gagarina" :) Inne zmiany w stolicy dzięki moim sugestiom to np. Rembertow > Nowy Rembertow-Marysin Wawerski , Rembertow > Zielona-Grzybowa z tej samej stacji (na 3 sektorze była i jest nazwa poprawna Mazowiecki Park Krajobrazowy) , Wola-Urlychow > Wola-Ulrychow , Miedzylesie > Anin-Miedzylesie , Wisniowa Gora > Miedzylesie-Wisniowa Gora , Wal Miedzeszynski > Wal Miedzeszynski-Trakt Lubelski , Stara Ochota > Stara Ochota-Czyste , Al.Jerozolimskie-Zelazna > Al.Jerozolimskie-Pl.Starynkiewicza (po przejęciu ul.Żelaznej przez sektor nowszego BTSa "Chmielna-Zelazna") , Grojecka-Opaczewska > Grojecka-Bitwy Warszawskiej 1920r. (na budynku obok tego skrzyżowania jest planowany nowy BTS więc gdy powstanie to przejmie ten rejon a obszar tego co obsługuje ten rejon będzie zmiejszony w tym kierunku i pasować wtedy będzie Bialobrzeska-Opaczewska - a taka był jeszcze wcześniej) , Wesola > Wesola-Wola Grzybowska i inne... W jednym przypadku interweniowałem z powodu przypisania nazw w odwrotnym kierunku niż być powinny :) Była też od zawsze nazwa "Miedzeszyn" , zmienili na "Elzbietowek" (Elżbietówek to część większego osiedla Miedzeszyn) no to ja zaproponowałem i jest obecnie jeszcze dokładniej "Nowy Miedzeszyn-Elzbietowek" :) W jednym z maili pomyliłem nr sektora i znienili nazwę nie na tym co trzeba :oops: Wkrótce napiszę maila bo uzbierało mi się kilka błędnych lub zbyt ogolnych nazw do zmiany na lepsze :) Niby to nic ważnego ale miło jak technicy wprowadzają proponowane zmiany, to dobrze o nich i o Erze świadczy :) Sami mi zrobili niespodziankę na początku 2006 r. dodając nazwę mojej krótkiej ulicy do głównej z jaką się ona łączy :D W Erze latwiej o pomyłki bo mają zdecydowanie szczególowe cell info niż komkurencja a na dodatek 99% BTSow emituje naprzemiennie po 2 nazwy.
W Plusie (aby były bardzie dokładne nazwy) i Orange (np. błędne nazwy gmin) też proponowałem poprawki ale dostałem tylko standardową marketingową odpowiedź że dziękują za cenne uwagi... Gdy złosilem że w miescie Białobrzegi w Orange znikło prawie 2 lata temu cell info z nazwą BIALOBRZEGI to odpisali mi że mam uszkodzony aparat - ręce opadają... Cell info w Białobrzegach do dziś brak, zresztą w stolicy Orange nie uruchamia od 2 lat cell info na nowych BTSach...
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2361
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

 

Postprzez Szalony » 3 sty 2007, o 22:42

Mnie Plus zalamuje ;) nie dosc ze dla niego dac edge to ogromny problem :( to od okolo roku Plus w mym miescie daje zle cell info - Aleksandrow !!! W kraju u nas jest z 8 Aleksandrowow a jestem w Aleksandrowie Lodzkim :-) jednym-jedynym ,nie mam sily mu tego zglaszac bo i tak wiadomo ze mnie ole.... :/ za miesiac koncze przygode z Plusem :)
Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
Szalony
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 679
Dołączył(a): 4 sie 2005, o 11:21
Lokalizacja: Aleksandrow Lodzki
Pochwały: 10
Model telefonu: Nokia 6680 , Nokia 6710
Sieć: Plus, Play,Era

 

Postprzez BTS_lodz » 3 sty 2007, o 23:10

Szalony, zobaczysz, jeszcze zmienisz zdanie. Ja właśnie z dniem dzisiejszym stwierdziłem że mam dosyć Ery i jako syn marnotrawny uśmiecham się w kierunku Plusa. Era niestety na naszym terenie ma spapraną konfigurację sieci. Mam bezpośrednie porównanie z plusem i na prawde jakość połączeń w erze jest dużo gorsza. Do tego dość problematyczny zasięg - niby stawiają dużo nowych stacji i składają wnioski na dodatkowe lokalizacje, ale i tak w tej dziedzinie króluje Plus. Wejdź sobie na stronę UMŁ i zobaczysz, jak dużo wniosków ma Plus.
A co do EDGE - spotkałem sie niedawno z opinią, że Plus celowo przystopował z tą technologią i ją sobie odpuścił, gdyż UMTS daje dużo lepszą transmisję i jest przyszłością, a nie EDGE. I rzeczywiście trzeba przyznać rację, że tak jest. Za jakieś dwa lata nikt nie będzie pamiętał o EDGE, a było nie było dostosowanie BTSów do obsługi EDGE jest nieco kosztowne. Może to i racja że sobie odpuszczają - a z a to zobacz, że ciągle rozwijają UMTS. Odpalają nowe miasta, a w samej Łodzi dosłownie z tygodnia na tydzień jest już coraz więcej stacji. Jeszcze miesiąc temu zasięg 3G pojawiał mi się w Plusie dopiero na skrzyżowaniu Rzgowska/Broniewskiego przy "białym kościele", przed świętami 3G było już na całej Rzgowskiej i na części Chojen, a dzisiaj pierwszy raz telefon zalogował mi się w 3G w domu (za Matką Polką). A niestety coś za coś - zobacz na Orangutana - mają najlepszy zasięg EDGE, a UMTS najbardziej kuleje - nawet jeszcze nie odpalili Łodzi - było nie było drugiego co do wielkości miasta w PL.
A wracając do Ery - zraziłem się. Choćby tylko wczoraj i dziś kilka razy zerwało mi połączenia, w okolicach godzin południowych pojawiała się też "sieć zajęta".
BTS_lodz
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 108
Dołączył(a): 29 gru 2006, o 22:22
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 1
Model telefonu: Nokia E51
Sieć: Plus, Era Biznes

 

Postprzez Szalony » 4 sty 2007, o 00:16

Kurka Bts ;) powiem Ci ze jednak masz racje :) faktycznie Plus w Lodzi szaleje ale mi na Zielonym Romanowie i Aleksandrowie pewnie da umts za 1,5roku a ja chyba w domu oszaleje bo mam tylko gprs :/ a Era mnie kusi telefonem !!! Doslownie nie wiem co robic :/ Poczekam gora miesiac - Plus ma mi odpisac kiedy i czy wogole bede mial edge/umts , jesli da mi wkrotce (okolo 2miesiace edge) na bts 1166 to zostaje w nim i nawet ten rok na umts moge poczekac :) a Orange to fakt w Lodzi daje Plame na max -zasieg umts fatalny a np w rejonie Szczecinskie-Rabienskiej nawet edge nie ma :/
Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
Szalony
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 679
Dołączył(a): 4 sie 2005, o 11:21
Lokalizacja: Aleksandrow Lodzki
Pochwały: 10
Model telefonu: Nokia 6680 , Nokia 6710
Sieć: Plus, Play,Era

 

Postprzez D@rio » 4 sty 2007, o 02:07

BTS_lodz napisał(a):a było nie było dostosowanie BTSów do obsługi EDGE jest nieco kosztowne.


wystarczy upgrade soft'u przeważnie...

BTS_lodz napisał(a):Era niestety na naszym terenie ma spapraną konfigurację sieci.


jakieś konkrety?

BTS_lodz napisał(a):A co do EDGE - spotkałem sie niedawno z opinią, że Plus celowo przystopował z tą technologią i ją sobie odpuścił, gdyż UMTS daje dużo lepszą transmisję i jest przyszłością, a nie EDGE. I rzeczywiście trzeba przyznać rację, że tak jest.


nie prawda. Bardzo dużo kart PMCIA i modemów nie ma obsługi UMTS, tak samo z teleonami, a z EDGE jest coraz więcej terminali, bo i ...EDGE jest tańszy sprzętowo dla zwykłego użytkownika i wierz mi że inwestycje w EDGE nie pochłaniają takich kosztów jak w UMTS. Także, ze strony Plusa te "wyspy" EDGE to zwykłe lenistwo kolego...

BTS_lodz napisał(a):Może to i racja że sobie odpuszczają - a z a to zobacz, że ciągle rozwijają UMTS.


mówisz o tych wyspach UMTS i marnym, cząstkowym a więc "plamkowym" zasięgu w miastach gdzie jest objęte zwykle same centrum? Popatrz na Ere...
Obrazek
D@rio
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 9310
Dołączył(a): 4 sie 2005, o 12:22
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 127
Model telefonu: Samsung D900i / Samsung Z400 / Nokia N70 / Nokia 6822
Sieć: Era Biznes / Plus

 

Postprzez Pawrzes » 4 sty 2007, o 02:37

Szalony napisał(a):od okolo roku Plus w mym miescie daje zle cell info - Aleksandrow !!! W kraju u nas jest z 8 Aleksandrowow a jestem w Aleksandrowie Lodzkim jednym-jedynym

Jest jeszcze w Warszawie osiedle Aleksandrów w dzielnicy Wawer :)

Te cell info Plusa złe nie jest ale niepełne ;) Tak jak w Skarżysku-Kamiennej jest Skarzysko , w Nowym Dworze Mazowieckim jest Nw. Dwor Maz , w Ostrowcu Świętokrzyskim jest Ostrowiec Sw , w Ustrzykach Dolnych jest Ustrzyki , w Konstancinie-Jeziornej jest Konstancin czy w Grodzisku Mazowieckim - Grodzisk Maz itd. Wygląda na to że technicznie BTSy Plusa nie mogą emitować nazw dłuższych niż 12 znaków, przykładowo 2 miejscowościach Wólka Kosowska i Wola Prażmowska czasowo stacje bazowe emitowały odpowiednio Wolka Kosow. i Wola Prazmow ale zmienili je na z powrotem na "Mazowieckie" :| W Aleksandrowie Łódzkim musiało by wtedy chyba być maksymalnie AleksandrowL ;) Ale też są wyjątki np. Stargard Szczeciński gdzie w Plusie jest cała nazwa miasta :shock:
Gdy byłem w Starym Sączu i okolicach to miałem na wyświetlaczu w Plusie wszędzie Nowy Sacz :roll:
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2361
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

 

Postprzez Szalony » 4 sty 2007, o 10:28

Pawrzes ja nie wiem ile max znakow moze zawierac cell info :?: Ale z "moim" Aleksandrowem to czyste lenistwo Plusa :| bo jak pisalem dawniej mialem pelna nazwe :D A wiem ze np Aleksandrow Kujawski Plus podaje pelna nazwe :shock: Co do Ery i jej sieci to u mnie w Aleksandrowie "poludniowym" jej wada jak pewnie wiesz jest brak bts ale pomimo tego nie wiem czy czasem jeszcze cos innego nie jest :!: Bo rozmowy zrywa namietnie,szum w sluchawce jest straszny itp - i telefon w ciagu godziny loguje sie np z 30razy do 4-5bts :shock: Przeciez to jest nienormalne bym w domu raz byl zalogowany to bts - Beldow(10km) za minute do Aleksandrow(2km) za dwie minuty-Szczecinska(5km)- za znow kilka minut Piaskowiec(6km), za chile Os.Zermskiego(6km) i tak w kolko na przemian non-stop :shock: nie wymieniam wszystkich bts bo jeszcze jest ich pare :!: Uzywajac w tym samym miejscu telefonow Plusa i Orange loguje sie do praktycznie 2bts z kazdej sieci oddalonych max 4km :!: I niech mi tu jakis obranca Ery nie wyskoczy ze Era u mnie nie ma skopanej sieci :!: Oznaka tego jest to np jeszcze- ze telefon lezacy w jednym miejscu - takze lata w Erze jak "glupi" po bts z syganalem od -85-95dbM , gdzie w Plusie i Orange ten sam telefon zazlogowany jest dom 1bts z sygnalem stalym -80dbM ...
Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
Szalony
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 679
Dołączył(a): 4 sie 2005, o 11:21
Lokalizacja: Aleksandrow Lodzki
Pochwały: 10
Model telefonu: Nokia 6680 , Nokia 6710
Sieć: Plus, Play,Era

 

Postprzez zik » 4 sty 2007, o 11:36

No masz po prostu slaby zasięg, i telefon cały czas "węszy i szuka" innych btsów... Jak ci Era (albo T-Mobile już) w końcu postawi bts to będziesz zadowolony, będziesz zalogowany tylko do jednego non-stop.

Co do cell info Orange to pamiętam że koło Jeziora Rożnowskiego jest taka góra Kłodne się chyba nazywa, i tam jeszcze Idea miała btsa. Cell info z tego btsa to LIMANOWA. Efekt był taki że nad calutkim jeziorem Rożnowskim cell info to było LIMANOWA a nawet wjeżdżając do Nowego Sącza cell info też było LIMANOWA. Pisałem w tej sp0rawie do bok idea, żeby chociaż z jednego sektora zmienili na JEZIORO ROZNOWSKIE lub ew. NOWY SACZ, ale gdzie tam... dostałem standatrową odpowiedź że dziękują itp. Z Nowego Sącza i j. Rożnowskiego do Limanowej to kilkadziesiąt kilometrów. Tak więc Orange jest odporny na zmiany cell info.

Co do Plusa to Plus faktycznie ma niektóre (większość) btsów gdzie emituje CI do 12 znaków, stąd te skróty i kropki.
Era ma chyba nieograniczoną długość nazw cell info, tak że często przewijają się na wyświtlaczu (os.Jasna, os.Zielone, al.Jana Pawla II) ( .Tarnowiec-Tarnow Zachodni) (Kroscienko nad Dunajcem) itp
zik
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 95
Dołączył(a): 19 sie 2006, o 09:04
Lokalizacja: Tarnów
Pochwały: 1
Sieć: Play

 

Postprzez Pawrzes » 4 sty 2007, o 14:10

Szalony, no jak było "Aleksandrow Lodzki" to rzeczywiści dziwne czemu zniknął drugi człon nazwy miasta... :roll:
Tak napisał zik brakuje tego drugiego BTSa i stąd telefon skacze na stacje które w danej chwili mają u Ciebie najmocniejszy zasięg lub wolne kanały rozmowne. Musimy poczekać na ten planowany BTS... W u mnie z kolei tak samo jest w Orange, skacze co chwilę po 9-10 BTSach (w tym 2 bez cell info) a najczęściej jest zasięg z tego dalszego...
zik, rzeczywiście ta LIMANOWA jest ogromnym obszarze poza gminą Limanowa - sam miałem okazję to sprawdzić w sierpniu 2006 :-) A nad Zalewem Sulejowskim Orange Emituje nazwę ZELOW a Zelów (ciekawe czy w samym Zelowie jest ZELOW) jest ok. 50 km od tego miejsca które jest w gminie Tomaszów Mazowiecki i Sulejów!
Za to w Erze jest "Jezioro Roznowskie / okolice Nowego Sacza" :)
Plus miał wpadkę nad Zalewem Szczecińskim gdzie była nazwa NAD MORZEM (dużymi literami) :shock: Nie to jak Plusowa nazwa w Bieszczadach na obszarze gminy Czarna - PGNiG WITA :D
Ograniczenia w Erze jakieś są bo i niektóre telefony miały by problem z wyświetleniem długiej nazwy. Ja widziałem dłuższe np. "Dworzec Warszawa Gdanska-Slominskiego / Warszawa" , "Dworzec Grojeckiej Kolei Waskotorowej / Grojec" czy "al.Gornoslaska-Dolina Trzech Stawow / Katowice". W Erze są też nazwy skrócone np. "Frampol / Park Krajobr.Lasy Janowskie" czy taka "gm.Lososina Dln." choć na dalej jest nazwa "gm.Lososina Dolna / Pogorze Roznowskie" ;)
P.S. "KROSCIENKO NAD DUNAJCEM" jest w Orange,
w Erze jest ".Kroscienko n/Dunajcem ; .Pieniny"
a w Plusie "Pieniny" (nawet w całej Szczawnicy!)
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2361
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

 

Postprzez zik » 4 sty 2007, o 15:21

a jakie typowe i nietypowe cell info emitują nasi operatorzy w miejscach nietypowych? Mam na myśli góry (np. Kasprowy Wierch, Śnieżkę itp), duże doliny :) (np. Kopalnia w Wieliczce, metro), morza, jakieś biurowce itp itp.

Ja np. wiem z doświadczenia (obserwacji) iż Orange ma btsa na platformie wiertniczej Petro Bałtyk która znajduje się na Bałtyku ok. 70 km na płn od Władysławowa. Emituje cell info PETRO BALTYK
zik
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 95
Dołączył(a): 19 sie 2006, o 09:04
Lokalizacja: Tarnów
Pochwały: 1
Sieć: Play

 

Postprzez przemek910 » 4 sty 2007, o 17:25

Szalony, to jakiś problem że telefon "skacze" sobie po BTSach wtedy gdy go nie użytkujesz? :roll:
Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...
przemek910
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 5248
Dołączył(a): 29 sie 2005, o 18:17
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 127
Model telefonu: j10i2
Sieć: play

 

Postprzez Kaczy » 4 sty 2007, o 18:30

Pawrzes napisał(a):rzeczywiście ta LIMANOWA jest ogromnym obszarze poza gminą Limanowa - sam miałem okazję to sprawdzić w sierpniu 2006


Ja w lipcu 2006r. łapałem zasięg Limanowa w odległości ok. 10 km od w/w miejscowości.
Czasami pojawiał się "Beskid wyspowy".
...::: Made for loneliness :::...
Kaczy
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5325
Dołączył(a): 30 lis 2005, o 20:05
Lokalizacja: Szczecin/Białogard
Pochwały: 127
Model telefonu: LG Swift Black, BB 9900
Sieć: Orange

 

Postprzez BTS_lodz » 4 sty 2007, o 21:55

Szalony napisał(a):Ale z "moim" Aleksandrowem to czyste lenistwo Plusa bo jak pisalem dawniej mialem pelna nazwe A wiem ze np Aleksandrow Kujawski Plus podaje pelna nazwe


Jak dla mnie to akurat dobrze, że poskracali cell info. Tym bardziej, że sporo ludzi korzysta jeszcze ze starych komórek typu Nokia 3310 itp., gdzie tekst cell info był prezentowany dużą czcionką i długi opis po prostu się nie mieścił. Miałem kiedyś jakiś taki model Nokii, który długie nazwy przewijał i w końcu zostawały ostatnie litery i wyglądało to śmiesznie - np. zamiast "Konstantynow Lodzki" pokazywalo po przewinieciu jako "now Lodzki". A np. w przypadku rzeczonego Aleksandrowa Łódzkiego przecież i tak wiadomo, że skoro pojawia się cell info "Aleksandrow", to chodzi o Łódzki a nie np. Kujawski. Nie czepiajmy się nieistotnych drobiazgów.

zik napisał(a):Jak ci Era (albo T-Mobile już) w końcu postawi bts to będziesz zadowolony, będziesz zalogowany tylko do jednego non-stop.


Zik - żebyś się nie zdziwił. Sytuacja, która opiszę dotyczy jednego z łódzkich osiedli, gdzie często bywam bo tu mieszkają moi starsi. Sytuacja jest taka: najbliższy, postawiony kilka miesięcy temu BTS jest około 300-400 metrów i sygnał z niego jest na prawdę dobry, ale telefon zarówno w stanie czuwania jak i podczas rozmowy skacze namiętnie po innych BTSach, odległych nawet kilka kilometrów od tego miejsca i do nich się loguje! Sygnał z tych BTSó jest słaby, a mimo tego telefon rzadko loguje się do tego bliskiego BTSa. Przecież to świadczy o skopanej konfiguracji! Kiedyś, kiedy tego bliskiego BTSa nie było, to tak sobie tłumaczyłem - muszą być handovery, jak tylko postawią coś bliżej będzie OK. No i postawili, odpalili i jeszcze większy bajzel się zrobił. W Plusie jakoś tego nie mam - telefon zawsze loguje mi się do jabliższego BTSa i w bardzo rzadkich przypadkach loguje się do odległych stacji.

