Telekomunikacja jak na dłoni






Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez WellDone » 4 wrz 2018, o 18:26

Cześć,

Proszę Was o podpowiedz jaki program i co ewentualnie zmienic w telefonie aby moc wymuszac pasma i podgladać sieć. Niestety Android jest mi totalnie obcy :(

LG k8 2017 z prockiem Snapdragon.
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 317
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 4 wrz 2018, o 18:40

Wpisz w dialerze kod: *#546368#*200#, a potem Field test-> Modem Settings-> Engineering Mode. Potem "Next" i "previous" do przełączania na karty 2G/3G/LTE, a "Up" i "Down" do otwierania kolejnej strony o informacjach o danej technologii.
Wymuszanie pasma to: Field test-> Modem Settings-> Network Mode (dla 2G/3G) lub "LTE Band Selection" dla LTE. Wymuszenie możesz zrobić tylko jednego pasma dla LTE + jednego spośród 2G i 3G. Nie polecam kombinacji LTE+2G dla sieci Orange i T-mobile jeśli nie masz wsparcia dla VoLTE, bo inaczej nie przyjdzie żadne połączenie. Po wymuszeniu zawsze sprawdź czy w ustawieniach telefonu masz przestawiony tryb na auto, bo po wymuszaniu pasm, tryb przerzuca się na ostatnio wybraną technologię, czyli np. wymusisz LTE800 i następnie U900 to tryb będzie "3G only". Gorzej jak LTE wybierzesz jako ostatnie i nie masz VoLTE to wtedy np. w Orange rozmówca usłyszy, że "numer aktualnie jest zajęty", a nie "nieosiągalny".
Resetowanie wymuszeń pasma robisz przez włączenie i wyłączenie trybu samolotowego (sprawdź ponownie tryb sieci w ustawieniach, chyba że już ustawiałeś na auto).
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez WellDone » 6 wrz 2018, o 18:42

@p2225

Dziękuje serdecznie kolego za tak wyczrpującą odpowiedź! Gdyby wszyscy tak pomagali na forach to byłoby cos pięknego :) Co prawda o tym kodzie wiedziałem, ale o wielu rzeczach o których napisałeś nie miałem pojęcia :) można zrobić jakiś skrót do tego kodu? Bo po dodaniu do kontaktów i wybraniu zadzwon to nie dziala.

Pozdrawiam
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 317
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 6 wrz 2018, o 18:58

Można. Jak masz już kod w kontaktach to w dialerze wpisz 3 pierwsze znaki, czyli *#5 i dialer podpowie Ci kontakt o który może chodzić. Kliknij na niego i wejdziesz do service menu. ;)
Właśnie znalazłem inną opcję. Możesz dodać kontakt do szybkiego wybierania. Wtedy klikasz np. 2 i powyżej jest podpowiedź ;)
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez WellDone » 8 wrz 2018, o 23:07

To mam jeszcze jedno pytanie :)
Do monitorowania sieci używam aplikacji NetMonster, wchodzę w opcjach w Database, download i codziennie naciskam refresh. Niestety bardzo dużo stacji w trybie live jest nieopisanych pomimo, że w BTS search jest to już zaaktualizowane. Dlaczego tak sie dzieje? Ta opcja download nie pobiera włąśnie danych z BTS search? Czy może trzeba użyć opcji IMPORT, tylko co i skąd mam importować?

Pozdrawiam!
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 317
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 8 wrz 2018, o 23:30

Pobierz stąd: http://btsearch.pl/nobbimonitor.php Wybierz typ danych jako Netmonster(test), a potem wrzuć plik do folderu NetMonster. Potem wystarczy zaimportować te dane w apce.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez WellDone » 12 wrz 2018, o 18:14

Super! Działa Netmonster, działa i z Netmonitorem :)

Nie wiem tylko dlaczego NetMonster nie widzi niektórych stacji, a Netmonitor tak. Uaktualniane w tym samym czasie. I jak często jest uaktualniana ta baza? Nie ma tam żadnych informacji o dacie.

