Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 18 maja 2018, o 12:53

Szkoda, że żaden z dziennikarzy nie zapytał na jakiej platformie stoi Play'owe VoLTE :roll:
A jak sprawnie działa to ich VoLTE, bo nikt się jeszcze nie pochwalił? ;)
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5205
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez bobix » 18 maja 2018, o 12:59

U mnie nadal nie działa. Poszło zgłoszenie. Jak potestuję dam znać.
bobix
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 474
Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 13:49
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Model telefonu: iPhone 6 64GB
Sieć: Nju Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 18 maja 2018, o 13:00

@p2225 - na stówę stoi na Hua.
A co do działania to poczekajmy trochę. VoLTE w Orange też początkowo działało sprawnie, a sypać się zaczęło dopiero po jakimś czasie ;-)
Ja na swoim japku z kartą Play zrobię poważniejsze testy przez weekend. Najbardziej jestem ciekaw zachowania w momencie zaniku sieci macierzystej. Czy zrzuci do 2G partnera roamingowego, czy zerwie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4746
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 18 maja 2018, o 13:13

@kozien70 w takim razie czekam na info jak to działa. Pewnie zrzuci do 3G, a potem do roamingu. ;)

Jest strona o VoLTE: https://www.play.pl/uslugi/volte/

Aby korzystać z VoLTE dostępna jest dla klientów ofert indywidualnych, biznesowych oraz ofert na kartę.

Dla pewności:
Nie. VoLTE nie jest dostępne w roamingu krajowym.

W momencie gdy utracisz zasięg LTE w trakcie trwającego połączenia, nie zostanie ono zerwane. Będzie kontynuowane w ramach innej, dostępnej na danym obszarze technologii, tj. 3G czy 2G.

W Orange nie ma zrzutu VoLTE do 2G, a tylko do 3G i dopiero potem 2G. Jak ktoś może to niech sprawdzi czy to info jest prawdziwe.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5205
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Pre100 » 18 maja 2018, o 18:00

@kozien70 & @p2225: O ile wiem, to 3GPP nie wyspecyfikowało czegoś takiego jak inter-PLMN SRVCC - interface Sv tylko w ramach VPLMN, więc obstawiam, że "zerwie" :D
Pre100
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): 9 kwi 2008, o 13:39
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 18 maja 2018, o 20:37

Mixiorek napisał(a):Powiem Wam, że obserwuję bardzo mocno od rana VoWiFi T-mobile i nie zauważyłem problemów. Rozmowy hulają a przeprowadziłem ich nieco.


Jak dziś (odpukac) też żadnych problemów nie mam. W domu, w pracy wszędzie wifi calling się załącza i poprawnie działa. Coś muszą grzebać.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez platinet » 18 maja 2018, o 21:00

myk6414 napisał(a):
Mixiorek napisał(a):Powiem Wam, że obserwuję bardzo mocno od rana VoWiFi T-mobile i nie zauważyłem problemów. Rozmowy hulają a przeprowadziłem ich nieco.


Jak dziś (odpukac) też żadnych problemów nie mam. W domu, w pracy wszędzie wifi calling się załącza i poprawnie działa. Coś muszą grzebać.

Tak gościu z boa mówił że naprawiają , też (odpukać w niemalowane)
wczoraj i dziś jest vowifi .
platinet
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 28 sty 2018, o 19:07
Model telefonu: Samsung S7edge
Sieć: T-mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 18 maja 2018, o 21:27

Hehehe. Pochwaliłem i znów nie działa....
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez platinet » 18 maja 2018, o 21:36

myk6414 napisał(a):Hehehe. Pochwaliłem i znów nie działa....

U mnie jak na razie, się włącza :D
platinet
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 28 sty 2018, o 19:07
Model telefonu: Samsung S7edge
Sieć: T-mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 18 maja 2018, o 22:07

Może te przerwy w działaniu są jednak przez operatora, który dostarcza net? U mnie po restarcie dosyć dlugo obie usługi startują. Tak jakby autoryzowały się na platformie. Jak już zaskoczą to są. W orange usługi sa dostępne od razu po włączeniu smartfona.

Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3740
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 18 maja 2018, o 22:23

Dziś zrobiłem pierwsze testy VoLTE Play w trasie. Odcinek Warszawa->Trasa Katowicka->Tomaszów Mazowiecki->Spała
Na tym odcinku połączenie VoLTE 6 razy spadło mi do 3G Play, z czego 2 razy wpadłem finalnie w roaming 2G T-mobile.
Z tego, co widzę konfiguracja fallbacku jest taka: VoLTE -> 3G Play -> 2G roamingowe.
Z obserwacji na tym ponad 100km odcinku wynika, że konfiguracja VoLTE jest bardzo ostrożna: zasięg macierzystego 3G jest nieco lepszy. W ten sposób Play rozwiązał problem ew. zerwań przy zaniku zasięgu własnego: spadek do własnego 3G daje w miarę płynne przejście do roamingowego 2G bez zerwania rozmowy.

I jeszcze jedna obserwacja: dwa razy po restarcie telefonu zauważyłem, że nie działa VoLTE. Pomagało jedynie wyłączenie LTE w telefonie i ponowne włączenie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4746
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 18 maja 2018, o 22:33

Mixiorek napisał(a):Może te przerwy w działaniu są jednak przez operatora, który dostarcza net?


Może. Net dostarcza mi T-Mobile :) tyle że wczoraj w pracy też nie działało.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 18 maja 2018, o 22:42

Mixiorek napisał(a):Może te przerwy w działaniu są jednak przez operatora, który dostarcza net?

Jeśli chodzi o TM to niestety nie. Ping i trasa do serwera VPN VoWifi jest ok, dla TM będzie to np. 83.220.97.252. Nic nie wypada, dałem nawet priorytet najwyższy dla tych połączeń a i tak doopa.

http://prntscr.com/jjp2xx

Druga lokalizacja, inny dostawca neta a problemy te same
http://prntscr.com/jjp5w5

Dzisiaj część leciała w po fifi cześć w 3G, jednym słowem loteria.

Z Playem zero problemów, łączy się w sekundę po wejściu w zasięg wifi i trzyma cały czas.
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 60
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 18 maja 2018, o 22:54

Skąd wiesz że pod takim IP siedzi vowifi w TM?
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 19 maja 2018, o 09:38

Bo wszystkie urządzenia z IOS w momencie połączenia się z VoWifi nawiązują szyfrowane połączenie VPN z tym hostem na porcie 4500 (tak jakby ipsec). A podczas rozmów widzę realizowaną transmisję z niego/do niego. Jedna rozmowa to około 65 kbps w statystykach routera. Tu ci znaznaczyłem taką rozmowę http://prntscr.com/jju1ag

Jak rozmawia już jakieś 5 osób widać wyraźniej ruch w jego kierunku.

W play jest to identycznie realizowane tylko inny host vpn.

No i wystarczy że zablokuje te hosty na firewallu i nie ma VoWifi w firmie :), więc to musza być one.
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 60
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 20 gości