zik napisał(a):Era ma chyba nieograniczoną długość nazw cell info


Heh, i potem powstają takie koszmarki jak "Wysoczyzna Lasko-Zdunskowolska". ;)

zik napisał(a):a jakie typowe i nietypowe cell info emitują nasi operatorzy w miejscach nietypowych?


dwa lata temu Plus miał w Dębkach koło Karwii cell info "THE BEACH". Najwyraźniej szef przyplażowej dyskoteki i baru o tej właśnie nazwie musiał mieć układy z Plusem ;)

D@rio napisał(a):wystarczy upgrade soft'u przeważnie...


Dario, według moich "Osobowych Źródeł Informacji" upgrade softu nie wystarcza, tzreba dostawiać jakieś moduły, mam nadzieję że uda mi się to ustalić na 100% na dniach, to napiszę tutaj.

D@rio napisał(a):jakieś konkrety?


Kilka linijek wyżej pisałem o częstych handoverach, poza tym towarzyszą im albo jakieś dziwne odgłosy, albo po prostu wycina rozmowę. Zwróciłem ostatnio na ta sprawę dużą uwagę i porównuję jakość rozmowy w Plusie i w Erze. I w Erze nie jest dobrze. Poza tym takie kwiatki, jak np. wczoraj 3-krotnie przerywana rozmowa, dzisiaj przez 2,5 minuty nie dało się ani zadzwonić z Ery (komunikat "sieć zajęta", ani dodzwonić do Ery ("abonent jest czasowo niedostępny". Straczy, czy pisać więcej? ;)

D@rio napisał(a):mówisz o tych wyspach UMTS i marnym, cząstkowym a więc "plamkowym" zasięgu w miastach gdzie jest objęte zwykle same centrum? Popatrz na Ere...


Z moich obserwacji, przynajmniej w Łodzi wynika, że zasięg 3G jest bardzo porównywalny w Erze i w Plusie. Faktycznie, jeszcze 2 miesiące temu Era górowała, ale w tej chwili Plus już dorównał. A sprawa prezentowania zasięgu na mapkach korporacyjnych to już zupełnie inna para kaloszy.
BTS_lodz
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 108
Dołączył(a): 29 gru 2006, o 22:22
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 1
Model telefonu: Nokia E51
Sieć: Plus, Era Biznes

 

Postprzez D@rio » 4 sty 2007, o 22:07

BTS_lodz napisał(a):Dario, według moich "Osobowych Źródeł Informacji" upgrade softu nie wystarcza, tzreba dostawiać jakieś moduły, mam nadzieję że uda mi się to ustalić na 100% na dniach, to napiszę tutaj.


no to jesteś w błędzie i tyle. Takie rzeczy są tylko potrzebne na starszych stacjach, gdzie się wymienia TRX'y na edge'owe...
Akurat tej informacji jestem pewien.

BTS_lodz napisał(a):Kilka linijek wyżej pisałem o częstych handoverach, poza tym towarzyszą im albo jakieś dziwne odgłosy, albo po prostu wycina rozmowę.


no bo pewnie ten odłos to poprostu przeskok/przelogowanie. Pozatym, częste handover'y są jak najbardziej już teraz w miastach normalne i nawet powiem że potrzebne...

BTS_lodz napisał(a): Straczy, czy pisać więcej?


poproszę więcej.
Obrazek
D@rio
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 9310
Dołączył(a): 4 sie 2005, o 12:22
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 127
Model telefonu: Samsung D900i / Samsung Z400 / Nokia N70 / Nokia 6822
Sieć: Era Biznes / Plus

Następna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Dideq, michcio123 i 17 gości