Pozdrawiam serdecznie
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 317
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 12 wrz 2018, o 21:09

No i stało się :evil: Mój S7 edge z softem OPV przypadkiem zaktualizował mi się do wersji G935FXXU1DQJ3 (wersja modemu G935FXXU1DQIL, poziom zabezp. 1 paźdz 2017) - tym samym koniec wymuszania pasm :( Czy na pewno nie da się już nijak wgrać starego softu? Data zabezpieczeń daje mi cień nadziei, że się jeszcze da...
Jeśli nie, mam do sprzedania egzemplarz w idealnym stanie, na gwarancji do kwietnia... Wszystko super tylko bez pełnego service menu.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1916
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez kozien70 » 13 wrz 2018, o 10:33

Nie pamiętam, kiedy Samsung zmodyfikował bootloader-a, uniemożliwiając tym samym wgranie starszej wersji. Próbuj, najwyżej odin krzyknie o błędzie.

Z innej beczki: jestem w kontakcie z autorem Netmonitora, zgłosiłem mu kilka błędów m.in. niepoprawne wyświetlanie na Samsungach poziomu sygnału 3G - Netmonitor pokazuje RSSI zamiast RSCP, przez co wyniki są zawyżone, ogólnie nieadekwatne. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4616
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 13 wrz 2018, o 14:33

kozien70, wydaje mi się, że ciut później... Oby, jak wrócę do domu będę walczył.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1916
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez doktor » 16 wrz 2018, o 11:31

Od najnowszej aktualizacji Netmonitora pokazuje w LG G6 pasmo, przydatne.

Obrazek
[url]http://www.speedtest.net/android/3988151262.png[/url]
LTE1800+LTE800

[url]http://www.speedtest.net/result/7193051599.png[/url]
GPON w domu
doktor
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 441
Dołączył(a): 22 lis 2005, o 11:44
Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 3
Model telefonu: LG G3
Sieć: Play, Orange

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 16 wrz 2018, o 13:01

W końcu okienko z wykresem przestało "migać", ale cały czas jest problem z różnymi danymi między oknem z wykresem, a logiem. Na oknie z wykresem, dla LTE jest normalnie napisany CID nadajnika, np. 1610642, a w logu jest jakieś 33024 z oznaczeniem jako WCDMA. Natomiast w przypadku 3G znowu w pierwszym oknie jest ok, a w na drugim jest np. 180310 rozpoznane jako LTE. Nie mówię już, że po aktualizacji i zaimportowaniu bazy, rozpoznawane są tylko logi 2G/3G, a LTE trzeba zbierać od nowa. Żadne ustawienia tego nie poprawiają. Wracam na starą wersję. :-?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez bed » 16 wrz 2018, o 18:42

Hm dziwne, ja zaimportowałem znowu dane (już w nowej wersji) i wszystkie wyświetlają się poprawnie. Na Samsungu z Androidem 7.1.1.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1722
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 16 wrz 2018, o 18:47

Co ciekawe, na starym telefonie (LG G4s) dane są dobrze wskazywane. Na LG G6 pokazuje jakieś głupoty.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez WellDone » 17 wrz 2018, o 00:57

p2225 napisał(a):Pobierz stąd: http://btsearch.pl/nobbimonitor.php Wybierz typ danych jako Netmonster(test), a potem wrzuć plik do folderu NetMonster. Potem wystarczy zaimportować te dane w apce.


Rozumiem, że w ten sposób pobieram aktualne dane z BTSearch. Ale w opcjach NetMonster jest też opcja download i niby też ściąga BTS search. Czym różnią się te dwie opcje?
WellDone
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 317
Dołączył(a): 30 maja 2016, o 22:22
Model telefonu: iPhone 8
Sieć: Play

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości